Hunde med angst

Dato 16.04.2024 5 min

Nogle kæledyr kan lide af angst, og hos hunden kan angsten have stor betydning for dens trivsel og livskvalitet. Præcis som mennesker, kan kæledyr og eksempelvis hunde opleve angst, og det manifesterer sig på forskellige måder hos den enkelte hund, alt efter dens personlighed, hvad den er angst for og hvilke oplevelser den har haft. Her på siden kan du få tips til, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund, hvis den har angst for noget.

 

Forstå dit kæledyrs angst

I første omgang handler det om at forstå hvorfor hunden er angst. Hvilke faktorer er det, som gør, at hunden bliver bange og angst. Der kan være mange forskellige ting, som kan give hunden angst, og det kan f.eks. være separationsangst, angst for høje lyde som torden og fyrværkeri. Nogle hunde har angst for nye miljøer, ændringer i dens rutiner eller måske endda specifikke forbier, hvor den f.eks. er bange for bestemte ting. Måden hvorpå, at man kan konstatere, at hunden har angst, er ved at observere dens adfærd. Symptomerne på angst kan være individuelle, men vil ofte komme til udtryk gennem gøen, destruktiv adfærd, slikken, bidden i ting, rysten, tab af appetit eller øget urinering og afføring, som måske endda foregår indenfor.

 

Skab en tryg atmosfære

Det vigtigste for at hjælpe en hund med angst er at skabe en tryg og rolig atmosfære omkring hunden, særligt hvis man ikke kan fjerne årsagen til hundens angst, hvis det f.eks. er torden, som hunden er bange for. Det kan også være en god idé at give hunden et sted, hvor den føler den kan gemme sig og trække sig tilbage, hvis den føler angst eller føler sig truet. Nogle hunde kan også hjælpes af beroligende musik eller svag støj, som f.eks. kan dæmpe de lyde, som den kan angst for. Har hunden angst for f.eks. andre hunde eller bestemte ting, så er det bedste man kan gøre at undgå at udsætte den for det, som den er bange for.

 

Reducer angsten gennem motion

Mange hunde har glæde af motion i forhold til at reducere sin angst. Motion frigiver endorfiner hos hunden, og det dæmper naturligt stress og angst. En hund som ikke er rastløs og som har fået tilstrækkelig motion, er generelt mere tilpas, og har derfor mindre sandsynlighed for at blive angst. Daglige gåture, leg i haven og stimulerende legetøj, kan hjælpe din hund meget, da det holder din hund beskæftiget mentalt og fysisk, og det kan nemt medvirke en reduktion i dens angstniveau.

 

Positiv forstærkning og rutiner

Det kan være en rigtig god idé at bruge positiv forstærkning, da det kan hjælpe din hund i forhold til dens angst. Ros, godbidder og glæde fra dig som ejer, kan medvirke til at reducere angst hos din hund. Når du viser din hund, at du er glad og rolig, er der større sandsynlighed for, at den vil føle det samme.

 

En anden ting, der kan være en stor hjælp for din hund i forhold til eventuel angst, er at skabe gode rutiner. Rutiner giver hunden en følelse af sikkerhed og forudsigelighed, som kan reducere angsten og undgå, at hunden udvikler angst. Ved at minimere usikkerhed i dagligdagen, kan man reducere risikoen for angst i dagligdagen. Hvis din hund er bange for eksempelvis torden, kan det være sværere at undgå, og her handler det om at passe på hunden imens det står på, så man reducerer dens stressniveau mest muligt.

 

Hjælp udefra

Det er ikke altid, at angst kan fjernes eller reduceres nok gennem det, som man selv kan gøre, og her kan der være brug for ekstra hjælp. Det kan f.eks. være nødvendigt at tage beroligende midler i brug nytårsaften, hvis det er fyrværkeri, som din hund er bange for. Her findes forskellige ting man kan bruge, som f.eks. CBD-olie til kæledyr eller medicin fra dyrlægen. Det bør dog kun bruges hvis der ikke er anden udvej og angsten er så voldsom for din hund.

Det kan også hjælpe at få hjælp fra en professionel. Der findes f.eks. adfærdsterapeuter for dyr, som kan hjælpe med rådgivning og forskellige træningsstrategier, som kan tilpasses til din hunds behov.

 

Konklusion

Angst kan være meget ubehageligt for din hund, og det kan også i værste fald gå udover dens sundhed og fysiske tilstand. Det kan være hjerteskærende at være vidne til en hund med angst, og som hundeejer, vil man uden tvivl gøre hvad man kan for at afhjælpe problemet. Som man har kunne læse her på siden, er der flere ting, som man kan gøre for at hjælpe hunden.

Konklusionen på at hjælpe et kæledyr med at håndtere angst understreger vigtigheden af en dybdegående forståelse, tålmodighed og en vedvarende indsats fra ejerens side. Hvert kæledyr er individuelt, og derfor er det nødvendigt at tilpasse tilgangen til hver enkelt dyrs specifikke behov og adfærd. At støtte et kæledyr gennem angst kræver en forpligtelse til at observere og anerkende de mindste tegn på stress eller ubehag, som kæledyret måtte udvise. Dette inkluderer at være proaktiv i at skabe et miljø, der fremmer sikkerhed og tryghed, samt at udvikle en daglig rutine, der tilbyder stabilitet og forudsigelighed. En åben dialog med dyrlæger og adfærdsspecialister kan åbne op for nye strategier og behandlingsmetoder, der kan forbedre kæledyrets livskvalitet betydeligt, og det er vigtigt, at man som hundeejer tager affære, hvis hunden lider af angst overfor ting, som man ikke kan undgå. Ved at hjælpe hunden med det samme, når man opdager angst, er der større chance for, at man kan undgå angst i fremtiden.

Ofte stillede spørgsmål

Lider mange hunde af angst?

Heldigvis lever langt de fleste hunde uden angst i hverdagen, men rigtig mange hunde har angst i forbindelse med f.eks. fyrværkeri nytårsaften eller torden i løbet af året. Angst hos hunde er desværre meget normalt, men man kan som hundeejer gøre mange ting for at afhjælpe problemet, og give hunden et liv med mindre angst. Er man i tvivl om, hvad man kan gøre, er det en god idé at rådføre sig med en ekspert.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på