Hvordan ved jeg om min hund er syg

8 min

Som hundeejer er du 100% ansvarlig for din hunds sundhed og trivsel. Du skal først og fremmest sørge for at hunden er i fornuftig foderstand og får den opmærksomhed den behøver. Det betyder at du skal lufte hunden i det omfang behovet er der, og samtidig aktivere hunden så den får brugt sin krop. Og så skal du selvfølgelig sørge for at give hunden masser af kærlighed så den føler sig tryg i sit hjem.

Der ud over er det selvfølgelig meget vigtigt at du er opmærksom på hundens generelle helbred og sundheds tilstand. Du bør faktisk altid have føling med hundens aktivitets niveau, appetit og humør. Hvis hunden for eksempel ikke spiser op som den plejer er det et tegn på at der er noget galt. Og hvis den ikke vil ud og gå tur kan det ligeledes være tegn på dårligdomme.

 

Tegn på sygdomme og lidelser hos hunde

Det kan godt være meget svært at lure om en hund er syg. Typisk vil den ikke vise det direkte, men vil tvært imod gøre en hel del for at skjule smerter og andre symptomer. Disse vil nemlig kunne tolkes som svaghed – og det ønsker man ikke at udstråle når man er et flokdyr. Derfor er det op til dig at være opmærksom på ændringer i hundens daglige adfærd. Virker den mindre aktiv end den plejer, eller er den rastløs, kan det være tegn på at der er noget galt.

Hvis hunden ikke spiser eller drikker kan det faktisk være tegn på en temmelig alvorlig sygdom. Og taber hunden sin pels, eller væsker det fra ører eller øjne, er det også bare om at komme af sted til dyrlægen i en fart.

 

De mest almindelige sygdomme hos hunde

I det følgende kan du læse mere om nogle af de lidelser, som hyppigst optræder blandt hunde der holdes som kæledyr. Du kan blive klogere på hvordan du opdager dem – og du får en guide til hvorledes du enten holder dem fra døren eller får dem behandlet.


Hunden har problemer med maven

Når en hund har ondt i maven kan det skyldes noget den har spist. Hunde er desværre temmelig ukritiske med hvad de putter i munden. Derfor ses det ofte at hunden æder ting som er giftige for dem, eller som kan blokere tarm systemet. Det vil normalt være temmelig indlysende at spore maveonde hos hunde. Et sådant vil nemlig som oftest komme til udtryk som diarre, forstoppelse eller opkastninger. Opsvulmet og udspændt bug kan også være et symptom, så her er det vigtigt at du er opmærksom.

 

Hvad gør jeg ved diarre hos hunden?

Har hunden diarre vil du ikke være i tvivl herom. Både mængden og vandigheden af afførringen samt hyppigheden heraf vil stige voldsomt i forhold til det sædvanlige. Diarre hos hunde kan skyldes kost ændringer, så hvis du for nylig er skiftet fra et mærke hundefoder til et andet vil hunden kunne opleve tilsvarende ændringer i sit afførings mønster.

I lighed med mennesker kan hunde lide af intolerance over for dele af foder sammensætningen. Du bør lade din dyrlæge rådgive dig om hundens tilstand. Det kan for eksempel være at foderet ikke må indeholde korn, og at du for eksempel bør sætte din hund på en ren BARF diæt. Det er i denne sammenhæng vigtigt at du sikrer at hunden stadig får den nødvendige tilførsel af alle nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Diarre kan dog også være tegn på en af de mere alvorlige dårligdomme. Betændelse i enten tyktarmen eller tyndtarmen er en smertefuld lidelse som kommer til udtryk ved symptomer så som diarre og opkastninger. Hunden vil samtidig naturligt nok virke meget uoplagt og sløv. Og hunde, der lider af tarmbetændelse i udbrud, vil være tøvende ved at tage væske og føde til sig.

Det er nemt for en dyrlæge at stille diagnosen tarmbetændelse hos hund – og til alt held er behandlingen også forholdsvis problemfri. Der kan være tale om forskellige årsager. Visse parasitter og infektioner kan forårsage diarre. Disse kan opdages ved en analyse af hundens afføring, og behandles derefter. Sammenholdt med andre symptomer vil dyrlægen kunne stille en mere præcis diagnose. Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på om hunden samtidig har feber, udflåd fra næse og øjne, eller væsentligt ændret adfærd. I så tilfælde kan sygdomme så som hundesyge – en meget smitsom virus – eller problemer med de indre organer.

 

Hjælp, min hund har fået forstoppelse!

