Der kan være flere grunde til, at akvariefisk dør, men du kan som fiskeejer gøre flere ting for at holde dine akvariefisk i live. Fisk kan blive rigtig gamle, men de kan også let dø, hvis man ikke gør sig umage med at passe dem korrekt. Ofte er det svært at finde ud af, hvorfor fisk dør, men det er til gengæld let at finde ud af, hvad man kan gøre for at fisk har de bedste betingelser.
Køb smukke farverige akvariefisk på Dyreportal.dk
Akvariefisk dør let
Der skal desværre ikke særlig meget til, at alle dine akvariefisk falder døde om. Det sker let hvis du ikke er opmærksom på de forskellige problemstillinger der kan være i forhold til at have fisk i et akvarie. Akvariefisk har brug for nogle helt bestemte betingelser, og hvis ikke disse er opfyldt, kan du hurtigt stå med et akvarie fyldt med døde akvariefisk. Her på siden har vi samlet viden der gør dig klogere på, hvordan du undgår at dine akvariefisk dør.
Undgå at dine fisk dør
Der er flere ting, som du kan gøre for at undgå at dine akvariefisk dør. Det er nemlig vigtigt, at man som ejer af et akvarie har styr på, hvad man skal gøre for at sikre de optimale betingelser for akvariefiskene. Hvilke betingelser fiskene skal have, afhænger af hvilke fisk du har, og det er derfor altid en god idé at spørge dine lokale dyrehandler til råds, så du sikrer, at du passer netop dine fisk korrekt.
Tænk dig om, når du får nye fisk
Nogle gange får du nye fisk til dit akvarie, og er det vigtigt, at du tænker dig godt om. Sørg for, at der fra start er de optimale betingelser i akvariet. Sørg for at akvariet har været tændt i en uges tid og indeholder de rigtige midler, inden du sætter fiskene i vandet. Det er samtidig en god idé at tilsætte få fisk ad gangen, så du ikke ændrer i bakteriemængden i vandet for hurtigt.
Tænk over mængden af foder
En af de ting, som ofte er skyld i, at akvariefisk dør, er fodringen. Først og fremmest er det vigtigt, at man fodrer fiskene korrekt ud fra hvilken type fisk man har. Derudover skal man også tænke over mængden af foder, som man giver sine fisk. For meget foder ødelægger balancen i vandet, og samtidig vil fiskene spise for meget. Det vil ofte føre til at alle fiskene falder døde om. Derfor bør du altid sætte dig grundigt ind i, hvilket foder og hvor meget foder, netop de akvariefisk du har, skal have.
Nitritforgiftning af fisk
Når fisk dør i nye akvarier, er der en ting som ofte er årsag til dødsfaldene. For i langt hovedparten af de tilfælde for fisk dør i nye akvarier, skyldes det, at fiskene har fået en nitritforgiftning. Det sker, når der er en overophobning af affaldsstoffer i vandet, og det er netop en af grundene til, at det er en god idé at tilsætte få fisk ad gangen til et nyt akvarie.
Akvarie i balance er vigtigt
Når man har et akvarie i balance, hvor indholdet af de forskellige ting, har den rette mængde, så oplever man sjældent at fiskene dør. Selvfølgelig hvis man samtidig tænker over, at man skal fodre fiskene, men samtidig ikke fodre dem for meget. Det er derfor som ejer af akvariefisk vigtigt at tænke over en afbalanceret mængde af fisk, som løbende er tilsat, optimal fodring og god rengøring af akvariet. Du kan teste vandets indhold, og på den måde få en indikation omkring, hvis vandet er ved at få en forkert sammensætning af stoffer.
Ofte stillede spørgsmål
Det er vigtigt, at man ikke tilsætter fiskene på dag et, når man har fået et akvarium. Faktisk skal et akvarie stå tændt i 7-10 dage før det er klar til, at man putter fiskene i. Sørg desuden for at tilsætte lidt fisk ad gangen, i stedet for at tilsætte dem alle på en gang.
Hvor mange fisk du kan putte i et akvarium, afhænger af hvor stort et akvarium du har, hvilke typer fisk du vælger og hvilken type akvarium du har. Som udgangspunkt skal en fisk have en liter vand. Det betyder, at du ved et akvarium med 50 liter vand, som udgangspunkt kan have 50 fisk. Ifølge fødevarestyrelsen bør man dog have 2 liter vand pr. fisk, og derfor er det nok en god idé at nøjes med 25 fisk i et akvarium på 50 liter.