Adoption af hunde i Danmark

7 min

Går du i tanker om at adoptere en ny firbenet ven i stedet for at købe en hvalp hos en opdrætter? Så har du faktisk mange muligheder. Adoption af hunde i Danmark går i de fleste tilfælde gennem et af de mange dyreinternater som findes rundt omkring i landet. Her indleveres hvert eneste år i tusindvis af dyr som af den ene eller den anden grund ikke har kunnet blive boende hjemme. Mange dyr havner på internaterne fordi de tidligere ejere enten ikke har haft de fornødne overskud til at passe dem, har udviklet allergi, eller er gået bort. Det er selvfølgelig altid en ulykkelig situation, ikke mindst for dyret, som skal vænne sig til nye omgivelser og derfor let bliver stresset.

De dygtige og engagerede medarbejdere hos internaterne vil dog altid gøre deres ypperste for at dyrenes velfærd sikres. Samtidig bliver der lagt et stort stykke arbejde i socialisering af dyrene således at de atter vil kunne få en god tilværelse hos en ny familie. Der ud over vil du altid som adoptant blive screenet grundigt førend du får lov at adoptere et dyr fra et internat. Især stilles der høje krav i forbindelse med adoption af hunde fra danske internater. Dette er udelukkende for at sikre at hunden ikke endnu en gang skal opleve at blive afleveret på et internat. Der er således altid professionelle kræfter bag en hunde adoption, som vil både dig og hunden det bedste. Du behøver derfor aldrig være utryg ved at adoptere en hund fra et internat. Der er dog selvfølgelig flere ting du bør have in mente når du adopterer en hund fra et internat, og som du bør overveje inden du beslutter dig endeligt for at adoptere.

 

Er familien klar til en hund?

Lige som det er tilfældet når du køber en sød lille hundehvalp skal hjemmet være forberedt på den nye tilføjelse. Dette gælder såvel hvert enkelt familiemedlem som boligens indretning. Mange hunde bliver hvert år leveret ind på landets dyreinternater fordi de nybagte hundeejere ikke har gjort sig klart hvor stort et ansvar der egentlig følger med når man anskaffer sig en hund. Derfor bør du og familien nøje overveje om adoption af hund nu også er det rette for jer.

 

Har I tid til at have hund?

En voksen hund stiller måske ikke helt de samme krav som en otte uger gammel hvalp – men den stiller stadig krav. Du skal sætte tid af til træning og aktivering af hunden. Især i de første uger er det vigtigt at hunden lærer sin plads i familien at kende, og dermed får en tryghedsfølelse fra begyndelsen. Selv om hunden er godt ud over de første hvalpeår vil den stadig have behov for motion og aktivering på daglig basis. Du bør sætte mindst to timer af i løbet af dagen til luftning og leg. Og du kan ikke bare tage en pause fordi du ikke lige gider den dag.

 

Har husholdningen økonomi til at holde hund?

Familien skal have luft i budgettet til en hund. De fleste hunde bliver mellem ti og femten år gamle. I løbet af hundens levealder vil du skulle sørge for at den holder sig i god foderstand, at den kan komme til dyrlæge når der er behov for det, og at husstanden er i besiddelse af det rette udstyr. Det er for eksempel vigtigt at hunden har en hundeseng – i hvert fald hvis du ikke ønsker at hunden skal indtage familiens møbler. Der ud over er det nødvendigt med et hundebur til bilen hvis hunden skal transporteres.

Du kan også huske på at hunden ifølge gældende dans lovgivning skal være forsynet med en særlig ansvarsforsikring. Denne dække hvis hunden gør skade på andre hunde, på mennesker, eller på andres ejendom. Selv om en hund adopteret fra et internat er billigere end en hvalp fra en opdrætter slipper du altså ikke for økonomiske forpligtelser når du vælger at adoptere frem for at købe. Dette er vigtigt at gøre sig klart, så din nye, firbenede ven ikke bliver kilde til din finansielle ruin.

