Hvad kan marsvin fejle?

Dato 14.06.2022 5 min

Rigtig mange mennesker har marsvin som kæledyr, og det kan desværre godt medføre bekymringer og ikke kun glæder. Det sker når marsvinet bliver syg, og man får brug for dyrlægen eller det ender med at dø. I dette blogindlæg går vi i dybden med de sygdomme som marsvin kan blive ramt af, og hvad man kan gøre.

Køb og salg af marsvin på dyreportal.dk

Forvoksede tænder hos marsvin

Et marsvin kan få forvoksede tænder, og det kan give den store problemer. Det er ofte rimelig nemt at se, at et marsvin har ondt i tænder. Det kan ses ved, at den bliver våd under hagen, fordi det vil savle når det har forvoksede tænder. Fortænderne vil samtidig ofte være meget slidte og skæve, og så vil marsvinet ofte have svært ved at spise nogle bestemte typer af foder. Det kan f.eks. være hø, der er svært og sejt for den at tygge. Problemerne med tænderne kan føre til flere problemer, f.eks. kan den få løs mave på grund af mangel af fibre, som den ellers kan få igennem eksempelvis høet. Det der kan forårsage forvoksede tænder, er eksempelvis, at marsvinet får for lidt hø og græs, da det er det vigtigt for dens tænders funktion, at den bruger tænderne. I værste fald kan forvoksede tænder hos marsvin føre til mangel på mad og fibre, og dermed mave-tarm lidelser, som eksempelvis trommesyge og helt opført mave-tarm funktion. Er dette tilfældet, kan de forvoksede fortænder føre til marsvinets død.

 

Marsvin kan få skørbug

Et marsvin kan ikke selv danne C-vitamin i kroppen, og de er derfor afhængige af, at de får C-vitamin igennem deres kost. Hvis et marsvin ikke får C-vitamin, kan det få skørbug. Symptomerne på denne lidelse, er dårlig appetit, hævede og ømme led, ømme ribben, mangel på bevægelse, dårlig udvikling af ben og tænder og blødninger i tandkød, led og muskulatur. Hvis marsvinet ikke bliver behandlet mod skørbug, kan det blive meget farligt for marsvinet og i værste fald vil sygdommen blive dødelig. Det gælder især for drægtige hunner eller for hurtigt voksende marsvineunger, og tilstødende mangelsygdomme kan give yderligere risiko for et dødeligt udfald.

I langt det meste marsvinefoder, er der tilsat en passende mængde C-vitamin. Man bør dog være opmærksom på, at forkert opbevaring af foderet eller opbevaring over tid, kan føre til, at C-vitaminindholdet forsvinder i foderet. I løbet af 5-6 uger kan halvdelen af C-vitaminindholdet forsvinde fra foderet, selv ved korrekt opbevaring. Derfor er det en god idé at give et C-vitamintilskud ved siden af det almindelige marsvinefoder. Hvis du har mistanke om, at dit marsvin har fået skørbug, så er det vigtigt, at du kontakter dyrlægen, som kan stille diagnosen og igangsætte behandlingen af din marsvin.

 

Bare pletter i pelsen hos marsvin

Det er meget almindeligt, at marsvin kan få bare pletter, hvor pelsen er faldet af. Det er ofte fordi pelsen gnaves af, og det kan f.eks. være et marsvin der gnaver pelsen af et andet marsvin. Hvis dette er årsagen til hårtabet, så er der ikke andre løsninger, end at adskille marsvinene fra hinanden. Det er dog ikke kun dette, der kan forårsage hårtab hos marsvin, for der kan være alverdens andre grunde til, at et marsvin taber pelsen. F.eks. vil hunner der anvendes i avlen i perioder ofte tabe pelsen. Det kan skyldes hormonforstyrrelser, svampesygdomme eller parasitinfektioner, og hvis et marsvin er inficeret med noget, kan det ske, at pelsen tabes.

 

Marsvin får let hedeslag

Marsvin har en kraftfuld pels, og særligt marsvin som er overvægtige, kan meget let få et hedeslag. Det sker normalt ved temperaturer over 30 grader og ved en høj luftfugtighed, hvor marsvinet ikke har mulighed for at være i skygge eller et sted, hvor der er ventilation. Trængsel og stress kan ligeledes føre til hedeslag hos marsvin. Symptomerne på, at marsvin har fået hedeslag, er at de har vejrtrækningsbesvær, at de savler og i værste fald får de kramper eller dør. Hvis man opdager symptomerne i tide, kan man behandle det ved at bade marsvinet i koldt vand, og derefter tage kontakt til dyrlægen.

 

Lungebetændelse hos marsvin

En af de mest almindelige sygdomme hos marsvin er lungebetændelse, som kommer som følge af bakteriel infektion. Mange af bakterierne, som kan forårsage lungebetændelse, er latent i marsvinet og kan udløse infektionen ved stress, forkert fodring eller dårlig pasning af marsvinet. Symptomerne på lungebetændelse er flåd fra næse og øjne, vejrtræningsbesvær, sløvhed og manglende appetit. Et marsvin kan pludselig dø af lungebetændelse inden man når at behandle det.

 

Trommesyge hos marsvin

Hvis et marsvin får for lidt fiber eller for fed mad, kan det medføre trommesyge. Trommesyge er hvor mave og tarm bliver fyldt med luft, hvilket er meget smertefuldt for dyret. Trommesyge er livstruende og kan meget let føre til død, hvis ikke marsvinet kommer hurtigt i behandling hos dyrlægen. Symptomerne på trommesyge, er at marsvinet ikke har afføring eller meget lidt. Samtidig spiser marsvinet med stor sandsynlighed ikke og så har det nok også mistet lysten til at bevæge sig.

 

Mange flere sygdomme

Førnævnte sygdomme er nogle af de sygdomme, som marsvin kan blive ramt af, men der er også mange flere. Et marsvin kan f.eks. få infektion i trædepuderne, blive angrebet af ydre parasitter i form af lus og skab, som kan give store problemer i pelsen. Et marsvin kan også blive ramt af orm, f.eks. ringorm, som også kan smitte til mennesker.

Find marsvin til salg

Ofte stillede spørgsmål

Hvor gamle bliver marsvin?

Det er mest normalt, at marsvin bliver mellem 4 og 5 år, men de kan sagtens blive ældre. Et marsvin der lever længe og har et godt liv, kan f.eks. sagtens blive 10 år.

Hvad vejer et marsvin?

Et voksent marsvin vejer normalvis mellem 700 gram og 1,2 kg, og er altså ikke særlig stort. Et marsvin er et godt valg, hvis man ønsker et mindre kæledyr. Nogle marsvin kan veje op til 2 kg, men det mest normalt er mellem 700 gram og 1,2 kg.

Hvor meget sover et marsvin?

Et marsvin sover ikke ret meget, og søvnmængden kan godt være en indikation på, om marsvinet har det godt. Et frisk og raskt marsvin vil normalt kun sove i ca. fire timer i alt, men kun i op til seks minutter ad gangen.

Kan man overfodre et marsvin?

Ja det kan man sagtens. Marsvin har faktisk en tendens til at blive overvægtige, og det er derfor vigtigt, at man tænker over, hvordan man fodrer sit marsvin. Det er vigtigt at fodre marsvinet med den rigtige mad, hvor marsvinet får de korrekte mineraler og vitaminer.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på