Lydighedstræning i hverdagen – for din og hundens skyld

10 min

Er du hundeejer, eller venter du spændt på at blive det? Så bør du gøre dig selv og din hund den tjeneste at tilmelde jer hundetræning som passer til hundens alder og niveau. Dette gælder uanset om du har købt en lille hundehvalp fra en opdrætter, eller om du har adopteret en voksen hund. Det er nemlig langt fra sikkert at den hund, du har adopteret fra gaden eller via et internat, har den rette træningsmæssige baggrund for at kunne begå sig. Hundetræning er ikke kun vigtigt mens hunden er hvalp eller unghund. En hund har brug for livslang læring, aktivering og stimulering af sin krop, sin hjerne og sine sanser. Ellers kan den risikere at udvikle en adfærd som ikke er ønskværdig.

 

Hvorfor træne sin hund?

Som hundeejer er det meget vigtigt at man er bevidst om den forpligtelse, der ligger i at anskaffe sig en hund. Mange nybagte hundeejere tror fejlagtigt at de blot skal fodre hunden et par gange om dagen og gå en lille tur med den morgen og aften så den kan besørge. Det er dog langt mere krævende at have hund. Helt fra hvalpealderen skal hunden trænes og stimuleres på daglig basis. Ellers vil den føle sig overset, og ty til knap så hensigtsmæssig adfærd, som for eksempel konstant gøen eller hylen. Du risikerer at få en hund som ikke kan begå sig blandt hverken andre hunde eller fremmede mennesker. Og i værste fald kan det ende med aflivning – for eksempel hvis hunden går til angreb på en anden hund eller et menneske.

 

Træn din hund hele livet igennem – hver dag

Mange hunde havner hvert eneste år på internater, eller hos dyrelægen til aflivning fordi ejerne ikke kan håndtere dem. Måske er hunden begyndt at bide i alting, inklusive mennesker. Det kan også være at hunden reagerer aggressivt på andre hunde og fremmede mennesker. En sådan adfærd skyldes i høj grad hundens opdragelse – eller mangel på samme. Hvis du ikke som ejer giver din hund den rette opmærksomhed i form af aktivering og træning vil den blive ulykkelig og uligevægtig. Du kan risikere at hunden bliver fysisk syg – og du får under ingen omstændigheder den søde, glade og lydige hund som du ønsker dig.

Den eneste måde hvorpå du kan sikre at din hund opnår et afbalanceret sind og samtidig bliver til at holde ud at være i nærheden af, er gennem træning, træning og atter træning. Du skal hver eneste dag sørge for at hunden får motion og stimulation på samme måde som mad og vand. En hund kan ikke forstå tale, og du vil derfor ikke kunne snakke med den på samme måde som du vil kunne med et andet menneske. Og derfor er du nødt til gennem fysisk handling samt simple kommandoer at vise hunden til rette.

Dette er en opgave som skal løses på daglig basis. Hunden vil hurtigt komme til at kede sig hvis den ikke får den nødvendige stimulation, og blive utilpas fysisk og mentalt hvis den ikke aktiveres gennem leg og træning. Samtidig er det vigtigt at du sætter dig ind i hundens psykologi, så du ved hvordan du sætter de nødvendige grænser. En hundehvalp er kun omtrent to måneder gammel når den fjernes fra sit vante miljø. Det betyder at den skal finde sig til rette i en helt ny flok, nemlig din familie. Og her er det vigtigt at du ved præcis hvad du skal gøre for at hjælp hunden med dette.

 

Hvalpetræning – Lær hunden de grundlæggende færdigheder fra barnsben

Derfor er det en god idé at tilmelde hunden hvalpetræning fra det øjeblik du får den hjem. Når du går på hundeskole med din hvalp får du nemlig adgang til rådgivning og vejledning fra en dygtig træner som har erfaring og ekspertise inden for hvalpe og unghunde. Det kan virke strengt at skulle træne en helt lille hvalp. Her er der mange som er fristede til at lade den lille nuttede hvalp gøre hvad den har lyst til. Men det er faktisk ikke videre hensigtsmæssigt. Hvalpen bliver ikke ved med at være hvalp. Og hvad der er sødt og nuttet i hvalpealderen, kan udvikle sig til meget belastende adfærd når hunden vokser til.

