Hvad må katte spise? En mini-guide
Som katteejer er det forholdsvis nemt at styre kæledyrets fødeindtag. Hvor en hund skal have foder i nøje afmålte mængder på bestemte tidspunkter af dagen for ikke at foræde sig, er en kat væsentligt bedre til at økonomisere med sit foder. Det betyder at du blot skal sørge for at madskålen ikke er tom – i hvert fald hvis din kat er ved normalt og godt helbred. Det er klart at du bør holde øje med kattens foderstand, og regulere dens kost hvis den er decideret overvægtig. Men generelt er katte rigtig gode til kun at spise når de er sultne, og selv holde sig ved fonuftigt huld. Samtidig er katte ikke i samme grad som hunde tilbøjelige til at sluge fremmedlegemer eller sætte tænderne i fødevare emner som ikke er egnede for dem. Faktisk er katte temmelig kræsne. Du vil sjældent opleve at katten stjæler din mad, medmindre der selvfølgelig er tale om lækkerier så som for eksempel rejer. Og nogle katte kan godt finde på at slikke smørskålen ren.
Leder du efter en ny kat? Se salgsannoncer her
Hvad kan katten tåle – og hvordan undgår jeg at forgifte min kat?
Du løber faktisk den største risiko for at forgifte din kat når du i bedste mening vil give den medicin. Mange katteejere begår den store fejl at købe loppe og flåt midler som er beregnet til hunde, og administrere disse til katten i den tro at indholdsstofferne er identiske. Hvert år dør mange katte på den bekostning. Det er således meget vigtigt at du køber det rette loppemiddel til din kat. Allerhelst bør du spørge dyrlægen til råds desangående, så du er helt sikker på at dosere præparatet korrekt, uanset om det skal indgives oralt eller påføres huden i nakken på katten. Dette gælder for alle typer medicin som katten får ordineret – og også håndkøbsmedicin eller kosttilskud for den sags skyld. Du bør altid rådføre dig med dyrlægen inden du giver katten noget som helst ud over almindelig kattemad – og selvfølgelig helst holde dig til de gode mærker.
Giftige stoffer i hverdagen
Som grundregel kan du regne med at stoffer, som er giftige for mennesker, også er giftige for katte og andre dyr. Derfor bør du holde øje med hvad der ligger og flyder i huset og i haven hvor katten har sin daglige gang. En af fordelene ved at lade katten gå ude i en indhegnet have, en løbegår eller et voliere er at du her kan have 100% kontrol med hvad der er inden for kattens rækkevidde af giftige ting og sager. I et senere afsnit kan du læse om hvilke giftige planter du bør holde uden for indhegningen.
Undlad at gøde plænen i kattens løbegård
Der ud over bør du være påpasselig med eksempelvis NPK gødning, som indeholder kvælstof, fosfor og kalium, og som fås i granulat form. Mange haveejere benytter denne form for gødning for at styrke plantevæksten. Du bør undlade at sprede NPK gødning på de områder hvor katten opholder sig. Din kat kan blive meget syg af at spise denne type gødning. Og selv om indtag af gødning sjældent forårsager dødsfald hos katten er symptomerne særdeles ubehagelige, lige som der kan ske varig skade på de indre organer.
Hold øje med rottegift
Hvis du har kendskab til at naboerne lægger rottegift ud bør du være ekstra og særligt påpasselig. Det er meget vigtigt at katten ikke kommer i berøring med rottegift. Hvis katten fanger og æder en rotte som har indtaget rottegift kan katten risikere selv at blive forgiftet. Det samme gælder hvis katten spiser lokkemad indeholdende gift som er lagt ud for at tiltrække rotter.
Har din kat indtaget rottegift bør du sørge for at den kaster op med det samme. Symptomer på Warfarin forgiftning er blødninger i bughulen med blodig diarre til følge samt halthed på grund af blødninger i leddene og blå mærker som følge af indre blødninger.
Hjemmets mange farer
Det er ikke kun i haven at katten løber en risiko for forgiftning. Også i hjemmet findes der giftstoffer som katten kan komme for skade at indtage. Blandt disse kan nævnes
Kviksølv fra ødelagte termometre
Gammeldags termometre, som indeholder kviksølv, repræsenterer en vis risiko for kviksølvforgiftning. Hvis du har mistanke om at katten har indtaget kviksølv fra et ødelagt termometer bør du tage kontakt til dyrlægen.
