Sådan opdrager du din hund

7 min

Som nybagt hundeejer føler du nok at alt er fryd og gammen. Din hundehvalp er noget af det mest bedårende, og I har det sjovt sammen. Mange hvalpe får lidt for lang snor lige i begyndelsen, både i bogstavelig forstand og i overført betydning. Det er ikke altid man har lyst til at irettesætte hvalpen når den udvise uønsket eller uhensigtsmæssig adfærd. Det er jo kun en lille hvalp som lige er flyttet hjemmefra. Derfor ser mange hundeejere igennem fingre med at hvalpen måske ikke går pænt ved hæl, tygger i ting, eller ikke har lært basale kommandoer. Der er også en del hvalpe som aldrig kommer i hvalpeskole og dermed lærer at begå sig blandt andre hunde – eller for den sags skyld møde andre mennesker.

 

Socialisering og træning af hunden styrker trivslen

Det kan være utroligt stressende for en hvalp ikke at besidde sociale færdigheder, eller for den sags skyld kende sin plads i hierarkiet. En hund er et flokdyr af natur, og har brug for lige dele socialisering, træning og opmærksomhed for at kunne trives. Derfor er det vigtigt at du helt fra starten dyrker aktiviteter så som lydighedstræning og problemløsning med din hund. Dette gælder faktisk uanset om du har anskaffet en lille hundehvalp, eller om du har adopteret en voksen hund fra et internat. Det er faktisk ikke ”synd” for hvalpen at blive opdraget. En hundehvalp har brug for faste grænser og trygge rammer, og sætter faktisk stor pris på at vide hvem der bestemmer. Hvis du fra begyndelsen giver din hund opmærksomhed i form af træning vil du styrke kommunikationen med hunden samtidig med at hunden kommer til at føle sig tryg og sikker.

 

Tag din hvalp med på hvalpeskole

En hvalp fjernes allerede fra sin mor i otteugers alderen. Det betyder at den kommer væk fra sin flok og skal indgå i en ny social sammenhæng allerede fra en temmelig ung alder. Det er herefter dig som skal påtage dig ansvaret for at drage omsorg for hunden. Du skal varetage hundens trivsel og sørge for at den bliver socialiseret så at den tillægger sig en hensigtsmæssig adfærd. Ellers vil den blive ulidelig at være i nærheden af for andre hunde og mennesker.

Det kan altid anbefales at tage hvalpen med til hvalpetræning. Der er udelukkende gevinster forbundet med den socialisering og opdragelse både du og din hund får i en sådan sammenhæng. På en hvalpeskole vil du og din hund under supervision af en kyndig hundetræner få hjælp til at styrke jeres bånd. Samtidig gennemgår I øvelser som kan være lærerige for jer begge. Din hund lærer at sidde på kommando, gå pænt, og forholde sig til andre hunde og deres mennesker. Og du lærer at tolke din hunds signaler så I ikke går fejl af hinanden.

 

Giv din hund den rette aktivering

Det er ikke nok bare at gå tur med hunden morgen, middag og aften så den kan besørge. Der skal meget mere aktivering til hvis din hund skal trives i hverdagen. Du kan for eksempel vælge at tilmelde hunden agility. Her kan I sammen træne såvel konditionen som grovmotorikken, og få en masse sjov ud af de spændende forhindringer. Hvis du har en have bør du lege med hunden hver dag – også når der regner. Og bor du i byen er det en god idé at tage hunden med på opdagelse i en nærliggende hundeskov.

