En guide til hyggelige aktiviteter
Er du katteejer kender du sikkert alt til katte som pludselig er meget aktive midt om natten. Katte er natdyr, og det er meget naturligt for dem at vimse rundt i de sene timer hvor de fleste andre sover. Det er dog ikke al adfærd som er lige hensigtsmæssig. Katte, der styrter rundt i huset og mjaver efter opmærksomhed kan hurtigt blive en pine og en plage for dets øvrige beboere, som måske gerne vil have noget ud af dagen fra morgenstunden og derfor ønsker en intakt nattesøvn.
Faktisk kan kattens urolige og rastløse adfærd sagtens skyldes at den ikke bliver stimuleret og aktiveret i løbet af dagen. Katte er rigtig nok ikke nær så krævende på dette punkt som hunde. Du skal for eksempel ikke lufte en kat tre gange om dagen. Men især yngre katte har et vist behov for at blive udfordret og aktiveret. Og det er din opgave som kattens ejer at sørge for at dette behov bliver imødekommet.
Leder du efter en kat eller kattekilling til salg? Klik her
Leg med din kat uanset dens alder
Katte – især killinger – vil gerne lege. Leg stimulerer kattens jagt instinkt og holder den skarp. Killinger leger med hinanden og simulerer slåskampe så de er i form til voksenlivet. Og morkatten ses ofte fange levende bytte som de små kan øve sig på. Du behøver dog ikke at gå ud i haven og fange mus eller fugle til din kat. Kattelegetøj kan fint gøre det – og du behøver ikke at betale i dyre domme for dette. Du kan sagtens selv lave kattelegetøj ud af klude, snore, pinde og fjer. Hoppebolde er også populære – og selv låget til tandpastatuben kan gøres til genstand for vild leg gennem stuerne.
Når du giver killingen legetøj bør du dog være opmærksom på kvælnings risikoen. Killinger er ikke så forsigtige som voksne katte, og kommer let til at forsluge sig. Undgå derfor gavebånd eller alt for små genstande som katten an få galt i halsen eller komme til at spise, og som derpå kan sætte sig fast i fordøjelses systemet. Nogle katteracer er mere legesyge hele livet igennem end andre. For de fleste katte gælder dog at de skal aktiveres gennem leg mindst en gang om dagen – og gerne i form af træning som kan stimulere dem både fysisk og kognitivt.
Kan katte trænes?
Selv om det kan være svært at tro, kan katte faktisk godt lære en del tricks og morsomme kunster. Selv om katte ikke på samme måde som hunde er ivrige efter at lære eller gøre deres herre tilfreds, er katte også problemknusere, og nyder at løse opgaver. Derfor findes der en række kunster som katten sagtens kan lære, og som den vil nyde at udføre sammen med dig.
Der gælder samme grundprincip for træning af katte som for træning af hunde: Med venlighed – og godbidder – kommer man længst. Du kan ikke skræmme eller udskamme en kat, og dermed få den til at opføre sig på en bestemt måde. Det eneste der virker er belønning – det, som man i hundetræner sprog kalder positiv forstærkning – når katten gør som ønsket. Derfor bør du altid have masser af godbidder parat når katten skal trænes. Du bør samtidig væbne dig med en god portion tålmodighed. Selv om en kat er et intelligent dyr, besidder den ikke samme lærevillighed og motivation som en hund – og den mister forholdsvis hurtigt interessen.
Du bør altidstarte med at sikre dig at du kan påkalde dig kattens opmærksomhed. Her kan du for eksempel bruge posen eller bøtten med godbidder. Katten lærer lynhurtigt at en raslen med posen eller bøtten betyder godbidder, og du vil hernæst have dens fulde opmærksomhed. Det er en god idé at påbegynde træning af katten i en relativt ung alder. Når katten er killing og ungkat vil den stadig være nysgerrig og have masser af energi. Og dette er det bedste udgangspunkt for træningen.
Kattetræning – sjove tricks din kat nemt kan lære
Et af de første tricks, man lærer en hund, er at sidde. Dette kan du også forholdsvis nem lære din kat. Metoden er faktisk næsten den samme:
1. Hold godbidden over kattens hoved så du er sikker på at du har dens opmærksomhed
2. Før godbidden lige hen over hovedet og kroppen på katten. Når katten kigger efter godbidden, vil den nærmest automatisk sætte sig ned på bagbenene
3. Når kattens bagdel rører jorden belønner du øjeblikkeligt med godbidden, eventuelt ledsaget af ”Dygtig!”
4. Hvis katten ikke sætter sig, men i stedet lægger sin vægt tilbage på bagbenene og løfter forpoterne fra jorden, er det et skridt i den rigtige retning og bør også belønnes
Når katten har lært denne manøvre kan du eventuelt hæfte den mundtlige kommando ”Sit” eller ”Sæt dig ned” på øvelsen. Katte reagerer bedst på en blid og lys stemmeføring – altså ikke noget med at råbe eller bruge et skarpt toneleje. Du kan også forholdvis nemt lære din kat at give pote eller high five. Her indleder du med at fange kattens opmærksomhed og få den til at sætte sig. Dernæst viser du den at du har en godbid i din ene hånd.
