Sådan hjælper du vilde dyr

Dato 09.06.2022 4 min

Der lever mange vilde dyr i Danmark, og for at få et bedre liv, kan de godt bruge menneskernes hjælp. Vi skal hverken kæle med dem eller pleje dem, men vi kan gøre vores have eller altan til et rart sted at være.

Hvad enten det er pindsvin, insekter, fugle eller andre vilde dyr, så kan de have glæde af, at vi gør lidt ekstra for at gøre haven velegnet til deres liv. Vilde dyr er sjove at observere og hyggeligt at have i haven, og derfor kan man til glæde for sig selv og dyrene gøre forskellige ting, som tiltrækker de vilde dyr til havens flora.

 

Du behøver ikke en stor have

Selvom de vilde dyr selvfølgelig gerne vil have plads, så kan du sagtens hjælpe vilde dyr til et bedre liv, selvom du blot har en lille have eller en altan med blomsterkasser. Det er klart, at du ikke får besøg af rådyr på din altan, men insekter eller sommerfugle, vil med stor sandsynlighed sætte pris på, at du tænker på dem, når du indretter altankasserne. Det er faktisk godt, at der både er store haver med masser af plads, og mindre områder, som netop en altankasse, da de forskellige vilde dyr, kan lide forskellige områder og steder at være.

 

Blomstring hele sæsonen

En måde hvorpå du kan være god ved insekterne, bierne og sommerfuglene, er ved at plante din have eller altankasse, så der er blomster hele sommersæsonen. Ved at have blomster fra forår til efterår, giver du de insekter og dyr, der lever af pollen og nektar, mulighed for at have et spisekammer i en længere periode. Mælkebøtten er til stor frustration for mange haveejere, men set med dyrenes briller, er den helt fantastisk. Mælkebøtten er en rigtig god fødekilde og mange insekter, og hvis man vænner sig til den, kan man også være at holde af det gule blomsterflor, som græsplænen bliver dækket af.

 

Disse planter er gode

Alt efter hvilken sæson du vil plante til, så er der nogle bestemte blomster og planter som er gode at plante. I foråret er løgplanter, som eksempelvis krokus og erantis oplagte. De blomstrer tidligt. Det samme gør eksempelvis pien, så allerede blomster i det tidligere forår. Om sommeren er krydderurter som timian og rosmarin oplagte, og de er også nemme at plante i eksempelvis altankassen. I efteråret er der færre planter der blomstrer, og man skal altså tænke sig lidt ekstra godt om. Det er f.eks. klatreplanten efeu, der ofte blomstrer som en af de sidste, og den kan derfor være et godt valg, hvis man ønsker at plante noget, som blomster sidst på sæsonen.

 

Dyrene elsker rod

Rigtig mange haver har en trimmet græsplæne, men hvis det stor til dyrene ville de foretrække mere vild bevoksning og måske endda lidt rod rundt omkring på grunden. En have med en bunke af visne blade, grene og lignende, er et rigtig godt sted for eksempelvis pindsvinet af bo, ligesom fugle og insekter også nyder dette miljø.

 

Et vandhul er en god idé

Vil du gøre noget ekstra godt for de vilde dyr i haven, så lav et vandhul i form af en lille dam eller lignende. Forskellige levesteder, hvor vand er et af dem, giver flere forskellige vilde arter mulighed for at leve godt i din have. Rigtig mange dyr kan have svært ved at finde vand i tørkeperioder, og der vil et vandhul i din have være rigtig godt. Har du ikke mulighed for at lave et vandhul, så kan et fuglebad, som du sørger for at fylde jævnligt være et rigtig godt alternativ, som du også kan have stående på din altan, til glæde for både fugle og bier. Der er rigtig meget som du kan gøre for at forbedre livet for Danmarks vilde dyr, og det kan være rigtig hyggeligt at observere det liv der kommer i haven, når man begynder at tænke over, hvor og hvordan de vilde dyr lever.

 

Leder du efter nyt kæledyr? Klik her

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er et fuglebad godt?

Det er godt at have et fuglebad i haven, da man hjælper fuglen med at dække deres væskebehov. Samtidig øger fuglebadet ofte mængde af fugle i haven, og du får dermed mere liv og mere at kigge på i din have. Du kan lave et fuglebad selv eller købe et af de mange forskellige fuglebade, som man kan købe i forskellige butikker eller på internettet.

Hvilke vilde dyr kan man have i haven?

Der findes mange vilde dyr som gerne vil være i haven, og flere end du lige er klar over. En have kan huse både pindsvin, egern, bier, fugle, sommerfugle og måske endda en ræv.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på