Vælg den rette kat

11 min

Har du aldrig før haft kat, men drømmer du om en sød og kælen kammerat som kan holde dig med selskab? Så har du masser af muligheder. Især i foråret og sommeren vrimler det med killinger hos katterier landet over. Danske opdrættere af racekatte er generelt kendt for deres høje standarder når det kommer til hensigtsmæssig avl, sygdomskontrol, og generel ansvarlighed over for deres dyr.

Find din nye kat eller killing her

Vælg den rette opdrætter når du køber kat

Hvis du vælger at finde din nye bedste ven hos et opdræt, bør du vælge en anerkendt opdrætter som er registreret i eksempelvis DARAK (Dansk Racekatte Klub) eller lignende officiel organisation. På den måde kan du være sikker på at opdrætteren overholder samtlige etiske og professionelle standarder inden for avl og dyrevelfærd. Det betyder samtidig at din kat altid vil være neutraliseret og have fået sin første vaccination når du overtager den. Killingen vil have gennemført sit første besøg hos dyrlægen og have fået et sundhedstjek, samtidig med at den har fået oprettet en sundhedsbog. Denne kan du bruge når du efterfølgende tager din nye killing med til sundhedstjek hos dens nye dyrlæge.

 

Hvorfor købe en killing hos en opdrætter?

Der er mange fordele at hente ved at købe en killing hos et godkendt opdræt. Du kan være sikker på at katten er testet for alle arvelige sygdomme. Du får killingens stambog med, så du har mulighed for selv at læse den igennem. Der ud over vil killingen være chippet og registreret, så du ikke selv behøver at besvære dig med denne procedure. Du skal blot ændre navnet på registranten hos Dansk Katteregister i forbindelse med overtagelsen.

Når du køber en killing hos en opdrætter vil der som regel følge visse forpligtelser med. Du skal blandt andet være forberedt på at opdrætteren i købsaftalen kan betinge sig at du lader katten vaccinere hvert år. Dette burde faktisk være obligatorisk for alle katte, idet spredningen af sygdomme så som katteinfluenza, katteleukæmi og kattesyge derved kan begrænses. Og i anledning af den årlige vaccination vil dyrlægen samtidig tjekke kattens generelle sundhedstilstand, hvilket kan være en fordel for dig.

Du skal også være forberedt på at de færreste opdrættere sælger killinger der skal friste en tilværelse som enebørn. Katte er ikke flokdyr – men de er sociale dyr, og har behov for selskab. Har du ikke kat i forvejen, bør du således belave dig på at komme hjem fra opdrætteren med ikke én, men to små pelskugler som kan gøre din hverdag meget sjovere.

 

Hvilken katterace skal jeg vælge?

Måske tænker du at en kat er en kat – og at en kats race i bund og grund handler mest om udseende. Men selv om der eksempelvis findes meget større variationer blandt eksempelvis hunderacer hvad angår temperament og størrelse, vil der også de enkelte katteracer imellem findes særlige karakteristika som gør at disse adskiller sig fra hverandre.

Der er for eksempel stor forskel på de katteracer, som er velegnet som indekatte, og de som kræver et vist revir. Katte fra visse racer er gode til at passe sig selv, mens andre kræver mere opmærksomhed. Og endelig er der mange racekatte som har et stort behov for aktivering, mens andre er mere magelige – for ikke at sige dovne af natur. I det følgende kan du blive klogere på nogle af de mest populære katteracer herhjemme, og forhåbentlig finde netop den race som matcher dine ønsker og præferencer.

 

Maine Coon – den blide kæmpe

Blandt danskernes absolutte favoritter når det kommer til racekatte finder du Maine Coon. Maine Coon katten er den største og tungeste af alle katteracerne. En intakt Maine Coon han kommer let op og veje tolv kilo, og kan måle op til en meter fra snude til halespids. Foruden sin størrelse er Maine Coon katten kendt for sit markerede ansigt som giver katten et karakteristisk look. Snuden har et firkantet omrids og er fremtrædende i forhold til resten af ansigtet. På ørerne ses gerne en såkaldt los-dusk som er mere tydelig end på andre racer.

