At tage hund med til Norge

Dato 19.09.2024 7 min

Vil du gerne rejse med din hund? Norge er et fantastisk land at besøge, både for mennesker og deres firbenede venner. Med sin imponerende natur, store åbne områder og kæledyrsvenlige atmosfære er det en oplagt destination for en ferie med din hund. Men før du tager din hund med til Norge, er det vigtigt at kende til de gældende regler og forberedelser, der kræves for at sikre en problemfri rejse. Her på siden vil vi gennemgå de vigtigste regler for indrejse med hund i Norge, samt give dig nogle gode råd til, hvordan du bedst forbereder dig og din hund på turen. Nogle af rådene nedenfor kan du også bruge når du generelt rejser med dit kæledyr, og ellers kan du finde gode tips her.

 

Regler for at tage hund med til Norge

Når du rejser til Norge med din hund, er der flere krav, du skal opfylde. Nogle af disse krav er fastsat af EU, mens andre er specifikke for Norge, som jo ikke er en del af EU. Det er vigtigt at være opmærksom på disse regler for at undgå problemer ved grænsen.

 

EU-kæledyrspas

Ligesom ved rejser til andre EU-lande, skal din hund have et gyldigt EU-kæledyrspas for at kunne rejse til Norge. Kæledyrspasset skal udstedes af en autoriseret dyrlæge og indeholde informationer om din hunds vaccinationer, mikrochipnummer og oplysninger om ejeren. Passet er essentielt som bevis for, at din hund opfylder de nødvendige krav for at komme ind i landet.

 

Mikrochip

Din hund skal være udstyret med en mikrochip, der opfylder ISO-standarderne for elektronisk identifikation. Denne mikrochip bruges til at identificere din hund og sikre, at den matcher informationerne i EU-kæledyrspasset. Hvis din hund allerede har en mikrochip, er det en god idé at få dyrlægen til at tjekke, at den stadig fungerer korrekt inden afrejse.

 

Rabiesvaccination af din hund

Norge kræver, at din hund er vaccineret mod rabies. Vaccinationen skal være givet mindst 21 dage før indrejse, og den skal være gyldig på tidspunktet for indrejsen. Sørg for, at oplysningerne om rabiesvaccinationen er korrekt indført i kæledyrspasset, da dette vil blive kontrolleret ved grænsen.

 

Ormekur mod rævens bændelorm

En vigtig forskel mellem Norge og mange andre EU-lande er, at Norge kræver, at din hund behandles mod rævens bændelorm (Echinococcus multilocularis) før indrejse. Behandlingen skal gives af en dyrlæge og dokumenteres i kæledyrspasset. Reglerne for ormekuren er som følgende:

Behandlingen skal gives tidligst 120 timer (5 dage) og senest 24 timer før indrejse i Norge.

Alternativt kan du få ormekuren administreret regelmæssigt (hver 28. dag) af en dyrlæge, hvis du ofte rejser til Norge.

Denne behandling er obligatorisk for at forhindre spredning af bændelormen, som kan være farlig for både dyr og mennesker.

 

Regler for bestemte hunderacer

Norge har restriktioner for visse hunderacer, som anses for at være farlige. Disse racer omfatter blandt andet pitbull terrier, amerikansk staffordshire terrier, og flere andre kamphunderacer. Hvis din hund tilhører en af de racer, der er forbudt i Norge, kan den desværre ikke få lov til at rejse ind i landet. Det er derfor vigtigt at tjekke, om der gælder særlige restriktioner for din hunds race, før du planlægger din rejse.

 

Transport af hunden til Norge

Når du rejser med din hund til Norge, er der flere transportmuligheder at overveje, og det er vigtigt at vælge den, der passer bedst til dig og din hund.

 

Rejse med bil

En af de mest fleksible måder at rejse med hund til Norge er i bil. Dette giver dig mulighed for at tage pauser, når det passer, og sikre, at din hund har det komfortabelt under rejsen. Husk følgende, når du rejser med bil:

Din hund skal være sikkert fastspændt under kørslen. Brug enten en sikkerhedssele, der er specielt designet til hunde, eller placér hunden i en transportkasse. Dette er ikke blot for hundens sikkerhed, men også for din, da en løs hund kan være farlig under pludselige opbremsninger. Når du krydser grænsen til Norge i bil, vil din hund blive kontrolleret af de norske myndigheder. Sørg for, at du har al nødvendig dokumentation, herunder EU-kæledyrspas og bevis på ormekuren mod rævens bændelorm.

