Hvor længe er en hund gravid?

Dato 13.06.2024 7 min

Hvis du overvejer at få hvalpe på din hund eller hvis du er på udkig efter en hvalp, kan det være, at du har brug for at vide, hvor længe en hund er gravidt. Normalt er tævens graviditet mellem 58 og 68 dage lang, og den gennemsnitlige varighed på en hunds graviditet er 63 dage. Perioden for en graviditet kan afhænge lidt af racen og den individuelle hund, men alle hunde har en graviditetsperiode på omtrent dette antal dage. Nedenfor kan du blive meget klogere på, hvordan en hunds graviditet forløber, ligesom vi kommer ind på selve fødslen hos hunde. Disse informationer kan være med til at sikre, at hvalpene og tæven kommer godt igennem graviditeten, hvis du overvejer at få hvalpe på din hund.

 

Forløbet

En hunds graviditet er opdelt i tre faser. Den tidlige fase, mellemfasen og den sene drægtighed. Hver fase har forskellige karakteristika, og man skal tage forskellige forholdsregler i de forskellige perioder.

Den tidligere drægtighed starter med parringen og befrugtningen af æggene. Sædcellerne kan faktisk leve i hundens reproduktionskanal i op til en uge, så en befrugtning kan finde sted flere dage efter, at tæven og hanhunden har parret. Når æggene er befrugtet, bevæger de sig op i livmoderen, og her implanteres de i livmodervæggen. I denne første fase af graviditeten hos hunden, kan du opleve nogle milde tegn på graviditeten. Det kan f.eks. være let nedsat appetit, let træthed og en mild forandring i hundens temperament. Allerede her fra starten af graviditeten, er det vigtigt, at du giver din hund en ekstra sund kost og sikrer, at tæven ikke overanstrenger sig i denne periode. En graviditet hos hunden, kan med stor sandsynlighed bekræftes omkring dag 21 i hundens graviditet. Det er i slutningen af den første fase af hundens graviditet, hvor dyrlægen kan scanne hunden med ultralyd.

 

Middeldrægtigheden i perioden fra dag 22. til 42.

Den midterste periode af hundens graviditet er en aktiv periode, hvor der sker rigtig meget inde i hunden. Her begynder hvalpene at udvikle sig i et højt tempo, og ved slutningen af perioden, er alle organerne dannet og hvalpene begynder at ligne små hunde inde i maven.  Der kommer flere synlige tegn på, at tæven er drægtig. Normalt har tæven forøget appetit i denne periode, hun tager på i vægt, der begynder at komme en synlig hævelse af maven og mælkekirtlerne begynder at forstørres. I denne periode er det særdeles afgørende at fodre tæven med en næringsrig kost, og kosten skal indeholde de ting, som en tæve har brug for, for at hun kan udvikle hvalpene korrekt. De nødvendige næringsstoffer er afgørende for både tævens og hvalpenes sundhed.

 

Den sene drægtighed

Den sene drægtighed er i perioden fra dag 43 til dag 63 eller frem til fødslen, hvis den finder sted før eller efter dag 63, som er den gennemsnitlige længde på en drægtighed hos hunde. I denne sidste periode af graviditeten vokser hvalpene betydeligt og de begynder at ligge sig klar i fødselskanalen. Der er forskellige tegn på, at fødslen er nært forestående. Du skal f.eks. være opmærksom på om tæven er mere urolig end normalt og begynder at bygge rede. Ofte vil tæven have nedsat appetit og der kan ses mælkeløb fra brystvorterne. Der sker desuden en sænkning i kropstemperaturen cirka 24 timer før fødsels. Normalt falder temperaturen til omkring 37 grader.

 

Selve fødslen

Fødslen kan ligesom graviditeten opdeles i tre faser. Den første fase er forberedelsesfasen, den næste er den aktive fødsel og den sidste er efterfødslen. Ofte vil man være spændt i denne periode som hundeejer, og det kan også være ganske nervepirrende. Det er vigtigt, at man tager fat i dyrlægen, hvis man er i tvivl om, at der er noget galt med tæven eller i forbindelse med fødslen. Nedenfor gennemgår vi fødslens stadier.

 

Forberedelsesstadiet

Denne fase kan vare fra 6 til 12 timer og er kendetegnet ved rastløshed, redebygning og lejlighedsvis opkastning. Hunden kan virke ængstelig og søge et roligt og sikkert sted at føde. Det er vigtigt at give hende et stille, varmt og rent område, hvor hun kan føle sig tryg.

 

Aktiv fødsel

Den aktive fødsel er opdelt i to underfaser: udvidelses- og uddrivelsesfasen.

