Sådan giver du din hund en passende skånekost

5 min

Der kan være flere årsager til, at hunden har brug for skånekost, og i dette blogindlæg kommer vi ind på, hvorfor hunde har brug for skånekost. Vi har desuden samlet en række råd til hvad skånekost kan være og hvordan man giver det til sin hund.

Hvis din hund har diarré eller kaster op, er oppustet eller døjer med hård mave, så kan det skyldes problemer med dens madindtag. Nogle hunde har mere sarte tarmsystemer end andre, og det er vigtigt, at man som hundeejer er opmærksom på, at hunden får det mad, som der passer til dens behov. Hunde kan også få problemer med maven og fordøjelsen på grund af smitte med en virus eller en bakterie, og her kan det være nødvendigt at kontakte dyrlægen for råd.

 

Husk at hunden skal have masser af vand

Et vigtigt råd i forhold til, hvis din hund har problemer med fordøjelsen, er mængden af væske, som hunden indtager. Først og fremmest kan vand være med til at genoprette balancen, men din hund er også i risiko for dehydrering, hvis den kaster op eller har diarré. Hvis du observerer, at din hund ikke drikker nok, så kan du få væske i hunden ved at iblande vand i hundens kost. Hvis du ikke selv kan lykkes med at få væske nok i din hund, så bør du altid kontakte din dyrlæge, som kan hjælpe og finde årsagen til problemet.

 

Hvad er skånekost?

Skånekost er foder, som er særligt godt for hundens fordøjelse og som hjælper på eventuelle mave- og tarmproblemer. Man kan ofte få dyrlægens hjælp i forhold til skånekost, da de ofte er forhandlere af hundefoder, som er særligt godt til sarte maver. Dette hundefoder er lavet med fokus på ingredienser, som hunden lettere kan fordøje og som understøtter en sund tarmflora, som medvirker til, at hundens fordøjelse fungere bedre.

 

Lav din egen skånekost til din hund

Hundefoder som er særligt godt for hunden fordøjelse kan være rigtig dyrt, og det kan derfor blive rigtig dyrt, hvis hunden får problemer med maven. Det er dog muligt at lave sin egen skånekost til hunden, og i rigtig mange tilfælde vil denne form for føde være tilstrækkelig til at genoprette hundens sunde tarmflora.

Du kan lave din egen skånekost til hunden ved at bikse to simple ingredienser sammen. Den ene ting, som man skal bruge til skånekosten, er ris. Risene skal koges i lang tid, så de bliver helt udkogte. Når man har udkogt risene, skal de blandes med den anden ingrediens. Den anden ingrediens er en proteinkilde, og der er flere proteinkilder, der kan være brugbare. Kylling er eksempelvis en rigtig god proteinkilde, lige lettere fisk eller torskerogn også kan være en god proteinkilde, som man kan blande i risen.

 

Foder din hund gennem flere små måltider

Når hunden har haft problemer med fordøjelse, så er en del af måden at skåne den på også at fodre med mange små måltider, og stille og roligt vænne maven til at fordøje skånekosten. Den første dag skal man give rigtig små mængder og gerne hver anden time i løbet af dagen, mens maven får ro om natten, hvor man holder en pause. Når du observerer, at din hund begynder at få det bedre, kan du øge mængden af mad stille og roligt. Når du har øget mængden af mad, kan du begynde at mindske på antallet af gange, hunden fodres, så den til sidst når ned på det normale antal fodringsgange, som ifølge de fleste dyrlæger er morgen og aften.

Når hunden er ved at være helt i balance, kan man stille og roligt arbejde på, at hunden kommer tilbage på sit normale foder, medmindre man vurderer, at det netop er foderet som var årsagen til problemet. Er det tilfældet, skal man selvfølge finde et nyt foder. Uanset hvad der gør sig gældende, så gælder det, at det er bedst for hunden, hvis man stille og roligt begynder at give det normale hundefoder igen. Det gør man ved gradvist at fjerne en del af skånekosten og erstatte den med hundefoderet.

 

Kontakt dyrlægen hvis der ikke er bedring

I nogle tilfælde vil man opleve, at det ikke er nok at give hunden skånekost, og at der bliver ved med at være et problem. Er dette tilfældet og skånekosten ikke giver bedring i løbet af fem dage, så er det altid nødvendigt at tage fat i dyrlægen. Det gør sig desuden gældende, at man altid bør kontakte dyrlægen hvis hunden:

  • Er meget svækket
  • Har blod i afføringen eller sit opkast
  • Kaster voldsomt op
  • Har spist et fremmedlegeme eller noget man mistænker, kan være giftigt
  • Er utilpas på anden måde, som du ikke kender årsagen til

Det er altid vigtigt, at man som hundeejer er realistisk i forhold til, hvornår man er nødt til at kontakte dyrlægen. Hunden kan ikke tale, og derfor skal man som hundeejer være god til at tolke de signaler, som hunden sender.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er skånekost til en hund?

Der er mulighed for at købe særlig skånekost hos dyrlægen, men man kan også lave sin egen kulhydratholdige. Bestående af langtidskogte ris, kogt i mindste dobbelt mængde vand samt. Lidt kogt hvid fisk eller kogt kylling, kan man tilsætte.

Behandling af diarre hos hund

Hunden skal have væske i form af vand og vådfoder. Brug også gerne mælkesyrebakterier.

Kan hunde dø af diarré?

Kan din hund ikke holde væske i sig kan det medføre dehydrering. Hvilket kan blive kritisk og livstruende for din hund. Så svaret er ja.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på