Katte af racen Maine Coon vil typisk kunne prale af imponerende lange knurhår, helt op til 16 centimeter. Hos de fleste Maine Coons er svømmehud og pelstotter – de såkaldte tufter – mellem tæerne helt normalt. Og så ses polydactyli, det vil sige tendensen tl ekstra tæer, ofte hos katte af Maine Coon racen. En Maine Coon trives fint som indekat, og er derfor ret populær blandt lejligheds-beboere. Katten har ikke det helt store aktivitets behov, og er faktisk en rigtig ”sofaløve”. Killinger er selvfølgelig aktive og legesyge, og du bør ikke negligere den unge kats behov for at gå på opdagelse.

Før du køber en Maine Coon skal du selvfølgelig være forberedt på at den lange, tykke og utroligt smukke pels kræver en del pleje. Katten kan godt bruge en hjælpende hånd, især i fælde perioden. Der kan nemt opstå filtknuder i den kraftige underpels hvis ikke denne med jævne mellemrum gennemredes – og så skal du i gang med saksen.

 

Ragdoll – et behageligt bekendtskab

En anden katterace, som sagtens kan finde sig til rette i en lejlighed, er den søde og charmerende Ragdoll. Navnet Ragdoll – kludedukke – stammer fra myten om at katten bliver helt slasket og slap når den løftes op og holdes. Dette holder dog ikke helt stik. Og du bør være opmærksom på at en Ragdoll hverken er mere eller mindre ”børnevenlig” end andre katteracer.

Den elskelige Ragdoll har en silkeblød pels og et tilsvarende blidt temperament. En Ragdoll, som lever op til standarderne inden for racen, vil have et maskeret ansigt med sorte ører og strålende blå øjne, lidt lige som en Siameser. Selv om den tykke pels får katten til at fremstå stor og kraftig, vil den dog sjældent veje mere end fem kilo i fuldt udvokset tilstand. En Ragdoll har et større behov for aktivering end eksempelvis en kat af racen Maine Coon. Du bør derfor belave dig på at skulle lege med din Ragdoll hver dag. Samtidig bør du sørge for at katten har masser af underholdning tilgængelig samt et kattetræ hvor den kan søge tilflugt.

Selv om pelsen på en Ragdoll kat fremstår kraftig, er den dog lettere at pleje end man umiddelbart skulle tro. Hvis du blot børster katten et par gange om ugen burde den slippe for de værste pelsknuder. Ragdolls har tendens til overvægt, så du bør holde øje med såvel dens huld som dens aktivitets niveau. Det kan være nødvendigt at sætte en ældre Ragdoll, som er knap så aktiv, på smalkost.

 

Perseren – en rigtig charmetrold

Den sjove og sociale Perser er blandt de ældste katteracer der har kunnet identificeres. Igennem århundrede er der blevet avlet på de karakteristiske træk så som halvlang, silkeblød pels, korte hoveder med flade snuder, og runde ansigter. Dette bamseagtige udseende har sammen med det sociale og udadvendte temperament gjort Perser katten populær blandt børn og barnlige sjæle, og denne popularitet synes at hænge ved.

Du bør gøre dig umage når du skal finde et Perser opdræt. Det er meget vigtigt at du sikrer dig at kattenes sundhedstilstand er forsvarlig. Perser katte kan på grund af den flade snude have tendens til problemer med tænder og åndedræt – skavanker som de deler med andre brachycephaler, for eksempel bulldogs og mopser. En sund Perser kat trækker vejret ubesværet, som følge af hensigtsmæssig avl. Det korte ansigt kan dog stadig give problemer med tænderne, som presses sammen i kæben – og derfor bør du være omhyggelig med tandplejen.

Selv om Perseren kan have tendens til sygdomme og skavanker, vil et sundt dyr være et godt valg til dig der bor i lejlighed – og som familiekat. Persere er gennemgående sociale og legesyge, og befinder sig fint i tæt forhold til mennesker. Du bør sætte tid af til at give din Perser en hånd med pleje af den bløde og kraftige pels. Og da persere med årene bliver mindre fysisk aktive, er det en god idé at holde øje med kattens foderstand, så den ikke går hen og bliver overvægtig.

