Guiden til kattens trivsel og sundhed
Er du blandt de mange danskere som har adopteret et nyt familiemedlem af typen som har fire ben og siver mjav? Så kan du se frem til mange timers hygge og sjov – og en kærlig ven som altid vil være der for dig. Det er ikke uden grund at katten er det mest populære kæledyr i Danmark. Katte er meget nemmere at have med at gøre end hunde, og stiller langt fra de samme høje krav. Du skal for eksempel ikke ud og lufte katten flere gange om dagen, lige som du sagtens kan lade katten være alene hjemme en weekend.
En kat spiser slet ikke de samme mængder foder som en hund. Dette skyldes at katten ikke har samme høje aktivitets niveau, og dermed ikke forbrænder foderet i så voldsom en grad som hunde. Katten er således en del billigere at have på kost. Du skal dog tænke på at en kat stadig er et intelligent og følende væsen – og at det er dit ansvar at sørge for kattens tryghed og trivsel. Din opgave som katteejer er ikke gjort med daglig affodring og eventuel tømning af kattebakke. Der følger faktisk en del forpligtelser med når man vælger at anskaffe sig en kat.
Find katte til salg på dyreportal.dk
Kattens sundhed – dit ansvar
Selv om en kat ikke stiller samme krav som en hund er det stadig vigtigt at du er opmærksom på visse punkter. Det er for eksempel dit ansvar at sørge for at katten er neutraliseret og vaccineret, således at den ikke spreder sygdomme eller bliver årsag til uønskede killinger.
Køber du din kat hos en opdrætter vil killingen allerede have været hos dyrlægen for første gang. Her vil der være oprettet en sundhedsbog i hvilken samtlige vaccinationer og øvrige sundheds data på killingen står opført. Det drejer sig for eksempel om vægt, tændernes tilstand og øvrige observationer. Ved det første dyrlæge besøg vil killingen være blevet neutraliseret og vaccineret. De fleste opdrættere vil i købsaftalen betinge sig at du hvert år får vaccineret din kat mod kattesyge, katteleukæmi og katteinfluenza, og at du lader dyrlægen foretage et sundhedstjek af katten i forbindelse dermed.
Hvor ofte skal katten til dyrlægen?
Det anbefales at du mindst én gang om året besøger dyrlægen sammen med din kat. Dyrlægen vil veje katten, tage dens temperatur, tjekke dens hjerte og lunger og i det hele taget foretage relevante observationer. Seniorkatte og katte med diabetes eller lignende dårligdomme får samtidig taget en blodprøve. Du kan vælge at lade dyrlægen udføre en tandrensning og et eftersyn af kattens tænder og tandkød samt klipning af kløer. Og så vil dyrlægen selvfølgelig sørge for at katten er up to date med sine vaccinationer.
Er det dyrt at holde katten sund og rask?
Katte er muligvis ikke så økonomisk krævende som hunde når det gælder dyrlægebesøg og vedligeholdelse af det gode helbred. Du bør dog alligevel påregne en vis udskrivning, og sætte penge til side til formålet i dit husholdningsbudget. Der er flere muligheder hvorpå du kan gøre det billigere for dig selv at tage vare på kattens sundhed. Mange dyrlæger tilbyder en såkaldt sundhedspakke som indeholder bestemte ydelser, for eksempel tandeftersyn, vaccination, klipning af kløer og meget andet. Hvis du lader din kat forsikre inden den er fyldt fire måneder vil du ydermere kunne opnå refusion for diverse services. Det vil også være en del billigere for dig at besøge dyrehospitalet i tilfælde af akut opståede nødsituationer. Din dyrlæge kan hjælpe dig angående valg af dyreforsikring.

Når katten bliver syg
En sundhedsforsikring for katte hjælper ikke kun i forbindelse med skader forårsaget ved ulykker. Du kan også få dækning til behandling på et dyrehospital og til indkøb af medicin. Det er vigtigt at du opsøger en dyrlæge så snart din kat udviser tegn på sygdom. En kats system er temmelig sårbart – og blot en enkelt dag med opkastninger eller diarre kan forårsage dehydrering i kritisk grad.
Hvordan ved jeg om min kat er syg?
Hvis din kat fra den ene dag til den anden ændrer adfærd eller spisevaner, eller får blodig diarre, opkastninger eller kramper, bør du hurtigst muligt tage kontakt til en dyrlæge. Disse symptomer kan nemlig indikere alt fra forgiftning til fremmedlegemer i fordøjelses systemet, kattesyge eller rabies.
