Vil du være helt sikker på at din hund trives? Så skal du sørge for at den i rigeligt omfang bliver stimuleret fysisk, kognitivt og mentalt. Dette kan du med stor fordel gøre gennem daglig træning. Når du lader hunde løse opgaver og udføre øvelser, for dernæst at blive belønnet, vil den føle sig glad og tryg i sin forvisning om at den har ”fortjent” din anerkendelse. Og så vil den føle sig sikker på at kunne bevare sin position i flokken.
Hunden er skabt til arbejde og konkurrence
Langt de fleste hunde elsker at gå på arbejde. Traditionelt er hunden fremavlet til at være et arbejdsdyr, med varierende specialer. De populære familiehunderacer som for eksempel Golden Retriever og Labrador Retriever er formidable jagthunde, lige som den elegante Puddel også er ganske habil inden for dette felt. Gravhunde er også fremavlet til jagt, og har til opgave at jage ræve og grævlinger ud af deres huler så jægeren kan skyde dem. Hunde af spidshunde racer så som Husky og Malamut er typisk trækhunde – vi kender dem som slædehunde. Og så er der gårdhunde så som Terriers hvis fremmeste opgave det er at holde skadedyr som for eksempel ræve og rotter væk fra menneskenes enemærker.
Det er meget vigtigt at du, når du anskaffer dig en hund, er meget opmærksom på hvilken kategori hunden tilhører. Mange mennesker tænker ikke over at den søde Beagle med det rare ansigt og det tilforladelige gemyt faktisk er en drivende jagthund med et tilsvarende temperament – eller at familiens nye Schäfer faktisk har brug for at blive stimuleret med spændende opgaver for ikke at blive dum, doven og knotten. Der findes selvfølgelig hunde som ikke er avlet med de mest krævende arbejdsopgaver for øje. Det ville for eksempel være omsonst at tage en selskabshund så som en Shih Tzu eller en Papillon med på jagt. Men selv den spinkle Chihuahua, den charmerende Lhasa Apso og den kluntede Mops har bibeholdt deres beskytter- og jagtinstinkt, og skal derfor også motioneres på daglig basis – også selv om en hund af denne type er knap så krævende som en jagthund.
Træn med hunden helt fra den er hvalp
Enhver hund har brug for at blive socialiseret, og for at føle anerkendelse. Derfor er det essentielt at du påbegynder træningen allerede fra hunden er hvalp. Når en hundehvalp fjernes fra sin mor for at blive overdraget til sin nye ejer er den typisk blot otte uger gammel. Den lille hvalp skal føle sig tryg i sin nye flok, altså din familie.
En hundehvalp, som føler sig usikker, vil være i farezonen for at udvikle uhensigtsmæssig adfærd. Hunden kan tillægge sig vaner med at bide i alting, hyle, pibe eller gø uafladeligt, og i det hele taget opføre sig dårligt blot for at få opmærksomhed. Denne adfærd vil forstærkes yderligere hvis du skælder hunden ud. En hund forstår ikke irettesættelser, men forstår at den får din opmærksomhed hvis den overskrider dine grænser. Og kan den ikke få opmærksomhed på anden vis, er det sådan det kommer til at foregå.
Hvalpetræning – socialisering og lydighed for begyndere
For at hvalpen skal kunne trives er det vigtigt at den kender sin plads, og at den får masser af kærlig opmærksomhed. Begge dele kan den få gennem træning, både på en hundeskole og hjemme i familiens hjem. Når du tilmelder din hund hvalpetræning vil du få den bedste basis for udvikling af en hund med et sundt temperament og et roligt sind. Og du vil få masser af gode, opbyggelige øvelser med hjem, så du selv kan træne din hvalp mellem de enkelte sessioner.
Unghundetræning – opfølgning på hvalpetræning for teenagerhunde
Det er en god idé at fortsætte træningen når de indledende øvelser i form af hvalpetræning er til ende. Når hunden kommer i puberteten vil den nemlig få brug for ekstra opmærksomhed. En hund, som er midt i sin kønsmodning, vil opleve samme bombardement af hormoner som et pubertetsbarn. Dette kan medføre humørsvingninger, koncentrationsbesvær, og en adfærd som ligger langt fra den ønskværdige. Når du går til unghundetræning hos en kompetent hundetræner med speciale inden for unghunde vil du kunne få hjælp til at forstå hvad det er der sker i din hunds krop og hjerne i løbet af denne tid. Du kan lære om hvordan du bedst muligt sætter grænser for din hund. Og du får redskaber som kan lette arbejdet med træning på hjemmefronten.
Familiehundetræning og hverdags lydigheds træning – træning for den voksne hund
Uanset om du har tænkt dig at lade din hund deltage i hundekonkurrencer eller ej, er det smart at fortsætte den gode trænings rutine i hundens voksenliv. Dette kan du gøre med familiehundetræning og hverdags lydigheds træning. Begge typer træning har fokus på lydighed, kontakt og socialisering, og bygger således videre på hvalpetræning og unghundetræning. I såvel familiehundetræning som hverdags lydigheds træning indgår elementer af leg og aktivering – og begge træningsformer er baseret på positiv forstærkning.
