Når hunden skifter ejer

Dato 24.09.2024 9 min

Nogle gange kan det være nødvendigt for en hund at skifte ejer, men at skifte ejer er en stor omvæltning for en hund. Det kan være en stressende og forvirrende oplevelse, hvor hunden pludselig befinder sig i nye omgivelser med nye mennesker og nye rutiner. Ejerskifte kan ske af mange forskellige årsager, såsom ændrede livsvilkår for den tidligere ejer, flytning, sygdom eller dødsfald, men uanset grunden er det afgørende at forstå, hvordan man bedst muligt hjælper hunden med at håndtere overgangen. Der er mange der adopterer ældre hunde, og det kan du blive klogere på her. Man skal forholde sig til de formelle krav ved ejerskifte samt de psykiske og adfærdsmæssige konsekvenser for hunden, og hvordan du som ny ejer kan gøre overgangen så gnidningsfri som muligt.

 

De formelle aspekter af ejerskifte

Når en hund skifter ejer, er der flere juridiske og formelle ting, som skal være på plads for at sikre, at ejerskiftet er korrekt registreret. Det er vigtigt at have styr på disse elementer, både for hundens og for den nye ejers skyld. Nedenfor har vi samlet en oversigt over de formelle ting, som du skal have styr på, når en hund skal skifte ejer.

 

  1. Overførsel af ejerskab i Dansk Hunderegister

I Danmark skal alle hunde over otte uger være registreret i Dansk Hunderegister. Når en hund skifter ejer, er det den nye ejers ansvar at sørge for, at ejerskabet bliver overført i registret. Dette kan gøres ved at udfylde en ejerskifteblanket, som kan findes på Dansk Hunderegisters hjemmeside. Her skal du angive hundens id-nummer (ofte fra en chip) samt dine egne oplysninger som den nye ejer. Det er en vigtig del af processen, da ejerskabet i registret juridisk set bekræfter, hvem der har ansvaret for hunden.

 

  1. Sundheds- og vaccinationshistorik

Når hunden skifter ejer, skal den tidligere ejer også overlevere al relevant sundheds- og vaccinationshistorik. Dette omfatter oplysninger om tidligere sygdomme, vaccinationer, loppe- og ormekursbehandlinger, sterilisation eller kastration samt eventuelle medicinske behov. Det er vigtigt at have en komplet forståelse af hundens sundhedstilstand for at kunne tage sig ordentligt af den.

 

  1. Forsikring

I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring for hunden. Når hunden skifter ejer, skal du derfor sørge for, at den bliver forsikret under din egen forsikring. Det er også en god idé at overveje en sygeforsikring, som kan hjælpe med at dække dyrlægeudgifter i tilfælde af sygdom eller ulykke.

 

  1. Kontrakt og økonomi

Det er ofte en god idé at lave en skriftlig aftale mellem den gamle og den nye ejer, især hvis der er økonomiske transaktioner involveret i ejerskiftet. Kontrakten kan indeholde oplysninger om betaling, eventuelle aftaler om tilbagelevering, hvis det nye hjem ikke fungerer for hunden, samt andre relevante forhold. En kontrakt kan skabe klarhed og undgå misforståelser.

 

De psykiske og adfærdsmæssige udfordringer ved ejerskifte

Mens de formelle krav ved et ejerskifte er vigtige, men også ganske lige til, er den psykiske og følelsesmæssige påvirkning af hunden mindst lige så betydningsfuld og måske noget, der er mere krævende at forholde sig til. Hunde er sociale dyr og de er vanedyr, som knytter sig til deres ejere og deres rutiner. Når disse rutiner ændrer sig drastisk, som det sker ved et ejerskifte, kan det skabe stress og angst hos hunden. Det er derfor vigtigt at forstå, hvordan hunden kan reagere, og hvad man kan gøre for at hjælpe den gennem overgangen. Man kan f.eks. gøre noget for at skabe de samme rutiner omkring hunden, så ikke alt ændrer sig på en gang. Bliv klogere på, hvad du kan gøre nedenfor.

 

  1. Forstå hundens følelsesmæssige tilknytning

Hunde skaber ofte stærke bånd til deres ejere, og et ejerskifte kan derfor føles som et stort tab for en hund. Den kan opleve noget, der minder om sorg eller separationsangst, når den bliver adskilt fra sin tidligere ejer. Det kan føre til ændringer i adfærden. Det kan være, at den bliver mere tilbagetrukket, gør mere end normalt, piber eller har svært ved at falde til ro i det nye hjem.

Den nye ejer bør være forberedt på, at det kan tage tid for hunden at tilpasse sig, og at den kan have brug for ekstra støtte og tålmodighed i den tilvænningsperiode, der normalt vil være. Det er vigtigt at give hunden tid til at knytte sig til den nye ejer uden at presse den for meget.

 

  1. Tilpasning i et nyt miljø

Et nyt hjem indebærer mange nye ting for hunden – nye lugte, lyde, møbler og rutiner. Denne ændring kan være overvældende for mange hunde, især hvis de tidligere har levet et stabilt og uforanderligt liv. Hunden skal lære at navigere i sit nye miljø og finde ud af, hvor den hører hjemme. Ofte vil det være sværest for ældre hunde, som har levet i deres gamle rutiner i mange år, mens yngre hunde, måske har nemmere ved at forholde sig til en ny tilværelse.

For at lette overgangen fra et hjem til et andet, kan det hjælpe at skabe et sikkert og roligt rum til hunden i det nye hjem. Her kan den trække sig tilbage og føle sig tryg. Det kan også være en god idé at få overleveret noget fra hundens tidligere hjem, som f.eks. dens gamle tæppe eller det legetøj, som den er vant til. Disse ting har en velkendt duft og kan give hunden en følelse af tryghed.