Ældre katte vil naturligt pådrage sig flere sygdomme og skavanker end yngre. Hos din senior kat bør du således holde øje med symptomer så som halthed, sløvhed, tab af pels eller spisevægring. Du bør også være opmærksom på kattens syn eller hørelse. Og det er en god idé at optrappe antallet af årlige dyrlæge besøg til to eller tre, så at dyrlægen hurtigt kan sætte ind med behandling hvis katten skulle have det skidt.
Kan jeg selv behandle min syge kat?
Mange dyrlæge behandlinger fordrer en vis deltagelse fra katteejerens side. Det kan for eksempel sagtens ske at en infektion kræver behandling med antibiotika i flere uger. Her vil du typisk selv skulle administrere indgift af medicin – som regel oralt. Katte, som skal have loppe- eller ormekur, skal ligeledes behandles i hjemmet hvis behandlingen skal have nogen som helst effekt. Her vil du som regel skulle dryppe orme- eller loppemidlet i nakken på katten.
Det er meget vigtigt at du kun behandler efter dyrlægens anvisninger og med receptpligtig medicin. Alt for mange katte dør fordi deres ejere har brugt loppe- og ormekur til hunde. Dette præparat er dødbringende for katte. Og derfor bør du aldrig selv købe loppe- og ormekur i håndkøb. Du bør heller ikke selv forsøge dig med at give katten injektioner. Dette er dyrlægens job – og overlader du indsprøjtningerne til dyrlægen kan du være sikker på at disse bliver udført på professionel vis.
Når katten skal have medicin – sådan gør du
Du kan dog sagtens selv give katten piller, kapsler eller tabletter oralt, altså via munden. Det er faktisk ikke så svært som det lyder. Det er blot et spørgsmål om at opøve den rette teknik. Hvis du ikke er så meget for at give katten piller, kan du altid prøve at pakke pillen ind i en reje eller anden godte. Der er dog en vis sandsynlighed for at katten vil spise uden om pillen eller spytte den ud straks den opdager den. Katte er mere kræsne end – og knap så forslugne som – hunde. Det betyder at katten i mange tilfælde sagtens kan smage pillen, og hurtigt skille sig af med den.
Et knap så kendt trick er at vænne katten til at spise piller gennem positiv forstærkning. Du kan for eksempel købe glucosamin tabletter i foliepakker. Disse tabletter smager utroligt godt (synes katte). Katten vil hurtigt lære at komme rendende når den hører lyden af folie der bliver brudt. Og er du rigtig heldig vil den nærmest ukritisk sluge hvad som helst der kommer ud af en foliepakke, fordi den er vant til at det smager himmelsk.
Giv katten piller direkte i halsen
Hvis ingen af oven for beskrevne tricks virker på din kat, er der ingen vej uden om oral indgift. Her kan du selvfølgelig risikerer at katten stritter imod – med mange rifter og bidsår på dine hænder og arme til følge. Sidst nævnte kan du undgå ved at have ne hjælper til at holde kattens forben mens pillen indgives. Du kan også svøbe katten i et tæppe, så den ikke kan komme til at kradse.
Hvis katten gør sig meget ud til bens kan du, siddende på dine underben på gulvet, placere katten mellem dine knæ. Pas på at du ikke lægger din vægt på katten, så den kommer til skade. Er du højrehåndet placerer du pillen mellem højre hånds tommel- og pegefinger, og tager fat om kattens hoved med den venstre. Hvis du er venstrehåndet gør du det selvfølgelig omvendt. Du skal have et fast greb, så hovedet er fikseret og peger op mod loftet således at munden åbnes – men du må ikke klemme alt for hårdt til.
Når kattens kæber er adskilt, og munden dermed åben, placerer du pillen bagest på tungen tæt på halsen. Du kan eventuelt bruge en pille indgiver hvis du har for tykke fingre. Hernæst lukker du kattens mund mens snuden stadig vender opad. Du kan stryge kattens hals let med nedad gående bevægelser, og puste katten på næsen. Så aktiveres synke refleksen – og pillen glider ned ubesværet.
Du bør holde øje med om katten kaster op inden for de næste ti minutter. I så fald kan det være nødvendigt at give den en ny pille. Det er de færreste katte som går gennem livet uden på et eller andet tidspunkt at skulle have medicin i pilleform. Jo hurtigere og mere effektiv du er til at administrere medicinen, des mere samarbejdsvillig bliver katten. Og du kan måske endda lære den at tage sin medicin helt uden fiksering.
Leder du efter en ny kattekilling? Klik her og se salgsannoncer