  1. Udvidelsesfasen: Denne fase kaldes også opblokningsfasen. Livmoderhalsen udvides for at forberede sig på fødslen af hvalpene. Hunden kan begynde at få milde veer.
  2. Uddrivelsesfasen: Dette er den faktiske fødselsfase, hvor hver hvalp fødes. Normalt fødes hvalpe med mellemrum på 30-60 minutter. Hver hvalp er omgivet af en fostersæk, som hunden normalt bryder og slikker for at stimulere hvalpens vejrtrækning. Hvis hunden ikke gør dette, skal ejeren hjælpe ved forsigtigt at fjerne sækken og gnide hvalpen med et rent håndklæde.

Det er vigtigt at holde øje med tidspunkterne mellem hvalpenes fødsler. Hvis der går mere end to timer mellem hvalpe, kan det være nødvendigt at kontakte en dyrlæge.

 

Efterfødsel

Efter alle hvalpene er født, skal moderkagerne også udstødes. Dette sker normalt inden for et par timer efter sidste hvalps fødsel. Hunden kan også slikke og passe sine hvalpe, hvilket er afgørende for at binde med dem og stimulere deres tidlige udvikling.

 

Bliv klogere på pleje af din gravide hund

Det er vigtigt, at man passer godt på sin hund, når hun er gravid, og der er mange ting, som man skal tage højde for. Det er f.eks. vigtigt at tænke over tævens ernæring og sikre, at hun får den rette mængde protein, fedt, vitaminer og mineraler. En balanceret kost er essentiel for tæven, og det kan være en god idé at fodre med et foder, som er tiltænkt til drægtige hunde.

Det er også en god idé at tænke på motion af tæven. Hun har brug for motion, men dog ikke hård motion. Tæven skal motioneres let til moderat, og det er med til at opretholde en sund vægt og styrke hundens muskler, som kan være medvirkende til en lettere fødsel. Det er vigtigt, at man undgår alt for anstrengende aktiviteter, og det gælder især i de sidste uger af graviditeten.

Det er også en god idé at lade dyrlægen tilse tæven i løbet af drægtigheden, da dyrlægen kan hjælpe med at opdage eventuelle problematikker for tæven. Dyrlægen kan desuden give gode råd omkring ernæring og pleje, som kan hjælpe dig til at gøre det rette som hundeejer. En ting der også er god at rådføre sig med dyrlægen om, er vaccinationer og ormekure, som tæven kan have brug for op til drægtigheden eller eventuelt under graviditeten.

 

Forbered dig på tævens fødsel

Som ejer skal du være godt forberedt på fødslen. Hav en fødselskasse klar med rene håndklæder, desinficerede saks, handsker og eventuelle nødvendige veterinære forsyninger. Det er også nyttigt at have dyrlægens telefonnummer ved hånden i tilfælde af komplikationer.

 

Komplikationer i graviditet eller under fødsel

Langt de fleste drægtigheder og fødsler går helt uproblematisk, men det er alligevel vigtigt, at man er opmærksom på eventuelle komplikationer, som man skal reagere på. Det er vigtigt, at du er godt forberedt. Du skal have en fødselskasse klar mindst en uge inden fødslen og så er der en række andre ting, som du bør sikre dig, at du har klar. Det gælder rene håndklæder, en desinficeret saks, handler og eventuelle veterinærer forsyninger. Det er også vigtigt, at du har dyrlægens telefonnummer ved hånden i tilfælde af komplikationer.

Selvom de fleste hunde føder uden problemer, kan der opstå komplikationer. Nogle tegn på komplikationer inkluderer:

  • Ingen tegn på fødsel efter 70 dage.
  • Stærke veer i mere end 30 minutter uden at føde en hvalp.
  • Udflåd med en dårlig lugt.
  • Hvalpe, der sidder fast i fødselskanalen.

Hvis nogen af disse tegn opstår, skal en dyrlæge kontaktes omgående. Tidlig indgriben kan redde både hundemorens og hvalpenes liv.

 

Efter fødslen

Efter fødslen skal tæven og hvalpene holdes i et varmt og roligt miljø. Overvåg dem nøje for tegn på sygdom eller andre problematikker. Sørg for, at tæven får masser af vand og nærende mad, da amning kræver mange ressourcer, præcis som hos mennesker.

Hvalpene bør også undersøges for medfødte abnormiteter og sikres, at de ammer korrekt. En sund start er afgørende for deres vækst og udvikling.

 

Konklusion

At forstå forløbet af en hunds graviditet og fødsel er afgørende for at sikre en sund og sikker oplevelse for både tæven og hvalpene. Ved at være opmærksom på de forskellige faser af graviditeten, forberede sig grundigt og være opmærksom på tegn på komplikationer, kan ejere hjælpe deres hunde gennem denne spændende tid. En vellykket graviditet og fødsel kræver opmærksomhed, tålmodighed og kærlighed, men belønningen er uundgåelig – sunde, glade hvalpe og en stolt hundemor.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på