Den lille hvalp har behov for at vide hvem føreren i dens nye flok er. Ved at træne med hvalpen viser du den at du er øverst i hierarkiet, og at det er dig der bestemmer. Dette er ikke synd for hvalpen – snarere tvært imod. Når hunden kender sin plads føler den sig tryg. Og når du sætter faste rammer for den vil den vide hvad den kan tillade sig. Og den vil vide præcis hvor grænserne går, så den ikke kommer til at overskride dem.

Der ud over får hvalpen på en hvalpeskole mulighed for at møde andre hundehvalpe – og deres mennesker. Dette er en vigtig del af den socialisering der helst skal finde sted inden hunden bliver alt for gammel. Er hvalpen kun vant til dig og din familie kan den blive stresset og føle sig utryg i mødet med andre. I værste fald kan den som voksen udvikle en aggressiv adfærd over for andre hunde og mennesker – og så har du balladen.

 

Unghundetræning – Lær at styre din teenager-hund

Du bør satse på at følge hvalpetræningen op med træning af den unge hund – det vil sige fra cirka et halvt år og op til omtrent et år gammel. Det er nemlig i denne periode at hunden gennemgår de største og mest gennemgribende fysiske og mentale forandringer. Af samme grund er det i høj grad unghunde som havner på internaterne eller i dyrlægens konsultation. Unghundens adfærd kan nemlig forveksles med aggression og kommer, såfremt hunden ikke håndteres på ansvarlig vis, til udtryk som sådan.

Det er således vigtigt at du har særlig opmærksomhed på hunden mens den er i ”pubertetsalderen”. I takt med at hunden kønsmodnes vil dens hjerne, krop og sanseapparat være påvirket af hormoner, som kan forårsage ændringer i hundens adfærd. Med unghundetræning på en hundeskole vil du kunne hjælpe hunden med at fastholde og genopfriske dens børnelærdom. Med hjælp fra hundetræneren får du opbygget en forståelse af den unge hunds adfærd og hvilke mekanismer der ligger til grund herfor.

Du vil komme tættere på din hund, og samtidig lære en hel del om hvordan du som dens menneske håndtere hundens til tider meget grænsesøgende adfærd. Og du øger chancerne for at I begge kommer helskindede ud på den anden side af ungdommens genvordigheder.

 

Familiehundetræning – når hundens færdigheder skal vedligeholdes

Når hunden er op imod et års tid gammel vil de værste teenager nykker være dampet af, og der er kommet mere ro på bagsmækken. Dette betyder dog ikke at du kan hvile på laurbærrene og holde inde med træningen – snarere tvært imod. Skal hunden trives, er det vigtigt at du på kontinuerlig basis træner og leger med hunden. Det bliver den nemlig aldrig for gammel til. En hund sætter gennem hele livet pris på aktivering, og på at få lov til at gøre sin herre glad gennem opgaveløsning.

De fleste hundeskoler tilbyder træning af voksne hunde – også de hunde som ikke er i arbejde som eksempelvis politihunde, jagthunde eller førerhunde. Den såkaldte familiehundetræning indebærer eksempelvis lydighedstræning og kontakttræning på grundlæggende niveau, samt sportræning og agility træning eller sågar hundefitness. Med familiehundetræning kan du fortsat socialisere din hund og dermed sikre at den føler sig tryg i mødet med fremmede hunde og mennesker. Og samtidig kan du få masser af idéer til hvordan du selv kan træne med din hund i hverdagen.

