En perser er kendt for at være en kat med et behageligt temperament, og den er elsker at ligge og slikke sol i vindueskarmen, og den kan faktisk opføre sig lidt barnligt, hvor den pludselig får en masse overskud af energi og så pludselig er træt. Den er generelt ikke særlig energisk, og derfor kan den sagtens blive overvægtig, hvis man ikke passer på.
Fakta om perseren
En perserkat er en mellemstor kat, som normalt vejer mellem 2,5 og 5 kg. Den kan have øjne som er blå, kobberfarvede, grønne, nøddebrune eller tofarvede. Pelsen er lang og silkeblød, og fås i farverne hvid, rød, cremefarvet, sort, blå, chokoladebrun, lilla, sølvfarvet, gylden, cameo, skildpadde, blue-cream, brun, calico og sælgrå. Det er altså en kat, som fås i mange forskellige farver. Du kan få en perserkat i forskellige mønstre, herunder f.eks. skildpadde, tofarvet og masket.
En perser lever normalt 8 til 11 år, og det er altså ikke en af de katte der bliver ældst. Udbredelsen af katten er meget almindelig i store dele af verden, og der er en del danske katteejere der har en perserkat.
Perserkattens personlighed
En perser er en rolig kat, som det ene øjeblik ligger i den solen og sover, og det næste øjeblik løber den rundt og ruller sig. Den har altså en meget killingeagtig adfærd gennem det meste af livet. Perseren kan godt lide opmærksomhed fra sin ejer, og den vil f.eks. ofte gerne sidde på skødet. En perserkat kan sagtens klare forandringer i rutinerne og den har nemt ved at være sammen med de mennesker den omgås.
Sådan er perserkatten at bo med
Har du en perserkat skal du være opmærksom på dens foderstand, da den ofte er meget doven og derfor ikke får motioneret nok. Derfor har en perser ofte en tendens til at blive meget overvægtig, hvis ikke man passer på. Du skal derfor sørge for at motionere din perser, så den ikke får problemer med overvægt og dermed diverse sygdomme der kan følge.
Perserens foder og ernæringsbehov
Netop fordi perserkatten har nemt ved at blive overvægtig, skal man som ejer af en perser tænkte nøje over kosten. En anden årsag til at tænke over kosten, er perserens pels, som kræver god pleje, og foderet kan blandt andet medvirke til, at man mindsker niveauet af hårboller.
Perserkattens historie
Den langpelsede perserkat har en lang historie. Det er en ældgammel katterace, men selvom den kan dateres langt tilbage, har man ikke styr på detaljerne i hele historien. Tilbage i 1500-tallet fandtes der langhårede katte i Italien, som man havde importeret fra Asien. I det 17. århundrede var det Pietro della Velle der tog en kat med fra Persien til Italien, som han anvendte i et opdræt. Det er med stor sandsynlighed denne kat der startede perser-avlen, og det er formodentligt samme kat, som i Persien blev kaldt for en sandkat. Den levede i ørkenen. Denne kat blev parret med langhårede katte fra Tyrkiet, og det har formodentligt dannet grundlaget for den mere moderne perserkat, som vi kender den i dag. Dronning Victoria forelskede sig i den smukke kat, og herefter steg perserens popularitet i Europa særdeles meget. I det 19-århundrede blev racen introduceret i USA, og her har de siden været særdeles populære.
Ofte stillede spørgsmål
Den moderne perserkat er en kombination af katte fra forskellige lande, men den har sit navn fra Persien, som officielt kaldes Iran, et land i det vestlige Asien.
En perserkat kan faktisk blive rigtig gammel, og det er ikke unormalt, at en perserkat bliver omkring 18-20 år gammel. Det er dog mest normalt, at de bliver omkring de 12 år, og katte der holdes inde, bliver ofte ældre end katte der lever udendørs.
En perser kan variere meget i pris alt efter om det er en ægte kat med stamtavle, en ægte kat uden stamtavle eller en perserlignende kat. Priserne kan sagtens variere fra alt imellem 1000 kroner og 7-8000 kroner. De fleste ægte perserkatte med stamtavle sælges dog for mellem 4000 og 5000 kroner.