Lær hunden at kende sin plads

Selv om det kan være svært at sætte grænser når din firbenede ven kigger på dig med sine store, bedende øjne, er det vigtigt at du står fast. Ellers vil hunden konstant søge nye grænser indtil din tålmodighed er brugt op. Det kan for eksempel ikke nytte noget at fodre hunden ved bordet hvis du egentlig ikke bryder dig om tiggeriet. Har du taget en beslutning om at hunden ikke hører hjemme i sofaen skal du smide den ned hvis den hopper op. Det er dog også vigtigt at du roser hunden når den gør noget du bifalder, frem for blot at skælde den ud når den gør noget du ikke vil have. Hvis hunden pænt tager plads i sin hundeseng i stedet for i sofaen bør det udløse rosende ord. Og det samme gør sig gældende når hunden tygger i et gummiben i stedet for dine sneakers.

 

Min hund trækker i snoren, hvad gør jeg?

Hunde, som bliver ivrige, kan godt finde på at trække i snoren. Dette kan gøre de daglige lufteture til et mareridt – især hvis din hund er større end en beagle. Når hunden trækker i snoren under gåturen er det som oftest fordi den ikke er blevet opdraget til at gå pænt da den var hvalp. Det kan for mange hundeejere virke grænseoverskridende at skulle træne den lille hvalp til at gå pænt, når nu den er så sød og ivrig og bare gerne vil spurte af sted.

Men når hunden bliver større kan det godt gå hen og blive et problem hvis hunden ikke har lært at holde sig ved din hæl. Det kan være fristende at lade stå til, og bare lade hunden trække. Dette er dog ikke en holdbar løsning. Gåturen skulle gerne være en hyggelig oplevelse for begge parter. Når hunden trækker bliver det blot en opslidende tjans som bare skal overstås.

Samtidig kan hunden på sigt risikere at få skader på såvel halsen som i nakken og i ryggen. En større hund, som trækker, kan hive en voksen person omkuld – for slet ikke at tale om et barn. Kan din hund ikke gå pænt ved din side med snor, vil den slet ikke kunne uden. Og så er det udelukket at slippe hunden løs i en hundeskov.

 

Træn din hund til at opgive trækkeriet

Det er ikke for sent at træne din hund til at gå pænt selv om den er langt ude over hvalpestadiet. Hvis du ønsker at både du og hunden skal have glæde af de daglige gåture skal du blot være forberedt på at trænings forløbet godt kan være temmelig langstrakt. Hundeeksperter anbefaler at du benytter den metode der kaldes positiv forstærkning. Det betyder at du ikke må straffe hunden når den trækker, men i stedet belønne den når den ikke gør.

Når du går tur med hunden venter du til hunden slapper af og befinder sig ved siden af dig, i et roligt gå-tempo. Så belønner du den med rosende ord og en godbid. Til dette formål er en klikker også særdeles velegnet. Der er flere metoder som kan kombineres med den positive forstærkning. I det følgende kan du læse om nogle af dem.

Stands op og stå stille
Hvis du ønsker at benytte denne metode bør du sætte ekstra tid af til de daglige gåture. Du skal nemlig belave dig på at standse op og stå stille hver gang hunden trækker, og først gå videre det øjeblik den slipper trækket. Dette kan godt tage sin tid – men hunden lærer at den ikke har nogen fordel ud af at trække, da den ikke kommer nogen vegne.

Vend om og skift retning
Med denne metode skal du også regne med at bruge tid på gåturen. Her skal du nemlig skifte retning for gåturen hver gang hunden trækker. På den måde får du hundens opmærksomhed, og hunden lærer at orientere sig imod dig i stedet for bare at stæse af sted.

Få kontakt med hunden
En vigtig del af alle former for lydighedstræning er kontakt. Under gåturen bør du kalde på hunden når den trækker – og belønne den når den responderer. Når du har hundens opmærksomhed er det lettere for dig at få den til at gøre det du gerne vil, for eksempel gå pænt i snor.

Husk altid at udvise tålmodighed og kærlig opmærksomhed når du træner din hund. Uanset hundens alder, og uanset hvor længe I to har kendt hinanden, forstår hunden ikke din vrede og vil aldrig reagere hensigtsmæssigt herpå. God fornøjelse med at træne hunden til at gå pænt i snor!

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på