Som hundeejer er du sikkert udmærket godt klar over at hunden er et fantastisk dyr. Det er mere normen end undtagelsen a mennesker knytter sig så tæt til deres hunde at der er tale om et decideret venskabsforhold. Og indimellem kan man faktisk godt komme i tvivl om hvorvidt hunden i virkeligheden er et menneske i forklædning. Hunde har et rigt følelsesregister, som kommer til fysisk udtryk gennem piben, gøen, logren med halen og et let tolkeligt kropssprog. Man skal ikke have været sammen med en hund i mange år for at kunne læse den lige så godt som man læser sine medmennesker. Og der er meget der tyder på at dette går begge veje.
En hund er nemlig et af de dyr som udviser den højeste grad af empati. Mange hundeejere hævder ligefrem at hunden kan læse deres tanker. Derfor anvendes hunde i vidt omfang som det der kaldes emotional support animals, altså en slags støttedyr for mennesker som føler sig angste eller utrygge. Hunde har nemlig en særlig evne for at kunne fornemme hvornår man er bange eller ked af det, eller blot har behov for lidt ekstra omsorg.
Der ud over besidder hunde et formidabelt sanseapparat som gør det menneskelige af slagsen til skamme. Der er en grund til at mange hunde kan specialtrænes til at opsnuse forskellige emner, lige fra penge og narkotika i lufthavne til bomber og miner i krigsområder. Og de fleste af os er bekendt med hundens følsomme hørelse, som demonstreres når en hundefører blæser i en hundefløjte. I det følgende kan du blive klogere på hundens sanser, og få din nysgerrighed stillet hvad angår de mest almindelige spørgsmål omkring disse.
Hundens hørelse – skarp og følsom
Når vi prøver at stille et mål op for hvor god en sans er vil vi som regel bruge vort eget sanseapparat som udgangspunkt. Det betyder at vi måler hundens hørelse op imod menneskets. Ved en sådan måling vil vi finde at hundens hørelse generelt er skarpere og mere nuanceret end den menneskelige hørelse. Især på de høje frekvenser adskiller hunden sig fra mennesket.
Når du blæser i en hundefløjte, vil lyden typisk ligge i et frekvens område over de 20.000 Herz. Dette er grænsen for hvad det menneskelige øre kan opfange. Men hunde kan høre toner på helt op til 60.000 Hertz. Denne følsomhed over for høje frekvenser skærper samtidig hundens generelle hørelse idet den får flere aspekter af et samlet lydbillede med. Du har muligvis oplevet at din hund løfter ørerne, og dermed udviser opmærksomhed over for en lyd, længe før du selv hører den.
Er hunde følsomme over for støj?
Hundens gode hørelse er dog ikke altid en fordel for den. Det kan nemlig være svært for hunden at lukke af for de mange dagligdags lydindtryk, som uvægerligt presser sig på i forbindelse med familielivet eller dagligdagen med gåture i tæt trafik. Der er således en risiko for at hunden på grund af sine sensitive ører kan blive stresset eller angst. Derfor bør du altid tage dine forholdsregler når du introducerer en hund i familien.
Det er vigtigt at du lærer dine børn at de ikke må råbe, skrige, eller komme med høje hvin når de er i nærheden af hunden, eller under leg. En stresset hund er ikke en god legekammerat, og det kan hurtigt gå galt. Samtidig bør du lade hunden gå et andet sted hen hvis du skal bore eller støvsuge i et rum. De højfrekvente lyde – og støjen i det hele taget – kan virke utroligt generende for hunden. I ugerne op til nytårsaften er det en god idé at afspille lydfiler med fyrværkeri, så hunden kan vænne sig til lyden. Du kan gradvist øge volumen på forstærkeren så hunden hen ad vejen bliver tryg ved de høje knald og brag. Mange hunde lider voldsomt af stress på årets sidste dag – og derfor bør du forberede din bedste ven så godt du kan.
