Sådan hjælper du et nødstedt pindsvin

Dato 08.06.2022 5 min

De søde små pindsvin lever rundt omkring i den danske natur, og nogle gange oplever man, at pindsvin kommer tæt på husene, hvor de søger efter mad og husly. Af og til bliver et pindsvin skadet, og hvis man finder et pindsvin som, er skadet eller syg, kan man godt hjælpe det ved at gøre en bestemt ting.

 

Officielle pindsvineplejere

Førhen kunne alle mennesker passe og pleje et pindsvin der var kommet til skade eller blevet syg, men i dag er det lidt anderledes. Det er nemlig ikke lovligt at passe og pleje et pindsvin, medmindre man er en af de officielle pindsvineplejere. Pindsvin er nemlig for nogle år siden blevet omfattet Naturstyrelsens bilag 6, hvilket betyder, at det kun er private pindsvineplejere der har tilladelse til at tage sig af nødstedte pindsvin ifølge miljøstyrelsen. Grunden til dette er, at det kan have store konsekvenser for pindsvinet, hvis ikke det får den korrekte pleje og pasning indtil det kommer sig helt.

 

Mange må pleje pindsvin

Selvom det kan virke uoverskueligt, at man ikke bare kan passe og pleje det nødstedte pindsvin, som man har fundet, så skal man ikke blive bekymret. Der er nemlig rigtig mange muligheder for at finde personer eller foreninger, som gerne må passe og pleje de nødstedte pindsvin. Et af de bud der er på en forening, som uden tvivl kan hjælpe med at pleje det nødstedte pindsvin, er Pindsvinevennerne i Danmark. De har ikke årevis hjulpet de søde væsener, og de er også rigtig gode til det.

 

Sådan ved du at pindsvinet har brug for hjælp

Der kan være flere ting der gør, at et pindsvin får brug for hjælp fra en pindsvineplejer. Det kan være farligt for pindsvin at leve blandt mennesker, biler og så videre, da de lettere kan komme til skade. Samtidig kan pindsvin ligesom andre dyr og mennesker blive syge. Et pindsvin er i nød, hvis det har synlige skader, hvis det viser tegn på slingren, hvis det ryster med hovedet, hvis det er sløvt, hvis det har vedvarende hoste eller hvis det enten har lagt sig på siden i sammenrullet eller lettere udstrakt tilstand.

Opdager du et pindsvin, som du har mistanke om er syg, så skal du holde øje med det. Du skal ikke i første omgang gribe ind, for det er ikke sikkert, at det har det skidt. Hold derfor i stedet øje med pindsvinet i nogle timer, og hvis ikke det flytter sig eller er i bedring, så skal du tage kontakt til Dyrenes Vagtcentral, som kan hjælpe dig med at håndtere det pindsvin, som du har fundet. Finder du derimod et pindsvin, som har sat sig fast i et net, i trådhegn eller som er faldet i et hul, så skal du gribe ind hurtigst muligt for at hjælpe det ud af den uheldige situation, som det er havnet i.

 

Få fat i dem der kan hjælpe

Der er flere muligheder, når du finder et pindsvin i nød. Du kan f.eks. kontakte Dyrenes Vagtcentral, som er døgnbemandende alle ugens dage, og som derfor kan hjælpe uanset hvornår du har brug for deres hjælp til at hjælpe et pindsvin i nød. Derudover kan du ringe til Pindsvinevennerne i Danmark, som ligeledes har en vagttelefon med døgnbemanding. Sidst, men ikke mindst, kan du kontakte Pindsvineplejerne, som også står klar til at hjælpe med at hjælpe pindsvinet.

 

Du bør ikke røre pindsvinet

Når du finder et pindsvin i nød, så gælder det om at undgå at røre ved det. Det gælder om at sikre sig, at pindsvinet ikke stikker af, men du bør gøre alt for at undgå at røre ved det, men i stedet lade pindsvineplejeren hjælpe dig, hvis dette er muligt. Er du nødt til at hjælpe pindsvinet akut eller flytte det, for at kunne holde styr på det, skal du have fat i et stort håndklæde. Med håndklædet kan du tage rundt omkring pindsvinet, uden at skulle røre ved det. Inden du løfter pindsvinet op, bør du have forberedt en kasse med aviser i bunden, hvor du kan opbevare pindsvinet, indtil pindsvineplejeren kan overtage det. Lad endelig håndklædet komme med pindsvinet i kassen, så den har noget at putte og gemme sig i. Kassen du opbevarer pindsvinet i, bør være 40 cm dyb og uden huller, som pindsvinet kan forsøge at mase sig igennem. Pindsvinevennerne i Danmark har lavet en rigtig god guide til, hvordan du bedst hjælper et pindsvin, en såkaldt førstehjælps guide til pindsvin.

 

Hjælp pindsvin på forhånd

Der er flere pindsvin, som har svært ved at finde bosteder og mad, og du kan sagtens gøre noget, for at hjælpe disse pindsvin. Du kan sørge for, at der er uforstyrrede områder i haven, hvor de kan bo. Du kan sørge for, at der er mad og vand til pindsvinet. Pindsvin spiser alt fra snegle til orme og insekter. Det sidste du kan gøre, er at holde rovdyr på afstand. Det betyder, at hvis du har en hund eller en kat, så bør du holde dem væk fra de områder, hvor pindsvinet gerne vil bo.

Ofte stillede spørgsmål

Hvem skal jeg ringe til hvis jeg finder et nødstedt pindsvin?

Du kan ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812, til Pindsvinevennerne i Danmark på 3014 1665 eller til Pindsvineplejerne på 2298 6070.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på