Tobak og andre nikotinholdige produkter
Hvis du er ryger eller bruger snus eller nikotinprodukter bør du holde skodder, poser, tyggegummi med videre uden for kattens rækkevidde. Dette gælder især hvis du har en killing. For det første har killinger større tendens til at smage og tygge på alt. Og for det andet er killingens system svagere og mere sårbart end den voksne kats.
Chokolade
Selv om katte generelt er kræsne bør du alligevel ikke lade chokolade ligge frit fremme. Hvis katten finder ud af at den kan lide smagen, og derfor spiser chokoladen, risikerer den alvorlig teobromin forgiftning. Der skal ikke mere end 20 – 30 gram mørk chokolade til for at forårsage dødelige forgiftnings symptomer hos en voksen kat.
Min kat spiser mine blomster – hvad gør jeg?
Hvis du oplever at katten spiser dine potteplanter eller blomsterne i haven bør du først og fremmest tjekke at de pågældende planter ikke er på positivlisten over planter som er giftige for katte. En kat med forgiftning kan nemlig blive meget syg. Derfor bør du, såfremt du er i tvivl, hurtigst muligt køre katten til dyrlæge hvis den har spist af blomsterne.
Hvilke planter og blomster er giftige for katte?
Listen over planter, som potentielt kan være giftige for katte og andre kæledyr, er temmelig lang. I det følgende vil vi gennemgå de mest almindelige stueplanter og udendyrs prydplanter som kan være giftige for din kat at indtage eller komme i berøring med.
Liljer
Selv om ikke alle liljer er giftige for katte bør du for at være på den sikre side holde liljerne uden for kattens rækkevidde. Ved forgiftning vil katten opleve nyresvigt hvilket kan være kritisk hvis det ikke behandles i tide.
Påskeliljer og pinseliljer (Narcissus)
De populære blomster, som ofte ses i stuen og i haven omkring påske og pinse, kan forårsage voldsom forgiftning hos katten. Hvis din kat går i kramper, savler, og kaster op, og du opdager at der er taget en bid af din påske- eller pinselilje, er det bare om at komme af sted til dyrlægen.
Tulipaner
En anden smuk og populær løgblomst, nemlig tulipanen, gør sig heller ikke godt som kattesnack. Katten kan udvise rystelser og kramper samt diarre og opkastninger hvis den har indtaget blomst eller løg af tulipan.
Hyacint
Der er god grund til at gemme den duftende hyacintkurv eller forspirings glasset godt af vejen. Hvis katten indtager hyacint vil den udvise samme symptomer som ovenfor beskrevet under punktet ”Tulipan”.
Nerie
Nerie er en af de farligste planter din kat kan indtage. De digitalislignende glykosider i planten kan i værste fald forårsage dødelige hjerte forstyrrelser hos katten, og under alle omstændigheder krampe, diarre og opkastninger.
Rododendron
Hvis din kat er så uheldig at komme til at æde en af de smukke blomster fra din rododendron vil den få voldsomme kolikagtige smerter i bughulen samt diarre og nedsat hjertefrekvens.
Kristtorn
De flotte, røde bær på din kristtorn kan virke appetitlige – men faktisk er de meget giftige for katte. De cyanogene glykosider og digitalislignende stoffer i bærrene kan forårsage opkastninger og diarre samt sløvhed og savlen.
Liljekonval
Grundet sit høje indhold af digitalis anses liljekonval som værende en af e giftigste planter for dyr såvel som for mennesker. Selv en mindre dosis er nok til at fremkalde en dødelig reaktion. Til alt held smager liljekonval ikke særlig godt, hvorfor hverken hunde eller katte vil have en tendens til at spise blomsten af sig selv.
I det hele taget er katte gode til at undgå indtag af fremmed føde – de holder sig helst til deres kedelige og velkendte kattemad. Som oftest er det killinger, der af nysgerrighed kan finde på at nippe til blomster og planter. Derfor bør du sørge for at placerer dine stueplanter højt til vejrs, og gerne holde kattens løbegård fri for de oven for nævnte planter og blomster. Og skulle du få mistanke om at katten har taget for sig af retterne bør du tage kontakt til din dyrlæge.