Hvis hunden ikke kan komme af med sin afføring kan det skyldes flere forskellige faktorer. Som nævnt oven for kan problemer med tarm systemet være forbigående – for eksempel hvis de er opstået i forbindelse med foderskift. Og her vil du sandsynligvis selv kunnebehandle forstoppelsen ved at tilsætte foderet lidt fiskeolie.

Det er vigtigt at du er opmærksom på om din hund ikke har ordentlig afføring flere dage i træk. Forstoppelsen kan nemlig skyldes et fremmelegeme som blokerer tarmen. Her vil der være risiko for at tarmen brister, eller at der opstår tarmslyng. Dyrlægen kan hurtigt finde ud af om der er tale om forstoppelse. Diagnosen stilles ved at dyrlægen mærker på hundens mave, og foretager en undersøgelse af endetarmen. Endelig vil dyrlægen tage et røntgen billede for at kunne konstatere om et fremmelegeme er årsag til forstoppelsen.

Forstoppelse hos hunde kan behandles på flere måder. I milde tilfælde vil et afføringsmiddel, indtaget oralt, kunne løse problemet. Det kan være nødvendigt at bedøve hunden og skylle tarmsystemet igennem for at løsne et fremmedlegeme. Kun i sjældne tilfælde vil dyrlægen ty til operation. Når du har hund bør du altid sørge for at den ikke indtager objekter som kan give anledning til forstoppelse. Har hunden en tendens til at æde eksempelvis sokker, tennisbolde og lignende bør disse skaffes af vejen, lige som børnenes legetøj aldrig bør ligge og flyde der hvor hunden har sin gang.

 

Når hunden kaster op

Lige som hos mennesker er opkast som oftest tegn på at noget har irriteret mavesækken. Hunden kan også komme til at spise for meget eller for hurtigt, hvorpå den vil kaste maden op igen. Og lige som det er tilfældet med diarre og forstoppelse kan opkastning også forekomme som en reaktion på foderskift. Det kan være en infektion, for eksempel en virus eller en bakterie, som forårsager opkastningen. I så tilfælde vil tilstanden være forbigående. Du bør dog altid holde øje med om hunden får dækket sit væske behov. Dette gælder især hvis opkastningen er ledsaget af diarre, hvilket hyppigt er tilfældet hvis der er tale om en forgiftning.

Bliver hunden ved med at kaste op, og synes den at få det værre, bør du kontakte en dyrlæge. Opkast kan nemlig være en del af et samlet sygdomsbillede, og kan indikere alt fra fremmelegemer i mavesækken til leversvigt, nyresvigt og epilepsi. Hvis hunden samtidig har feber kan det være tegn på en alvorlig akut tilstand, for eksempel blodforgiftning eller en kraftig infektion. Derfor bør du altid kontakte dyrlægen hvis du konstaterer at hunden temperatur er meget over det normale.

 

Sådan kan du se om din hund har feber

I gamle dage sagde man at en hund, hvis næse er varm og tør, sikkert har feber. Dette har dog ikke rigtig noget på sig. Snudens temperatur og fugtighed kan variere rigtig meget ifølge årstiden og den generelle luft fugtighed. Hvis hunden udviser symptomer så som kulderystelser, sløvhed og apati er der god grund til at tage dens temperatur. Du vil ikke kunne mærke temperatur forandringerne uden på pelsen. Så her er der ingen vej uden om termometeret.

 

Hvordan tager jeg hundens temperatur?

Når du skal tage hundens temperatur er det for det første vigtigt at du kender hundens normal temperatur, for det andet foretager målingen når hunden er i ro. Typisk vil en hunds normal temperatur ligge på mellem 37 og 39 grader, men kan komme helt op omkring de fyrre grader efter en god løbetur.

Derfor bør du med jævne mellemrum måle hundens temperatur mens den er i ro, så du har et godt billede af hvorledes denne normalt ser ud. Du bør foretage flere målinger på forskellige tidspunkter af dagen. På den måde sikrer du samtidig at hunden er vant til at få taget sin temperatur. Da temperaturen skal tages i endetarmen kan det godt give anledning til uro hos hunden hvis den ikke er vant til denne procedure.

 

Hvad gør jeg hvis hunden har feber?

En hund med feber skal tilses af en dyrlæge hurtigst muligt – især hvis feberen er ledsaget af et af de oven for nævnte symptomer (opkastning, forstoppelse og diarre). Det er vigtigt at du kontakter dyrlægen med henblik på en akut konsultation. Hvis symptomerne skulle opstå uden for dyrlægens åbningstid bør du køre hunden på dyrehospitalet. Skulle der være problemer med mave tarm systemet er det nemlig meget vigtigt at disse bliver behandlet hurtigt og effektivt. Og hunden vil ikke kunne vente natten over, eller til weekenden er overstået.

 

Hunde til salg

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på