Landskildpadder

Dato 27.07.2022 4 min

Rigtig mange er fascinerede af skildpadder og faktisk er det muligt at holde dem som husdyr. Det er flere og flere begyndt på, og det kan sagtens lade sig gøre, men det er vigtigt, at man ved hvordan skildpadden skal passes. Det er ikke et pattedyr, men et krybdyr, og det betyder, at det har nogle helt særlige behov, man skal sørge for at opfylde.

 

Hvilke skildpadder kan man holde?

Der findes forskellige skildpaddearter, som kan inddeles i tre typer. Havskildpadden, sumpskildpadden og landskildpadden. Hvis man ønsker at have en skildpadde i hjemmet, skal man vælge enten en sumpskilpadde eller en landskildpadde. Det skyldes, at det ikke er muligt at have havskildpadder, da de skal have det der svarer til en hel svømmehal som minimum, hvis de skal kunne trives.

Landskildpadderne findes i omkring 50 forskellige arter, og da sumpskilpadderne ligeledes findes i flere udgaver, er der rigtig mange skildpadder man kan vælge imellem, hvis man vil have en skildpadde i et terrarie i hjemmet. De mest normale skildpadder i Danmark er den græske landskildpadde, den bredrandede landskildpadde og leopardskildpadden.

 

Hvilken skildpadde skal man vælge?

Når du har vagt, at du gerne vil have en skildpadde, bør du vælge en der passer i forhold til størrelse og pasning. Der er meget stor forskel på skildpaddernes størrelse, nogle kan blive kæmpestore, mens andre er meget små. Det er netop derfor vigtigt at sætte sig grundigt ind i skildpaddens egenskaber, inden man vælger netop den art, som man vil have derhjemme.

 

Den græske landskildpadde

Hvis du overvejer en græsk landskildpadde, vil du så en skildpadde der kan blive omkring 25 centimeter lang, og så kan de blive helt op til 100 år gamle. Du skal altså forvente at have din skildpadde i mange år, måske hele dit liv. Vægten på en landskildpadde er normalt mellem 800 gram og 2 kilo, og det varierer alt efter om det er en hanskildpadde eller en hunskildpadde.

 

Den bredrandede landskildpadde

Hvis du gerne vil have en landskildpadde, kan du forvente at du får en lidt større skildpadde end hvis du vælger en græsk landskildpadde. En bredrandet landskildpadde bliver dog normalt mellem 20 og 25 centimeter, men den kan blive op til 35 centimeter i længden. Den bliver normalt op til 75 år gammel og vejer mellem 2 og 5 kilo. Det er altså en væsentligt tungere skildpadde end den græske landskildpadde.

 

Leopardskildpadden

Den smukke leopardskildpadde kan blive helt optil 50 centimeter, og den er altså en ganske stor skildpadde at have i hjemmet, og det skal man være klar over, inden man vælger netop denne art. Den bliver normalt et sted mellem 50 og 100 år gammel, og så kan den veje helt op til 40 kilo. Det kan altså let blive en meget stor skildpadde at have i hjemmet, og det skal man tænke over, inden man vælger netop denne art.

 

Sådan passer du en skildpadde

Det er vigtigt, at du gør dig umage for at sikre, at din skildpadde har de optimale levebetingelser, så den kan trives i høj grad. Du skal sørge for at sætte dig ind i skildpaddens behov. Det er vigtigt, at du er klar over, at der er forskel på skildpaddens behov, alt efter hvilken art det er. Det gælder i forhold til placeringen af terrariet, terrariets indretning, temperaturen og strøelsen i terrariet.

Fælles for alle skildpadder er, at de skal have en kost, som består at proteinfattig og fiberrig kost. De kan f.eks. godt lide mælkebøtter, skvalderkål, vejbred, døvnælde og kløver, som om foråret og om sommeren er let af finde i den danske natur. Det betyder også, at det er sværere at opfylde skildpaddens behov i vinterhalvåret. Her kan man købe skildpaddekost, som er lavet, så det opfylder de rette næringsbehov.

Ofte stillede spørgsmål

Sådan håndterer du en skildpadde

Du skal være klar over, at skildpadder generelt ikke bryder sig om at blive løftet, så når du alligevel løfter skildpadden, skal du gøre det omhyggeligt. Du skal have fat i skjoldet på begge sider, så du kan flytte din skildpadde sikkert rundt.

Hvor gammel bliver en skildpadde?

En skildpadde kan blive rigtig gammel, faktisk op imod 200 år. De fleste skildpadder, som man holder i hjemmet, bliver mellem 50 og 100 år gamle, og det er altså et dyr, som man kan forvente at have i rigtig mange år.

Hvad koster en skildpadde?

Prisen på en skildpadde afhænger af hvilken art du vælger. Du kan sagtens få en skildpadde til et par hundrede kroner. Andre skildpadder kan koste et par tusindkroner, og der er altså et forholdsvist stort prisspænd, når det kommer til skildpadder.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på