Sådan forbereder du dit hjem til en ny kat

Dato 11.02.2024 6 min

Når man skal have en ny kat, er det en stor begivenhed at byde den velkommen i hjemmet, og ofte er oplevelsen forbundet med glæde og spænding, og det er vigtigt at forstå, at det kræver omhyggelig forberedelse at sikre, at katten falder godt til i sit nye hjem og bliver tryg ved dig som dens nye ejer. Her på siden kan du blive klogere på, hvordan du forbereder dit hjem bedst muligt inden din nye kat, skal flytte ind.

 

Skab et indbydende og sikkert miljø

En af de vigtigste ting, er at man gør hjemmet sikkert for katten. Før den nye kat ankommer, bør man fjerne farlige genstande. Det er f.eks. giftige planter, små genstande, som katten kan sluge, og f.eks. ledninger, som katten kan komme til skade på, hvis den tygger i ledninger. Du bør samtidig sørge for at vinduer og døre er sikret, så katten ikke kan falde eller hoppe ud uden, at det er meningen. Samtidig er det en god idé at gøre hjemmet indbydende, så katten har mulighed for at slappe af og føle sig tilpas allerede fra dag et.

 

Det rigtige og nødvendige udstyr

Når man skal have en kat i hjemmet, er der også noget udstyr man har brug for, og noget udstyr, som katten uden tvivl kan have stor glæde af. Det rette udstyr, er også med til at gøre hjemmet mere indbydende og behageligt for katten i hjemmet. Nogle ting er helt nødvendige, og bør derfor være i hjemmet til den dag, hvor katten flytter ind. Det gælder kattebakke, sand i kattebakken og mad- og vandskåle. Derudover er der meget udstyr, som du med stor fordel kan anskaffe dig. Sørg for, at den har et behageligt sted at ligge, et kradsetræ eller kradsebræt, så den ikke kradser i møblerne. Sørg desuden for lidt forskelligt legetøj og børstningstilbehør, så du kan pleje din kats pels og give den omsorg. Hvis du har et større hus, er det en god idé at have flere kattebakker i starten, så man er sikker på, at killingen kan finde en, og dermed lettere bliver renlig. På sigt, kan du bedre nøjes med én, da katten så uden tvivl har helt styr på, hvor den skal gå hen, når den skal besørge.

 

Det rette foder til din nye kat

Når man skal have kat, er det også vigtigt, at man har styr på foder til den. Kattefoder er ikke bare kattefoder, og man bør vælge noget foder, som passer godt til den type kat, man skal have. Hvis man vil gøre sig rigtig umage, kan man konsultere en dyrlæge om kattens foderbehov, men der er også mange foderrådgivere, som er dygtige, og som nemt kan hjælpe dig med at vælge det rette foder. Det kan også være en god idé at spørge dem der har haft katten, hvad den har været vant til, og måske endda få lidt af dens vante foder med hjem, så man kan lave en god overgang. Sørg for at vælge et foder der er velegnet til din kats alder og størrelse, samt dens sundhedstilstand.

 

Et roligt rum til katten

Katte har ofte brug for tid til at vænne sig til nye omgivelser, og derfor kan det være en god idé at forberede et rum, hvor katten kan være i fred i starten. Her skal den både have sin kattebakke, mad og vandskåle, samt et sted, hvor den kan sove behageligt. I første omgang kan det være nødvendigt at lukke katten inde i rummet alene i ro, men på sigt vil katten forstå, at det er i dette rum, at den kan trække sig tilbage, hvis den har brug for afslapning og ro omkring sig. Det er en god idé, at man ikke introducere katten til hele huset fra dag et. Det kan være for stressende for katten at forholde sig til alle rum og indtryk fra den første dag.

 

Introduktion til andre kæledyr

Hvis du har andre kæledyr i dit hjem, så er det vigtigt at tage sig nogle forholdsregler. For det første, er det ikke en god idé at introducere katten til en hund eller en anden kat fra det første øjeblik, da du skal være sikker på, at katten er tryg i hjemmet, inden den introduceres til de andre kæledyr. Herefter er det en god idé at lade kæledyrene være kortvarigt sammen indtil de virker afslappede og trygge omkring hinanden. Det gælder om at have korte og overvågede møder mellem kæledyrene, for at man kan hjælpe dem til at opbygge en positiv relation mellem dem.

 

Rutiner og sundhed

Det er en god idé at fastlægge nogle rutiner for din kat, da det vil hjælpe den med at føle sig sikker og tilpas, og medvirke til en bedre sundhed mentalt for din kat.

Netop sundheden, er en vigtig ting at have i tankerne. Udover at give din kat et sundt og trygt liv, er det vigtigt, at du får din kat til regelmæssige sundhedstjek hos dyrlægen og give den de nødvendige vaccinationer og behandlinger. Allerede kort efter du har fået katten hjem, kan det være en god idé at konsultere dyrlægen f.eks. i forhold til at tjekke orm og lignende, så katten får den bedste start på sit nye liv. Forebyggelse af sygdomme, vil i længden spare dig mange penge til dyrlægen.

 

Tålmodighed og kærlighed

Det er vigtigt, at man har tålmodighed med sin nye kat, da den skal have tid til at falde til i hjemmet. Samtidig handler det om at vise katten kærlighed. Det er dog vigtigt at forstå, at katte er egenrådige individer, og derfor skal man også give katten mulighed for at være alene og passe sig selv, for det har den uden tvivl behov for. At bygge et stærkt bånd med sin kat, kræver ro, tålmodighed og indlevelse.

 

Konklusion

Det er forberede hjemmet til en ny kat, behøver ikke være meget kompliceret, hvis man blot har kattens adfærd og behov i tankerne. Ikke desto mindre, er det dog altafgørende, at du gør dig umage med at gøre hjemmet klar, for ellers kan der opstå mange problemer for katten og for dig som katteejer. Alt i alt er det dog ganske nemt at få en kat i hjemmet, da den i løbet af 2-3 uger vil være faldet til, samt have styr på dens nye rutiner og det nye liv.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en kat?

En kat kan være alt fra gratis til at koste over 10.000 danske kroner. Det afhænger alt sammen af hvilken kat det er, og hvem du køber katten af. Er det ikke afgørende for dig, hvilken slags kat, du skal have, så kan du med al sandsynlighed finde en kat gratis eller til en beskeden sum på 50 eller 100 kroner. Vil du derimod have en racekat, skal du forvente at betale væsentligt flere penge, og ofte i omegnen af 10.000 danske kroner.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på