Grundlæggende træningstips til hvalpe

Dato 11.02.2024 5 min

Det at anskaffe sig en hundehvalp, er et stort ansvar, og det medfører, at man er klar på at give hvalpen det liv, som den fortjener. Et vigtigt punkt, er træningen af hvalpen, da korrekt træning fra start skaber fundamentet for en tilpas hund som opfører sig godt, og som kan passe ind i dit liv. Her på siden kan du finde forskellige tips til træningen af hundehvalpe, og måske er der nogle gode input til, hvordan du kan træne din nuværende eller kommende hundehvalp.

 

Start tidligt

Mange vil måske tænke, at hundehvalpen lige skal have lov til at være hvalp og vænne sig til sit nye hjem, men du bør ikke vente med træningen. Start allerede fra den dag du får hvalpen hjem, da hvalpe er mest modtagelige for at lære i den alder de har mellem 8 og 12 uger. Det er ikke fordi du skal træne din hvalp voldsomt, men start med enkle kommandoer, som eksempelvis sit, bliv og kom. Det er vigtigt at bruge positiv forstærkning i form af primært ros, men eventuelt også godbidder. Det gælder om at belønne hvalpen for at udføre en kommando korrekt.

Regelmæssighed og tonen i din stemme er desuden også afgørende, og din stemme kan i sig selv fungere som belønning for hvalpen. Hvis du bruger forskellige ord til samme kommando, vil det forvirre hvalpen, så det er vigtigt at udvælge et sæt kommandoer og holde sig til dem, så hvalpen får de bedste forudsætninger for at forstå dine signaler.

 

Kortvarige træningssessioner og socialisering

Selvom man skal starte tidligt med træningen af hvalpen, så er det vigtigt, at man forstår, at man skal holde sig til korte træningssessioner. Det er optimalt med 5-10 minutter ad gangen, og så i stedet gøre det flere gange om dagen. Det er meget mere effektivt end én lang session pr. dag.

En vigtig del af hvalpens opdragelse og træning, er socialisering. Det er vigtigt at begynde tidligt med at socialisere hundehvalpen. Den skal introduceres både til andre mennesker, andre dyr, forskellige miljøer og forskellige situationer. Ved at socialisere hunden tidligt, bliver den mere veltilpas, tryg og selvbevidst i mange forskellige situationer.

 

Renlighed og bidetræning

En af de første udfordringer, som nye hvalpeejere ofte har, er at hvalpen endnu ikke er renlig. Det er derfor også en af de ting, man bør begynde at træne først. En af de vigtigste faktorer i forhold til at gøre hunden renlig, er at man lufter den ofte nok. Hvalpe kan ikke holde sig lige så længe som voksne hunde, og naturligt vil de ofte gerne være renlige, men det kræver, at de får muligheden for at være det. Derudover kræver det lidt tålmodighed at træne hvalpens renlighed, og det er vigtigt, at man lufter hunden når den har spist, leget og sovet, så den regelmæssigt kommer ud. Det er en god idé at rose hvalpen meget, når den besørger udenfor, præcis som du ønsker.

En anden ting, som mange hvalpeejere ofte synes er en udfordring er, at hvalpen vil bide i alting, inklusiv dig selv. Det er vigtigt, at man hurtigt lære hvalpen at det er uacceptabelt at bide i mennesker, og hvis den bider i dig, er det vigtigt, at du afbryder legen, fortæller den bestemt, at den ikke må, og i stedet giver den sit eget legetøj at bide i.

 

Kasse eller åbent bur

Det er en god idé at give hvalpen et sikkert tilflugtssted, som er dens eget territorium. Lad din hvalp tilbringe tid i buret eller kassen, så den finder ud af, at det er behageligt at være der. Det vil også hjælpe dig, når hvalpen skal være alene hjemme, for så vil den have et trygt sted, også selvom du ikke er hjemme. I første omgang kan det være, at man skal lade buret være lukket 10-15 min ad gangen, indtil den falder til ro, men på sigt vil man formodentligt aldrig behøve at lukke buret for at hvalpen/hunden kan være alene hjemme uden at ødelægge ting eller blive angst for at være alene.

 

Konklusion

Træning kan gøres på forskellige måder men det vigtigste er, at man er tålmodig og konsekvens. Det er også vigtigt at forstå, at hver enkelt hvalp er sin egen og lære på forskellige måder og i forskellige tempo. Det er vigtigt, at man bruger positiv forstærkning til at rose hvalpen, og så bør man undgå negativ straf, da det kan skade dit forhold til hvalpen og gå ud over dens læring.

Træning er afgørende for hvalpens trivsel og for at udvikle en sund og afbalanceret hund. Ved at have fokus på ovenstående tips, er du allerede godt i gang med at skabe en tilpas hund. Nøglen til succesfuld træning er konsistens, tålmodighed og masser af kærlighed. Det er en sjov proces at træne en hvalp, og man vil som hundeejer blive rigtig glad for de små fremskridt, og træningen er en vigtig nøgle til at styrke båndet mellem dig som ejer og din hund. Det er afgørende, at man træner hvalpen i mange forskellige opgaver og kommandoer.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget skal man træne en hvalp?

Det er vigtigt, at man træner sin hvalp fra start, da hvalpen lærer mest som lille. Det er dog samtidig vigtigt, at man ikke overtræner hvalpen, og nøjes med korte træningspas ad gangen. Hvalpen lærer mest, hvis du træner 5-10 minutter ad gangen, og så måske gør det 3-4 gange i løbet af dagen. Jo ældre hunden bliver, jo længere kan du lade træningspassene være, men det er altid vigtigt, at man ikke træner alt for længe. Det er vigtigt at have øje for ens egen hvalp, da det også kan være meget individuelt for den enkelte hvalp, hvor længe den kan holde fokus. Træn aldrig din hvalp mere end den tid, hvor den kan holde fokus og udviser, at den kan tage dine kommandoer ind.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på