Når hunden kaster

Dato 19.09.2024 8 min

Hunde kaster op, det er både normalt og et skidt tegn. Hvornår det er hvad, skal du som hundeejer gerne være i stand til at adskille. Det er ikke usædvanligt, at hunde kaster op fra tid til anden, og det kan skyldes en række forskellige faktorer. Det kan være noget så simpelt som, at hunden har spist for hurtigt, eller det kan være tegn på et mere alvorligt sundhedsproblem. Som hundeejer er det vigtigt at vide, hvornår opkast er normalt, og hvornår det er tid til at kontakte dyrlægen, og her på siden vil vi prøve at gøre dig klogere på de forskellige årsager til opkast hos hunde.

Vi vil gennemgå de mest almindelige årsager til, at hunde kaster op, hvad du kan gøre for at behandle det, og hvornår det er nødvendigt at søge professionel hjælp.

 

Hvorfor kaster hunde op?

Opkast hos hunde kan opstå af mange forskellige grunde. Det er en mekanisme, der hjælper hunden med at slippe af med noget, der irriterer maven eller tarmene. Nedenfor kan du læse om nogle af de mest almindelige årsager til at hunde kaster op.

 

Fordøjelsesbesvær

En af de mest almindelige årsager til opkast er fordøjelsesbesvær. Dette kan ske, hvis hunden har spist noget, den ikke kunne tåle, eller hvis den har spist for hurtigt. Hunde er nysgerrige dyr og tygger ofte på ting, de finder i haven eller på gåturen, hvilket altså kan føre til fordøjelsesproblemer og muligt opkast.

Symptomerne på dette er, at hunden kaster op kort tid efter at have spist eller drukket, og opkastet indeholder ofte ufordøjet mad. Hvis opkast skyldes fordøjelsesbesvær, kan det hjælpe at give hunden små, letfordøjelige måltider og sikre, at den ikke spiser for hurtigt.

 

Madintolerans eller allergi

Ligesom mennesker kan hunde have intolerance eller allergi over for bestemte typer mad. Hvis din hunds krop ikke kan nedbryde bestemte ingredienser, kan det resultere i opkastning som en reaktion, og det er derfor vigtigt at finde årsagen.

Symptomerne kan være gentagne episoder af opkastning efter indtagelse af bestemte fødevarer, ofte kombineret med diarré, kløe eller hudirritation. Hvis du har mistanke om, at din hund har en fødevareintolerance, kan du prøve at ændre dens kost. Tal med dyrlægen om at vælge en hypoallergen diæt, og se om det har en effekt på hundens helbred og velvære.

 

Infektioner og sygdomme

Infektioner som eksempelvis mave-tarm-infektioner, leverbetændelse (hepatitis) eller parvovirus kan alle forårsage opkast hos hunde. Disse tilstande er ofte ledsaget af andre symptomer som diarré, feber, sløvhed og dehydrering. Udover opkast kan hunden have diarré, manglende appetit, feber og virke meget træt eller sløv, hvis den har en af disse sygdomme.  Det er vigtigt at søge dyrlæge med det samme, hvis du har mistanke om en infektion. Behandling kan omfatte brug af antibiotika, væsketerapi eller andre medicinske tiltag.

 

Giftstoffer

Hvis en hund indtager noget giftigt, kan dens krop forsøge at skille sig af med stoffet ved at kaste op. Det er en reaktion på giften og et forsvar mod at tage skade af denne gift. Gift kan komme fra alt fra planter og kemikalier til menneskemad, som er skadeligt for hunde, såsom chokolade eller løg. I dette tilfælde vil der ofte opstå pludselig opkast, savlen, rystelser, åndenød og i alvorlige tilfælde kollaps. Hvis du har mistanke om, at din hund har indtaget noget giftigt, skal du straks kontakte en dyrlæge eller en dyreforgiftnings-hotline. I nogle tilfælde kan opkast induceres under dyrlægekontrol, og man kan sikre, at hunden bliver rask igen.

 

Fremmedlegemer

Hunde, og især de unge og nysgerrige, kan finde på at sluge fremmedlegemer som små legetøj, plastik eller sten. Disse genstande kan sætte sig fast i maven eller tarmene og forårsage opkast.

Her vil symptomerne være gentagne omgange af opkast, smerter i maven, manglende afføring eller blod i afføringen. Fremmedlegemer, der ikke passerer af sig selv, kan kræve kirurgisk fjernelse. Kontakt dyrlægen, hvis du har mistanke om, at din hund har slugt noget, den ikke burde.

 

Parasitter

Indvoldsorm og andre parasitter kan irritere hundens mave-tarmsystem i en sådan grad, og dermed forårsage opkast. Parasitter er især almindelige hos hvalpe og hunde, der opholder sig meget udendørs. Udover opkast kan hunden have diarré, vægttab og en oppustet mave. Din dyrlæge kan diagnosticere parasitter ved en afføringsprøve og ordinere ormekur eller anden medicin. Det er vigtigt, at din hund bliver behandlet mod parasitter, da det kan føre til mere alvorlige sygdomme, hvis man ikke gør noget.

