Hare

Dato 24.08.2022 3 min

Du har sikkert stødt på det søde væsen i den danske natur, hvor den kan ses mange steder. Haren er et hyggeligt dyr, som på mange måder minder om kaninen, men som lever vildt i den danske natur.

 

Sådan kender du haren

En hare er nem at kende. Den har en rødbrun pels med hvide aftegninger omkring ansigt, mave og under halen. Den har desuden sorte aftegninger på oversiden af halen og spidsen af ørerne. Ørerne er meget lange og væsentligt længere end hovedet. Bagbenene er dobbelt så lange som forbenene. Harens øjne er placeret på siden af hovedet og er gule, og placeringen gør det muligt for haren at se vidt omkring. Hvis man er tæt nok på, vil man måske kunne høre dens små knurre lyde, og ellers kan en hare også komme med et gennemtrængende skrig.

Nogle gange kan man godt forveksle haren med de vildkaniner der findes enkelte steder i Danmark, men haren er meget større end kaninen, mens kaninens for- og bagben f.eks. er næste lige lange omvendt haren.

 

Her lever haren

Den europæiske hare lever i hele Europa, og den er særdeles udbredt i Danmark. Der er langt flest harer på øerne i Danmark, men der er også efterhånden rigtig mange harer i fastlandet. Før i tiden var haren ikke særlig almindelig i Jylland, men de senere år, er antallet af harer i Jylland steget meget. I mange dele af verden, må man gerne jage harerne.

Haren lever i det åbne lang, og de kan godt lyde opdyrket jord eller nedgræssede græsarealer. Haren ses meget ved skumring eller om natten. Faktisk kan haren også ses i byerne, hvor den har tilpasset sig livet i parker og lignende. Haren er ikke et territorialt dyr, men den har områder, hvor den færdes mere end andre.

 

Korte fakta om haren

Haren lever af urter, kløver og fedtrige græsser, såsom kort. Om vinteren, hvor haren har sværere ved at finde mad, kan den finde på at spise grene og bark for at få føde nak.

 

Parringssæsonen for haren starter i slutningen af januar og fortsætter til oktober, og haren kan derfor få unger på flere tidspunkter af året. Haren laver en parringsleg, hvor den jager hannen væk, hvis den ikke er klar til parring. Ofte vil en hun, kaldet sætteren, være omgivet af flere hanner, kaldet ramlere. Haren føder normalt en til to unger i sidste første kuld, og tre til fire unger i dens andet kuld på året. En hare kan sagtens føde tre til fire kuld om året, og antallet af kuld og antallet af unger afhænger også af harens kondition og alder.

 

Jagttid på haren i Danmark

I Danmark må man gerne jage haren, men kun på bestemte tider af året. Der nedlægges mere end 50.000 harer i Danmark årligt, og det er med til at regulere bestanden i Danmark. Haren må jages fra den 1. november til den 31. januar, men der kan være individuelt fastsatte jagttider alt efter hvor i Danmark, man vil gå på jagt. Det er derfor vigtigt at undersøge dette.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan lever haren om vinteren?

I vinterperioden er det knap så nemt at leve for haren, og derfor vil den normalt trække ind i skovområder, hvor den lettere kan finde føde.

Hvad spiser haren?

Haren lever udelukkende af planteføde, og om sommeren spiser den primært urter, græs, markafgrøder og korn, mens den om vinteren spiser kviste, skud, bark og nedfalden frugt.

Hvilke dyr truer haren?

Haren skal passe på ræve, grævlinger og de mange forskellige mår-dyr, som kan finde på at jage og spise kaniner. Store rovfugle kan også tage en kanin, men oftest ungerne. Det er altså normalt de unge harer og hareungerne, der er i størst risiko for at blive spist af naturens rovdyr.

Hvornår man harekillingen klare sig selv?

Allerede fra haren er 3-4 uger kan hareungerne, også kaldet harekillingerne, klare sig selv. De er ganske hurtige til at udvikle sig, så de kan klare sig selv i naturen, og derfor skal man heller ikke få ondt af en hareunge i naturen, hvis den er forladt af sin mor.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på