Lugtesansen – hundens vigtigste trumfkort
Det er almindelig kendt at hunden slår mennesket – og de fleste andre pattedyr – med flere længder når det kommer til lugtesansen. Faktisk er denne så fantastisk og nuanceret at den ikke kan beskrives fyldestgørende i en artikel som den for nærværende – men man kan jo altid prøve. Selve den ydre del af lugteapparatet, næsen, er ganske særlig i sig selv. Næseborene kan bevæges uafhængigt af hverandre hvilket betyder at de kan bruges til at retningsbestemme en lugt. Selve næsehulens bagerste og øverste del, som er duft molekylernes endelige destination, er beklædt med celler som er særligt følsomme over for kemiske stoffer. Hos en hund fylder området med dufteceller omtrent 100 kvadratcentimeter – hos mennesket cirka fem.
Samtidig er hundens næse bygget op på en måde så duft indtrykkene når hurtigere og mere umiddelbart frem til det relevante center i hjernen end det er tilfældet for menneskets. Og de dele af hjernen, som bruges til at bearbejde duft indtryk, er rundt regnet fyrre gange større hos en hund end hos et menneske. Hunde kan genkende og adskille andre dyr og mennesker på duften alene. Faktisk behøver man slet ikke at være til stede for at hunden kan genkende éns duft. En hund kan følge et spor på baggrund af en duftprøve flere dage efter at det er blevet afsat. Derfor anvendes hunde ofte i forbindelse med eftersøgninger, og er faktisk det mest effektive redskab til dette formål.
Kan hunde lugte under vand?
Måske har du set optagelser fra eftersøgninger hvor et lig skal bjærges fra havbunden, og hvor der er hunde med i båden. Her er der tale om såkaldte lighunde, som kan opfange færten af et menneske selv om dette ligger på forholdsvis dybt vand. Der er således ikke tale om at hunden lugter gennem vandet. Men når færten stiger op gennem vandet, vil den følsomme hundesnude kunne opfange denne, og dermed hjælpe med at indkredse det område hvorfor liget kan bjærges.
Hundens smagssans – knap så følsom
Hvis du har hund, har du sikkert fra tid til anden undret dig over hvordan den kan få sig selv til at æde alle mulige mærkelige ting. Dette skyldes op til flere ting, blandt andet at hunden ikke har en naturlig mæthedsfølelse, og at den har et naturligt instinkt for at gnave i seje ting. Derfor bør du altid gemme dine sko af vejen, og sørge for at hunden ikke sluger eksempelvis sokker eller tennisbolde. Dette kan nemlig føre til forstoppelse hvilket kan være meget farligt for din hund.
Dertil kommer at hunden faktisk ikke er udrustet med et fintfølende smageapparat. Med blot 2.000 smagsløg i forhold til menneskets cirka 9.000 ka hunden ikke smage de store nuancer. Og dette er der faktisk heller ingen grund til, når man er indrettet til at æde alt fra frisk bytte til ådsler.
Kan hunden smage forskel på hundemad?
Måske har du undret dig over den store prisforskel på hundemad – det lugter jo alt sammen ens. Det er da heller ikke fordi at den dyre hundemad er særligt meget mere velsmagende end det billige. Hunden kan faktisk ikke smage forskel. Til gengæld kan det godt betale sig at investere i hundemad af høj kvalitet, for hundens helbreds skyld. Kornfrit hundefoder vil i de fleste tilfælde være det bedste valg når du skal fodre din hund korrekt. Og du bør altid konferere med en dyrlæge i forbindelse med en kost ændring.