 

Bevægelssyge eller køresyge

Nogle hunde, kan ligesom mennesker, lide af køresyge. Bevægelserne fra bilkørsel eller bådture kan forstyrre hundens indre øre og balance, hvilket fører til kvalme og opkast. Er dette tilfældet, vil hunden virke urolig, savle og kaste op under eller kort efter eksempelvis køreture. Der findes medicin mod køresyge til hunde, som kan ordineres af din dyrlæge, hvis din hund har et stort problem med dette.

 

Forskellen mellem opkast og opstød

Det er vigtigt at kunne skelne mellem opkast og opstød, da de to ting kan skyldes forskellige årsager. Når hunden kaster op, er det en aktiv proces, hvor hundens mavemuskler trækker sig sammen, og maveindholdet tvinges op. Opkast indeholder ofte både mad, væske og mavesyre. Opstød er en mere passiv proces, hvor ufordøjet mad simpelthen glider op fra spiserøret uden de samme kraftige sammentrækninger af maven. Dette sker ofte kort tid efter, at hunden har spist. Hvis din hund ofte får opstød, kan det være et tegn på en tilstand hvor spiserøret er forstørret og ikke fungerer korrekt. Dette kræver dyrlægeundersøgelse, og man bør derfor få hjælp til sin hund.

 

Hvornår skal man kontakte dyrlægen?

Selvom det ikke er usædvanligt for hunde at kaste op lejlighedsvis, er der nogle tilfælde, hvor det er nødvendigt at søge dyrlægehjælp. Det er vigtigt, at man søger dyrlæge, hellere en gang for meget, end en gang for lidt. Kontakt dyrlægen, hvis du observerer en af nedenstående ting.

 

Gentagen opkastning

Hvis din hund kaster op flere gange inden for en kort periode (mere end én gang i løbet af få timer) eller gentagne gange over flere dage, kan det være tegn på et underliggende sundhedsproblem, der kræver behandling.

 

Opkast med blod

Blod i opkastet er altid et alarmerende tegn. Hvis du ser friskt rødt blod eller noget, der ligner kaffegrums i opkastet (tegn på fordøjet blod), skal du straks kontakte dyrlægen. Dette kan indikere indre blødninger, sår eller alvorlige infektioner, som kræver hurtig behandling for ikke at gøre evig skade på din hund.

 

Sløvhed eller andre alvorlige symptomer

Hvis din hund udviser andre symptomer som sløvhed, feber, manglende appetit, dehydrering eller besvær med at trække vejret, er det tid til at få en dyrlæge til at undersøge hunden. Disse symptomer kan indikere en alvorlig infektion, organsvigt eller forgiftning.

 

Hvis hunden ikke kan holde vand eller mad nede

Hvis din hund ikke kan holde vand eller mad nede i mere end 12 timer, kan det føre til dehydrering, hvilket er farligt for hunden, og kan føre til andre problemer. Hunden har brug for væske for at opretholde kroppens funktioner, og manglende evne til at holde væske i kroppen kan hurtigt føre til komplikationer.

 

Hjemmebehandling for mindre tilfælde af opkast

Hvis din hund kun har kastet op én gang og virker ellers sund, er der nogle ting, du kan gøre for at hjælpe den komme sig derhjemme.

 

Faste

Det kan være nyttigt at lade hunden faste i 12-24 timer for at give maven tid til at falde til ro. Sørg dog for, at hunden stadig har adgang til frisk vand, så den ikke bliver dehydreret. Vandindtaget bør begrænses til små mængder ad gangen for at undgå yderligere irritation af maven.

 

Introduktion af skånekost

Når hunden har fået ro på maven, kan du begynde at give små portioner af skånekost. Dette kan være kogt kylling uden skind og ris eller en specialdiæt, som dyrlægen anbefaler. Skånekost bør gives i små portioner over flere dage, indtil hundens mave stabiliserer sig, og først herefter bør man genoptage brugen af almindelig hundemad.

 

Hold øje med hundens tilstand

Efter en episode med opkast er det vigtigt at holde øje med hundens adfærd og sundhedstilstand. Hvis hunden virker træt, ikke drikker nok vand eller kaster op igen, skal du kontakte dyrlægen.

 

Forebyggelse af opkast hos hunde

Der er nogle måder, du kan mindske risikoen for, at din hund kaster op. Giv din hund en sund og balanceret kost, der passer til dens alder, størrelse og aktivitetsniveau. Undgå pludselige ændringer i kosten, da det kan forstyrre maven. Sørg for, at din hund ikke får adgang til mad, der kan være giftigt for den, såsom chokolade, løg, druer eller visse nødder. Hold små genstande uden for rækkevidde, især hvis du har en nysgerrig hund, der tygger på alt. Hvis din hund spiser for hurtigt, kan du overveje at bruge en fodringsskål, der disponerer maden og tildeler den i små portioner, og dermed forhindrer, at hunden sluger store mængder mad på én gang.

 

Konklusion

Opkast hos hunde kan have mange årsager, og i de fleste tilfælde er det ikke noget alvorligt. Dog er det vigtigt at kunne vurdere, hvornår opkast kræver dyrlægehjælp. Som hundeejer bør du altid holde øje med din hunds adfærd og søge professionel hjælp, hvis du er i tvivl om, hvad der forårsager opkastningen. Ved at følge de rigtige trin kan du hjælpe din hund med at komme sig og forhindre fremtidige episoder. Ovenfor har du forhåbentligt fået et godt overblik over, hvordan du skal forholde dig.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på