Skægagame

Dato 27.07.2022 3 min

Hvis du gerne vil have en øgle i dit terrarie, så kan en skægagame være et rigtig godt valg. Den er nemlig en af de lettere reptiler at have i hjemmet. E

 

Sådan er en skægagame

En skægagame er et krybdyr med et ganske behageligt temperament, og selvom man på ingen måde kan domesticere reptiler, så kan man nemt vænne en skægagame til at blive håndteret af mennesker, også uden, at den bliver stresset. En skægagame stiller samtidig ikke store krav til terrariets udformning eller klima, og den daglige pasning er ganske nem, ligesom de er lette at fodre på. Det er selvfølgelig stadig vigtigt, at man har et godt kendskab til skægagamens behov.

 

Sådan ser skægagamen ud

En skægagame er en firbenet øgle, som har en skællet ud, præcis som alle andre reptiler. En skægagame kan blive 60 centimeter i længden, og faktisk kan hannen godt blive en anelse større. Den er normalt sandfarvet, men gennem avl, er der skabt flere farvevariationer, og den kan f.eks. være både brun og rød.

 

Sådan lever skægagamen i det vilde

En skægagame lever normalt i ørkenområder, og der er en særlig stor bestand af skægagamer i Australien. Den lever normalt på jorden, men den kan godt klatre i lav vegetation på f.eks. sten og lavt siddende grene. En skægagame er faktisk ganske social, selvom den oftest lever alene. Hvis du vil have en skægagame i et terrarie, kan du faktisk godt vænne den til at være sammen med en anden skægagame. Det anbefales, at de lever alene eller i par.

 

Sådan skal du indrette dit terrarie

Hvis du vil have en skægagame, er det faktisk ganske ligetil. Den skal selvfølgelig have mulighed for at udføre sin naturlige adfærd, og den rette indretning af dit terrarie har i høj grad med størrelsen at gøre. Det anbefales at terrariet minimum er 60 x 60 x 125 centimeter, men det er klart en fordel, at terrariet er større. Du bør dække terrariets bund med fint grus og sand, som skægagamen kan grave sig ned i. Der må samtidig gerne være niveauer i form at forskellige sten i terrariet. Derudover er det vigtigt at have en varmelampe, hvor skægagamen kan ligge sig under og nyde varmen. Sørg derudover for en stor vandskål, hvor skægagamen kan tage et bad.

 

Fodring af skægagamen

En skægagame skal selvfølgelig fodres korrekt. De er heldigvis ganske lette af fodre på, og de er ikke spor kræsne. De vil gerne have lækre godbidder, og det er vigtigt, at man giver sin skægagame en sund og varieret kost. En skægagame spiser både planter og insekter, og den kan f.eks. rigtig godt lide græshopper, fårekyllinger og melorme. Sidstnævnte kan dog hurtigt fede din skægagame for meget op, og du bør derfor holde igen med mængden af disse. Tænk altid over, at din skægagame skal dækkes korrekt i forhold til vitaminer og mineraler, og det er vigtigt at spørge en ekspert til råds, hvis man er i tvivl. En skægagame kan også godt spise frugter, men det er ikke velegnet i større mængder.

Ofte stillede spørgsmål

Kan en skægagame leve alene?

Normalt lever skægagamer ret alene, selvom de også har en høj social tolerance i naturen. Det anbefales, at man har skægagamer alene eller sammen i par, så de kan sagtens leve en og en.

Kan en skægagame bide?

Ja det kan den sagtens. De er dog kendt for at være blandt de reptiler med det mest behagelige temperament, så hvis de behandles ordentligt, vil de normalt ikke bide.

Kan en skægagame blive tam?

Kort sagt kan reptiler ikke domesticeres, altså gøres tamme. Når det så er sagt, så er skægagamer blandt de reptiler, der er lettest at gøre trygge med håndtering og løft. Det er dog vigtigt, at man er klar over, at reptiler aldrig bliver tamme, og at de skal behandles herefter.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på