 

Adoption af hund fra udlandet – hvad skal jeg være opmærksom på?

Foruden adoption af hunde fra danske internater er det inden for de seneste år også blevet muligt at adoptere en hund fra udlandet. Det er blevet populært at hente gadehunde, som frister kummerlige tilværelser i lande som Portugal, Grækenland eller Tyrkiet, til Danmark, hvor de bortadopteres til danske familier. Dette er selvfølgelig en ædel tanke som er al ære værd. Det er dog samtidig en god idé at overveje om en tidligere gadehund er den rette for familien. I det følgende kan du få gode råd til adoption af hund fra udlandet samt tips til de overvejelser du og din familie bør gøre jer i forbindelse dermed.

 

Vælg et godt bureau når I skal adoptere en hund

Du kan ikke bare uden videre tage en hun med hjem som du har mødt på di ferie. Der stilles særdeles strenge krav til indførsel af dyr i Danmark – især når det gælder ikke registrerede hunde. En gadehund kan være bærer af forskellige sygdomme. Derfor er et dyrlæge tjek en nødvendighed før hunden kan indføres. Samtidig skal hunden være vaccineret. Og du kan risikere at din nye bedste ven skal være i karantæne i op til tredive dage inden den kan tages med hjem til Danmark.

Hvis du i stedet vælger at adoptere en gadehund gennem et bureau er det noget nemmere. Her sørger bureauet nemlig for hele procedure, såvel dyrlæge besøg som vaccination og eventuel neutralisering af hunden. Det er også bureauet som sikrer at hunden er forsynet med den rette dokumentation. Du skal blot godkendes som adoptant. Dette af samme årsager som når du skal godkendes af et internat, som beskrevet oven for, nemlig som sikring af hundens ve og vel.

 

Er du og din familie parat til at håndtere en hund med ”bagage”?

Foruden de førnævnte forhold som gør sig gældende i forbindelse med adoption af hund, og som er nævnt i afsnittet om adoption af hund fra internat, er der særskilte forhold som du bør iagttage ved adoption af en gadehund. Hvis hunden har mere end et par måneder på bagen som gadehund er det ikke sikkert at der er nogen som kender hundens fulde baggrund. De første fire måneder af en hunds liv er afgørende for dens socialisering. Det betyder at en hund som er ældre, kan have traumer fra misrøgt eller usikre opvækst forhold. Hvis hunden har været vanrøgtet, måske endda udsat for vold eller udsultning, kan den være mærket at dette. En sådan hund kan have et reaktionsmønster som ikke nødvendigvis ligner andre hundes.

Du skal være forberedt på at skulle sætte ekstra tid af til særlig træning af hunden. En hund, som ikke har mødt kærlighed i begyndelsen af sit liv, kan sagtens opdrages til at blive en kærlig og tillidsfuld hund. Du kan oparbejde et tilknytningsforhold til din hund gennem masser af opmærksomhed og leg, og ved at skabe trygge og rolige rammer for den i hjemmet. Men du skal passe på at hunden ikke i den forbindelse udvikler separationsangst. Hunden skal lære at begå sig blandt andre hunde og mennesker uden at blive stresset. Der skal skabes positive oplevelser for hunden, så der rådes bod på den socialisering den ikke fik som hvalp. Her er det vigtigt at du får fat på en hundetræner med erfaring inden for området. Når du adopterer en gadehund gennem et bureau vil du kunne få den bedste rådgivning og vejledning angående socialisering af hunden. Rigtig god fornøjelse med din nye firbende ven!

Ofte stillede spørgsmål

Hvor adopterer man en hund?

Man kan adopterer en hund ved et internat eller benytte sig af dyreportal.dk som videreformidler både ældre hunde men også hvalpe.

Hvad er prisen på en adoptions hund?

Det kan være meget forskelligt men med tal fra dyreportal.dk er gennemsnitsprisen 3000,00 kr.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på