Den afgørende forskel på familiehundetræning og hverdags lydigheds træning er, at hvor familiehundetræning er et enkelt kursusforløb, er hverdags lydigheds træning opdelt i tre sværhedsgrader. Hverdags lydigheds træning kendtes i Dansk Kennel Klub regi tidligere under navnet Kørekort til Hund. Hvert modul afsluttes således med en prøve, som skal bestås inden hunden og dens menneske kan rykke videre til det næste niveau.
Konkurrencetræning for hunde – et vidt begreb
Som nævnt oven for er hunden et arbejdsdyr – og en hund, som ikke får lov at løse opgaver, kan risikere at udvikle en dårlig adfærd. Derfor er det vigtigt at træne med hunden hver dag. Og ønsker du at give din hund mulighed for at yde sit allerbedste, kan du med stor fordel tilmelde jer begge konkurrencetræning. Mange hundeejere træner deres hunde med henblik på deltagelse i konkurrencer. Konkurrencetræning kan være sjovt og spændende for hunden, idet en hund elsker succesoplevelser og samtidig sætter stor pris på at løse opgaver for sin herre.
Hvis du ønsker at deltage i hundekonkurrencer med din hunde bør du først og fremmest sætte dig ind i hvilken type hund du har. Dette gælder både hundens race og dens individuelle temperament. Visse hunderacer er fremavlet til meget specifikke formål, hvilket kan udnyttes i konkurrence øjemed. Eksempelvis vælger mange at træne deres Border Collie op til deltagelse i hyrdning konkurrencer, da denne hunde af race igennem flere år har været anvendt til netop dette formål og dermed besidder de egenskaber som efterspørges i forbindelse med det at drive får. I det følgende kan du læse om de forskellige former for hundekonkurrencer, og få et indblik i hvorledes du træner din hund op til disse.
Hvilke slags hundekonkurrencer findes der?
Såvel professionelle hunde som familiehunde kan tilmeldes – og deltage i – konkurrencer inden for mange forskellige sportsgrene, og på varierende niveauer. Tjenestehunde så som politihunde, bombehunde, narkohunde og andre specialiserede hunde kan blandt andet deltage i såkaldte kåringskonkurrencer. Her vurderes hundens niveau, og dens egnethed som tjenestehund. Disse konkurrencer stiller temmelig skrappe krav til hundens styrke, udholdenhed og skarphed i situationen. Det er meget vigtigt at hunden kender såvel kommandoer som signaler, og adlyder sin førers mindste vink.
Hos Dansk Politihundeforening kan tjenestehundeførere tilmelde hund og fører træningshold som har til sige at træne ekvipagen op imod disse kåringskonkurrencer. Her trænes spor, lydighed og kommandoer med høj intensitet, og målet er at opnå en harmonisk, lydig og årvågen hund som kan holde skarpt fokus på sit job. Der findes dog også mange konkurrencer for helt almindelige familiehunde, lige som arbejdshunde uden for politi-regi sagtens kan trænes op til konkurrencer inden for deres felt. Her kan du læse om et udvalg af de mest populære former for hundesport, inden for hvilke der afholdes konkurrencer.
Agility – den mest populære hundekonkurrence
Blandt de morsomste og mest givende konkurrencetyper finder vi agility. At træne en hund op til agility kræver samarbejde såvel som lydighed og tålmodighed hos både hund og ejer. Til gengæld kan hunde af alle racer og aldersklasser deltage i agility, selv om nogle hunde selvfølgelig er både hurtigere, stærkere og mere agile end andre. En agility bane består af en forhindringsbane som dækker et stræk på mellem 100 og 200 meter. Banen skal indeholde minimum tyve forskellige forhindringer for at kunne kvalificere som en officiel agilitybane.
Forhindringerne kan for eksempel tage form af mure, slalom-baner, skråvægge, vipper, tunneller og forskellige niveauer som hunden skal forcere. Hunden skal gennemføre banen med så få fejl som muligt. Førerens opgave er at guide hunden over, under og igennem de pågældende elementer ved hjælp af kommandoer udført med hænder og stemme. Klikker, godbidder og line er ikke tilladt i agility sammenhæng.
Med agility træning kan du forstærke båndet mellem dig og din hund, hvorved du kan opnå et bedre samarbejde med den. Hunden får trænet sin styrke, kondition, balance og koordination, og får samtidig den udfordring den behøver for at trives. Agility træning tilbydes i varierende kategorier alt efter hundens størrelse. Det samme gælder for de konkurrencer, du og din hund kan deltage i. Det betyder at du og din Bichon Frisée ikke risikerer at skulle konkurrere mod en Schæfer eller en afghansk mynde. Du skal være opmærksom på at agility træning ikke egner sig til hvalpe, da deres endnu ikke fuldt udviklede led kan overbelastes af denne form for træning. Og du bør ikke tilmelde din store, tunge hund agility – af samme årsag.