 

Rejse med færge

Færgeruter fra Danmark til Norge er en populær måde at rejse på, og mange færger tillader, at du tager din hund med ombord. Her er nogle ting, du skal overveje:

Nogle færgeselskaber tilbyder særlige kabiner, hvor du kan have din hund med, mens andre kræver, at hunden opholder sig i en kennel under overfarten. Det er en god idé at tjekke reglerne hos det pågældende færgeselskab, før du booker. Nogle færger tillader, at du besøger din hund under rejsen, hvis den opholder sig i kennelen. Sørg for, at din hund har adgang til frisk vand og mulighed for at strække benene.

 

Rejse med fly

Hvis du planlægger at flyve til Norge med din hund, skal du være opmærksom på flyselskabets regler for kæledyrsrejser. De fleste flyselskaber tillader små hunde i kabinen, mens større hunde skal rejse i lastrummet. Det kan være stressende for din hund at flyve, så det er vigtigt at vælge et flyselskab med gode anmeldelser for kæledyrstransport.

 

Hundefaciliteter og hundevenlige steder i Norge

Norge er et meget hundevenligt land med masser af åbne naturområder og kæledyrsvenlige faciliteter. Nedenfor er nogle af de ting, du kan forvente, når du tager din hund med til Norge.

 

Hundevenlige overnatningssteder

Mange hoteller, hytter og campingpladser i Norge accepterer hunde. Det er dog vigtigt at tjekke de specifikke regler for kæledyr, når du booker, da nogle steder opkræver et ekstra gebyr eller har begrænsninger på hundens størrelse. At bo i en hytte eller på en campingplads kan være en ideel løsning for hundeejere, da der ofte er mere plads og lettere adgang til naturen.

 

Natur og friluftsliv

Norge er kendt for sin storslåede natur med fjorde, bjerge og store skovområder, som er perfekte til gåture og friluftsaktiviteter med hunden. Mange af Norges nationalparker er hundevenlige, men det er vigtigt at være opmærksom på, at der kan være sæsonbestemte restriktioner for, om hunde skal føres i snor. Dette er særligt relevant i ynglesæsonen for vildtet.

 

Offentlige transportmidler

I Norge er det generelt tilladt at tage sin hund med i offentlig transport, såsom busser, tog og færger. Reglerne kan dog variere afhængigt af transportmiddel og by. I de fleste tilfælde skal hunde være i snor og nogle steder bære mundkurv, hvis de er af en vis størrelse. Det er også almindeligt, at små hunde kan rejse gratis, mens større hunde skal have en billet.

 

Forbered dig til rejsen

For at sikre, at både du og din hund får en god rejseoplevelse, er det vigtigt at være godt forberedt. En god forberedelse er alt afgørende for en succesfuld rejse, og nedenfor har vi samlet nogle tips, der forhåbentligt kan hjælpe med at gøre rejsen til en succes.

 

Det nødvendige udstyr

Når du rejser med din hund, er det vigtigt at have det rigtige udstyr med. Sørg for at pakke hundens mad, vandskål, affaldsposer, yndlingslegetøj og eventuelt en seng eller tæppe. Hvis du skal være ude i naturen, er det også en god idé at medbringe en lang line, så din hund kan bevæge sig frit, mens den stadig er under kontrol.

 

Træn din hund i at rejse

Hvis din hund ikke er vant til at rejse, kan det være en god idé at tage nogle korte ture i forvejen for at vænne den til bilkørsel eller transportkassen. Sørg også for, at hunden er motioneret godt inden afrejse, så den er mere afslappet under rejsen.

 

Husk på hundens sundhed

Sørg for, at din hund er sund og rask inden rejsen. Det er en god idé at få tjekket hundens helbred hos dyrlægen, før I rejser, især hvis du skal ud på en længere tur. Vær også opmærksom på vejret i Norge, da det kan være koldt om vinteren. Overvej at medbringe en jakke eller et tæppe til hunden, hvis det er nødvendigt.

 

Konklusion om at rejse til Norge med hund

At tage sin hund med til Norge kan være en uforglemmelig oplevelse, hvis du er godt forberedt. Ved at følge de nødvendige regler for indrejse og sikre, at din hund har det godt under rejsen, kan du og din hund nyde alt, hvad Norge har at byde på. Fra storslået natur til hundevenlige overnatningssteder. Norge er et fantastisk rejsemål for hundeejere, der ønsker at kombinere ferie med deres kæledyr.

Det vigtigste er at have styr på hvilke regler der er for indførelse og ophold med hund i Norge. Der er en række vaccinationer og papirer, som man skal have styr på, ellers kan man ende med at hunden bliver sat i karantæne eller lignende.

Ofte stillede spørgsmål

Må jeg tage min hund med til Norge på ferie?

Ja det må du gerne, men du skal sørge for at overholde de gældende regler for indførsel af hunde til Norge.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på