Målet er at få katten til at række ud efter din hånd med sin ene pote. Til at begynde med vil den følge sit naturlige instinkt og bruge begge poter. Hvis du holder hånden ud til den ene side i stedet for lige foran katten vil du gradvist kunne påvirke den til kun at bruge én pote. Og når dette sker skal belønningen falde omgående. Det øjeblik katten forstår at en udstrakt, lodret oprejst hånd er lig med en belønning vil dens refleks være at give dig en high five. Dette kan have den utilsigtede effekt at katten vil ”pote” dig i tide og utide når den er lækkersulten eller trænger til opmærksomhed. Men det er som regel ganske sødt og charmerende!

Lær katten at gå på toilettet
De fleste killinger trænes fra de er ganske små til at bruge en kattebakke – og lærer det uden det store besvær. Det er naturligt for katte at grave og dække deres efterladenskaber til – så de vil ganske naturligt søge mod bakken når naturen kalder. Men vidste du at katte faktisk kan trænes til at bruge et træk og slip? Den nemmeste måde hvorpå du kan træne din kat til at bruge toilettet – og dermed spare en del kattegrus – er ved hjælp af en såkaldt Litter Kwitter. Konceptet er et system af større og mindre toiletbrætformede bakker som kan indeholde kattegrus, og som placeres oven på det rigtige toiletbræt.
Til at starte med placerer du systemet på gulvet som erstatning for kattens almindelige bakke. Når katten er fortrolig med at bruge Litter Kwitter til at besørge i – og her bør du være opmærksom på at denne skal skovles en del oftere end en regulær kattebakke – placerer du systemet på selve toilettet. Du bør løfte katten op så den kan se hvordan det fungerer, og eventuelt opmuntre den til at grave så den kan se at det ikke er farligt. I begyndelsen dækker systemet hele kummen. Den inderste ”ring” består af en bakke som er helt fyldt med grus. Efterhånden som katten bliver vant til at hoppe op på brættet for at besørge kan du flytte ringene én for én. Til sidst vil katten sidde på toilettet ganske som et menneske – og voila: Du slipper for kattebakken! Det kan dog være op ad bakke at lære katten at skylle ud. Og er katten først én gang røget i kummen kan du glemme alt om at få den til at bruge mennesketoilettet igen.
Lær din killing at gå i snor
Hvis du bor i lejlighed, men gerne vil unde din kat lidt udeliv, kan det være en stor fordel hvis katten trives med at gå i snor. I det hele taget er det smart at lære katten at bære sele og gå i snor – man ved aldrig hvornår man får behov for dette. Du bør starte i så tidlig en alder som muligt hvis katten skal have en chance for at vænne sig til selen. Du skal være opmærksom på at benytte en sele til katte – aldrig blot et halsbånd. En kate vil lynhurtigt kunne sno sig ud af et halsbånd. Og så har du balladen.
Selen bør sidde tæt men ikke stramt. Vælg gerne en polstret model, som er komfortabel for katten. Til de helt store katteracer som for eksempel katte af Maine Coon racen kan det være nødvendigt med en sele beregnet til mindre hunde. Lad katten være iført selen mens den går rundt derhjemme. Du bør holde øje med at den ikke hænger fast i noget. Og du bør belønne katten med godbidder og kæl når du giver den selen på, og mens den er iført selen.
Næste trin er at klikke snoren fast på selen, og lære katten at snoren kan stoppe den når den har sele på. Her vil mange katte i starten protestere ved ganske simpelt at lægge sig ned. Så det handler om at væbne sig med tålmodighed, og lade katten vænne sig til den nye situation i sit eget tempo. Du bør ikke have for høje forventninger til de første gåture i haven eller i den lukkede gård – og du må endelig ikke forvente at katten kan gå i snor som en hund. Når en kat går i sele foregår det på kattens præmisser. Og der vil med sikkerhed gå et stykke tid før I kan gå tur i fuld offentlighed. Der er faktisk mange muligheder når det handler om at sikre kattens mentale trivsel gennem aktivering og kærlig opmærksomhed. God fornøjelse med at prøve dem alle af!