Hunde biatlon
Tokamp for hunde udspringer af den oven for nævnte træning af blandt andet politihunde. Tjenestehunde biatlon udføres på en strækning af mellem seks og elleve kilometers udbredelse skal forcere forhindringer så som for eksempel vandløb, væltede træstammer, kloakrør med videre – en slags orienteringsløb for hund og fører. I tjenestehund biatlon findes endog poster hvor angreb på føreren – med eller uden skydevåben – forekommer. Denne type poster bortfalder i almindeligt hunde biatlon.
Hunde biatlon kræver udholdenhed og styrke hos både hund og menneske. Du bør derfor sørge for at være i god form. Og det er en fordel hvis din hund tilhører en race som er gearet til denne form for hård fysisk udfordring.
Sporarbejde
Lugtesansen hos hunde er endog særdeles veludviklet – og hunden elsker at gøre sig nyttig ved brug af sin fine næse. Sporarbejde er således ikke kun træning for deciderede sporhunde som for eksempel narkohunde, bombehunde, lighunde og pengehunde. Du kan med stor fordel træne din hund i sporarbejde, og få både glæde og morskab ud af dette. En afart af sporarbejde kaldes mantrailing, og indebærer at hunden skal orientere sig imod en et bestemt spor og følge dette til dets destination. I forbindelse med såvel træning som konkurrence udlægges et kunstigt spor som hunden skal følge selvstændigt.
Sporarbejde og mantrailing retter sig primært mod jagthunde, her under især støvere så som Beagles, Bassets og blodhunde. Du vil dog sagtens kunne tilmelde en hund af en anden race, og få en spændende oplevelse samt en mere velafbalanceret hund ud af det.
Hunde frisbee
Denne hundesport er gået hen og blevet utroligt populær, hvorfor der afholdes verdensmesterskaber hvert år. Hundefrisbee disciplinen indeholder tre forskellige varianter, nemlig Freestyle, Mini Distance og Long Distance. Når du kaster frisbee med din hund får I begge en morsom oplevelse som styrker jeres fællesskab og samarbejde. Din hund får brændt en masse krudt af ved at skulle løbe og hoppe højt efter sin frisbee, og træner samtidig sin koordination og motorik.
Dette gør hunde frisbee til den perfekte sport for den unge hund med et højt aktivitets niveau og ditto behov for træning. Du bør dog ikke træne frisbee på professionelt niveau med en helt ung hvalp som stadig er i voksealderen, eller med en ældre hund som måske har svage led, på grund af de høje spring. Og hunde frisbee er heller ikke velegnet som motion til hunde af de store og tunge racer.
Andre hundesportsgrene med tilhørende konkurrencer
Foruden de oven for nævnte sportsdiscipliner findes der en række mere eller mindre specialiserede variationer over temaet hundesport. Af disse kan følge nævnes:
Canicross – en slags terrænløb for hunde og deres mennesker.
Canicross er udsprunget af trækhunde sportsgrenene Skijøring og Bikejøring. Ved Canicross er hunden via en line fastgjort til et bælte som føreren har rundt om hofterne. På den måde kan hunden ”trække” føreren gennem terrænet.
Hundedykning – en sport for ægte vandhunde.
Denne utroligt underholdende form for hundekonkurrence er super populær i USA, og så småt ved at vinde indpas herhjemme. Hunden motiveres til at dykke efter et legetøj fra en platform placeret godt en halv meter over vandets overflade. Denne type sport er morsom og stimulerende for hunden. I modsætning til eksempelvis agility og hunde frisbee er hundedykning skånsom for leddene, hvorfor også ældre hunde og hunde af tungere racer kan være med.
Flyball – stafetløb for hunde
Flyball er en ægte action packed sportsgren for hunde og deres mennesker. Her dystes i hold, som i ægte stafet. Hunden løber på kommando gennem en bane hvor den skal forcere flere forhindringer og afslutningsvis aktivere en boldmaskine med sin pote. Maskinen fyrer en bold af sted som hunden skal fange hvorpå den returnerer gennem forhindringsbanen og ved målstregen afløses af den næste hund på holdet. Uanset hvilken konkurrence du og din hund træner op til er det vigtigt at træningen foregår på hundens præmisser. Det nytter ikke noget at du lader ambitionerne fortrænge morskaben og jeres gode sammenhold. Hvis du presser hunden for hårdt er det ikke sjovt for den, og så vil den miste motivationen. Hvis du og din hund træner sammen på den rigtige måde vil det styrke jeres indbyrdes samarbejde og give jer masser af gode, spændende oplevelser. God fornøjelse med at træne din hund til konkurrence!
Leder du efter ny hund? Klik her og se hunde som søger nyt hjem