 

  1. Ændrede rutiner

Hunde er rutinedyr, og et ejerskifte vil ofte medføre ændringer i dagligdagen, som kan forvirre og stresse hunden. Måske går den nye ejer på arbejde på andre tidspunkter, har andre gåture, eller har en anden tilgang til fodring og træning. Disse ændringer kan føre til stress, især hvis de sker pludseligt.

For at minimere stress hos en hund i forbindelse med ejerskifte, er det en god idé at forsøge at bevare så mange af hundens gamle rutiner som muligt og gradvist introducere de nye rutiner. Det kan betyde, at det er en god idé at fodre hunden på samme tidspunkter som tidligere, gå de samme ruter på gåture eller bruge samme kommandoer, som den tidligere ejer har brugt. Det er ikke sikkert alt dette er muligt, men hvis man forsøger, vil en overgang ofte blive nemmere for hunden.

 

  1. Adfærdsmæssige ændringer

Nogle hunde reagerer på ejerskifte ved at ændre deres adfærd markant. Det kan være, at hunden bliver mere ængstelig, begynder at ødelægge ting, bliver urenlig og tisser indenfor, eller måske endda viser tegn på aggression, som ikke tidligere har været et problem hos hunden. Disse adfærdsændringer skyldes ofte stress eller usikkerhed og kan være midlertidige, men det er vigtigt at håndtere dem korrekt, og også være på forkant med de adfærdsmæssige udfordringer, der kan opstå.

Den nye ejer bør være tålmodig og forstående, men også fast i sin tilgang til at rette uønsket adfærd. Det kan være en god idé at konsultere en professionel hundetræner eller adfærdsrådgiver, hvis der er nogle problemer der fortsætter eller hvis der er problemer, man ikke selv ser sig i stand til at løse. En træner kan hjælpe med at identificere årsagen til adfærden og tilbyde strategier til at løse dem på en positiv måde.

 

  1. Separation fra tidligere ejer

I nogle tilfælde kan hunde have svært ved at give slip på deres tidligere ejer og vil måske vise tegn på separationsangst. Hunden kan begynde at savne den gamle ejer, især hvis de har haft et tæt bånd. Dette kan vise sig ved, at hunden sidder ved døren og venter, hyler eller nægter at spise.

Hvis det er muligt og praktisk, kan det hjælpe, at den tidligere ejer besøger hunden i den første tid efter ejerskiftet, så hunden ikke føler en pludselig og total adskillelse. Dette bør dog gøres med forsigtighed, da for hyppige besøg også kan forlænge hundens tilpasningsperiode. Der er altså både argumenter for og imod, at den tidligere ejer besøger hunden i overgangsfasen.

 

Sådan hjælper du din hund gennem overgangen

Som ny ejer er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe hunden med at tilpasse sig sin nye tilværelse og sikre, at ejerskiftet bliver en positiv oplevelse for både dig og hunden.

 

  1. Giv hunden tid

Først og fremmest skal man væbne sig med tålmodighed. Overgangsperioden kan tage alt fra et par uger til flere måneder, afhængig af hundens temperament og baggrund. Det er vigtigt at være tålmodig og ikke forvente, at hunden straks falder til i det nye hjem. Nogle hunde har brug for længere tid til at opbygge tillid og føle sig trygge. Der er dog også hunde, som med det samme føler sig tilpasse i det nye hjem. Det kan man ikke vide, før hunden er flyttet ind.

 

  1. Skab en god og tryg struktur

Hunde trives med faste rammer, og det er derfor en god idé at skabe en fast daglig rutine så hurtigt som muligt. Giv hunden faste tidspunkter for fodring, gåture og leg, så den begynder at lære, hvad den kan forvente i sin nye tilværelse. Det kan være en god idé, hvis nogle af disse rutiner minder om de rutiner, den har været vant til fra tidligere. Vigtigst er det dog, at der opbygges rutiner, da de fleste hunde finder tryghed i en rutinepræget hverdag.

 

  1. Opbyg tillid gennem positive oplevelser

Tillid opbygges gennem positive oplevelser. Sørg for at belønne hunden for god opførsel og give den masser af ros og kærlighed, når den tilpasser sig sit nye miljø. Du kan bruge belønningsbaseret træning til at styrke jeres forhold og hjælpe hunden med at lære, hvad der forventes af den. Man skal også passe på med at overstimulere hunden, da den kan have brug for at trække sig tilbage og finde ro.

 

  1. Søg altid professionel hjælp ved behov

Hvis du oplever store udfordringer med hundens adfærd efter ejerskiftet, bør du ikke tøve med at søge hjælp fra en professionel træner eller adfærdsrådgiver. De kan hjælpe med at identificere årsagen til problemerne og give dig værktøjer til at løse dem. Det er ingen skam at søge professionel hjælp, og det kan ofte være den helt rette løsning for både dig og hunden.

 

Konklusion om ejerskifte af hund

At overtage en hund fra en anden ejer er en stor beslutning, og det kræver både tid, tålmodighed og planlægning. Ved at sikre, at de formelle krav er opfyldt, og ved at tage hensyn til hundens følelsesmæssige og adfærdsmæssige behov, kan du hjælpe din nye hund med at falde godt til i sit nye hjem og sikre, at ejerskiftet bliver en positiv oplevelse for alle parter. Det hele handler om tålmodighed, tryghed og gode vaner, som kan skabe et positivt miljø for hunden i dens nye hjem. Der kan være mange grunde til ejerskifte af hunde, og f.eks. er der nogle der vælger at adoptere ældre hunde. Læs mere om adoption af hunde.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på