Følesansen og balancen
Hundens sanseapparat er underbygget af dens taktile og vestibulære samt proprioceptive sans, altså følesansen og evnen til at balancere, retningsbestemme, og placere sig i forhold til omgivelserne. Disse sanser hører i høj grad sammen, idet de benytter sig af de samme redskaber. Til den del af sanseapparatet som vedrører sensationer (for eksempel kulde, varme, smerte og berøring), hører de frie nerveender i huden samt det Meisnerske følelegeme som er indkapslet i bindevæv mellem overhud og læderhud og det Vater Paciniske følelegeme, der ligger i den dybe del af læderhuden samt ved muskler og led.
Ligevægtssansen og stilling sansen reguleres i lillehjernen som modtager impulser fra såvel de frie nerveender som fra hårceller, øresten (krystaller som flyder i det indre øres balanceorgan), og så de hyper følsomme knurhår på hundens snude. Disse gør at hundens sanseapparat adskiller sig fra menneskets når det kommer til såvel følsomhed over for omgivelser som rumlighed og placering.
Hundens syn – en kompleks affære
hundens øjne er, som det er tilfældet for de fleste rovdyr – placeret på en måde så synsfeltet ikke er så stort, men til gengæld fokuseret. Hvor en hest har et synsfelt på over 350 grader hvilket skyldes øjnenes placering på siden af hovedet, kan en hund kun se 200 – 240 grader uden at skulle dreje hovedet. Til gengæld har hunden så den synsmæssige dybde perception som skal til for at bedømme afstande og dermed få succes med sin jagt. Lige som det er tilfældet med det menneskelige øje er et hundeøje bygget op af receptorer som kaldes for tapper og stave. Kort fortalt – og groft forenklet – er tapcellerne i stand til at genkende farve, hvor stavcellerne står for den lysfølsomme del af synsapparatet.
Hos hunden findes en overvægt af stavceller, hvilket betyder at dens mørkesyn er bedre end menneskets. Samtidig har hunden en stor hornhinde og en pupil som kan udvides til at samle rigtig meget lys, selv i svag belysning. Til gengæld har den så ikke så mange tapceller.
Er hunde farveblinde eller ej?
Man kan kun gisne om hundens evner til at se eller skelne farver. Da farver en sekundær egenskab ved ydre objekter er det nærmest umuligt at fastslå hvordan hunde opfatter farver. Det er muligt at hundes syn minder om rød grøn farveblinde menneskers ditto. Hunde vil ikke have glæde af at kunne skelne skarpt mellem disse typer af farver, men vil til gengæld kunne drage nytte af et skarpt syn som kan adskille former og bevægelse. Derfor vil det give mening at snakke om at hunde er rød grøn farveblinde, men så til gengæld er god til at differentiere mellem flere nuancer af gul, beige, brun, khaki farvet og så videre.
Hundens sjette sans
Mange hundeejere er sikker på at deres firbenede ven har en form for sjette sans. Det er i hvert fald ikke ukendt at hunde stiller sig klar ved hoveddøren flere minutter før deres herre ankommer. Nogle hunde kan fornemme et epileptisk anfald eller et hjerteanfald i anmarch længe før dets menneske selv kan føle det. Og din elskede hund vil altid kunne fornemme om du er i godt humør, eller om du trænger til trøst.
Den sjette sans er sandsynligvis blot en kombination af hundens andre fintfølende sanser og så det instinkt som udgør en vigtig forudsætning for at kunne klare sig i naturen. Der ud over spiller før nævnte empati også ind – en evne som hunde har tillagt sig gennem årtusinders domesticering, og som der mere eller mindre bevidst er avlet på. Uanset hvad skal du altid være opmærksom på at din hund er et levende og sansende væsen, og på mange måder er mere sensitiv end man måske lige går rundt og tror.
Ofte stillede spørgsmål
Forskellige hunde har forskelligt syn.
Hunden kan cirka se 200-240 grader og kan se bevægelser op til 900 meters afstand.
Det ved man ikke helt, hvordan ens hund opfatter farver. Nyeste forskning viser, at hunde kan lugte forskel på farver, grundet pigmenter som har forskellige dufte.