 

Hverdags lydigheds træning – spændende aktiviteter for dig og din hund

Som et supplement til familiehundetræning kan du og din voksne hund deltage i kurser i lydighedstræning på en hundeskole.

 

Hvad kan man lære på et hverdags lydigheds træning kursus?

Indholdet af et hverdags lydigheds træning kursus kan variere en del fra hundeskole til hundeskole. Fælles for de fleste hundeskoler er at de tilbyder træning som er målrettet hverdagen for en familiehund – altså en hund der ikke gå professionelt på arbejde som politihund, narkohund, førerhund eller lignende. Det betyder at hverdags lydigheds træning i bund og grund bygger videre på den træning som hunden allerede har modtaget i sin opvækst. Du kan dog også finde kurser i hverdags lydigheds træning målrettet hunde som ikke har gået til hvalpetræning eller unghundetræning. Dette kan være relevant for dig som har overtaget en hund fra et internat, eller har adopteret en gadehund som endnu ikke er blevet behørigt socialiseret. Når du tilmelder din hund hverdags lydigheds træning kan du som minimum forvente træning i

Basale kommandoer
Blandt disse vil være ”på plads”, ”sit”, ”dæk” og ”bliv” – kommandoer som skal lære hunden at holde opmærksomhed på føreren (dig) og blive ved din side, subsidiært blive siddende eller liggende stille indtil den får en ny kommando.  Hunden skal kunne holde fokus, også selv om der er mere spændende ting der trækker – eller du bevæger dig væk.

Forståelse af hundens reaktion på kommandoer
I forbindelse med hverdags lydigheds træning vil der også være en del læring for dig. Du vil få en indføring i hundens kropssprog og adfærd når den skal bearbejde kommandoer – og du vil hurtigt lære hvornår hunden er frustreret fordi den ikke forstår en kommando og derfor ikke reagerer efter hensigten. Samtidig vil du lære at afstemme dine forventninger til hundens fremskridt, så du ikke selv bliver vred eller frustreret. Det kan nemlig smitte af på hunden og skade jeres indbyrdes forhold.

Motivation og arbejdsglæde
Her er familiehundens ”arbejde” i brændpunktet. Som hundeejer lærer du hvordan du motiverer og aktiverer din hund på en måde som stimulerer dens hjerne, krop og sanser. Dette er vigtigt for hundens trivsel i det daglige. Og gennem øvelser, som har karakter af leg, kan du faktisk opnå rigtig gode resultater af lydighedstræning. Der ud over tilbyder flere hundeskoler kurser i pelspleje og soignering, lige som du kan blive introduceret for førstehjælp til hunde og lære at foretage en skadesvurdering. Hverdags lydigheds træning vil undeholde elementer af hunde-psykologi, og du vil kunne lære af aflæse hundens kropssprog og mimik.

I Dansk Kennel Klub regi kaldtes hverdags lydigheds træning førhen for Kørekort Til Hund, og der er således både praktiske og teoretiske elementer i undervisningen. Således er opererer Dansk Kennel Klubs hundeskoler med tre forskellige niveauer for hverdags lydigheds træning, nemlig bronze, sølv og guld. Sværhedsgraden stiger mellem de enkelte niveauer. På bronze niveau skal din hund kunne følge dig i løs line og vente roligt på dig uden at komme farende og hoppe op. Når bronze niveauet er bestået kan du og din hund rykke op i rækkerne, hvor sværheden af øvelserne stiger. Har du gennemført bronze, sølv og guld niveauerne har du en hund som du uden problemer kan kalde til dig, og som kan vente på trods af distraktioner samt gå i kurven på kommando.

Målet med hverdags lydigheds træning er en hund med et afbalanceret temperament som kan være til glæde for sin ejer og undgå at være til gene for sin omverden. Og som ekstra bonus får du en sød, omgængelig og lydhør hund, som er klar til at være din og din families bedste ven i mange år fremover.

God fornøjelse med hverdags lydigheds træning!

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på