 

Norsk Skovkat

Et tredje populært valg er den flotte og selskabelige norske skovkat. Lige som en Maine Coon er en Norsk Skovkat statelig og elegant i sin fremtræden, med den skønneste lange pels og smukke ansigt. Skovkatten bliver dog ikke nær så stor som en Maine Coon, men er til gengæld en mere aktiv kat. I Danmark og resten af Norden er Norsk Skovkat populær som familiekat, på grund af både dens hengivne og sociale temperament som dens tætte, smukke pels. En Norsk Skovkat kan sagtens holdes som både inde- og udekat, og trives fint med de kolde temperaturer i løbet af vinteren.

Generelt er denne katterace nem at have med at gøre. En Norsk Skovkat vil selv kunne regulere sit indtag af føde i overensstemmelse med sit aktivitets niveau, og vil derfor ikke have behov for foder regulering. Du bør dog sætte tid af til at børste katten i ny og næ – især i fælde perioderne, medmindre du ønsker at hele dit hjem skal plastres til i pels og uld. Lige som andre store racekatte som for eksempel Maine Coon kan katte af racen Norsk Skovkat have tendens til hofteledsdysplasi. Du bør tjekke opdrætterens data for denne og andre arvelige sygdomme før du bestemmer dig for at anskaffe en Norsk Skovkat.

 

Bengal og Savannah – få et tigerdyr i hjemmet

Hvis du ikke kan stille dig tilfreds med en helt almindelig huskat eller en af de gængse racekatte kan du altid vælge at investere i en af de mest prestigiøse katte der findes, nemlig de eksotiske bengal og Savannah katte. Begge racer er fremkommet som resultat af krydsning mellem vilde kattedyr – leoparder og servaler – og så nogle af de almindelige racekatte med eksotiske kendetegn som for eksempel Abyssinier, Siameser, Ocicat og Egyptisk Mau.

Både Savannah og Bengal er i det ydre kendetegnet ved deres utroligt smukke aftegninger som vækker mindelser om de vilde, eksotiske kattedyr så som serval, gepard, jaguar og leopard. Det kan være fristende at købe en sådan kat alene af æstetiske årsager. Men før du vælger at investere de mange tusind kroner, en sådan hybrid racekat koster, bør du sætte dig grundigt ind i racens specifikationer. Savannah katte er inddelt i generationer fra 1 til 5. Det er ikke tilladt at holde første generations Savannah katte som kæledyr i Danmark. Og du bør tænke dig utroligt godt om før du anskaffer en kat af denne type.

 

Forskel på Bengal og Savannah

Hvor en Bengal temperamentsmæssigt ligger tæt på en almindelig huskat – dog med et noget større behov for aktivering – er en Savannah utroligt krævende. Denne kat er tættere på sine vilde rødder, og vil stille høje krav til dig hvad alt fra daglig opmærksomhed til indretning af hjemmet. Savannah katten har en utrolig springkraft, og du skal derfor ikke regne med at kunne holde den fra køkkenbordet. Du bør sørge for at katten har masser af muligheder for at kunne bevæge sig rundt i højden – for eksempel med et solidt kattetræ af ”jungle gym” typen som nemt kan fylde halvdelen af stuen.

Det er helt og aldeles uforsvarligt at lade en Savannah løbe frit omkring, da den for det første vil strejfe, for det andet har et særdeles velbevaret jagtinstinkt og nærmest med sikkerhed vil slå alle smådyr, som kommer inden for dens rækkevidde, ihjel. Er du i besiddelse af en have bør du bygge et stort voliere, så din Savannah kan få frit afløb for sin udfoldelsestrang. En Bengal bliver, lige som Savannah katten, temmelig stor – dog når den med sine max syv kilo og 70 centimeter i højden ikke op på Savannah kattens ti kilo og 120 centimeter. Bengalen vil typisk ikke have Savannah kattens vilde temperament, idet den i højere grad er domesticeret.

Du bør dog stadig vælge med omtanke. Hverken Bengal eller Savannah er udprægede familiekatte. Og det er synd at spærre disse aktive katte inde i en lille lejlighed, hvorfor du udelukkende bør købe katte af disse racer hvis du er forberedt på at give dem masser af plads. Et alternativ til Bengal og Savannah er den smukke Ocicat – en 100% domesticeret kat uden skyggen af vild DNA i sit genetiske ophav, men med de samme smukke tegninger. En Ocicat er opkaldt efter den sydamerikanske vildkat ocelotten, fordi dens tegninger ligner. Med en Ocicat får du altså en smuk kat der ligner en vildkat, men ikke er det.

Inden du kontakter en opdrætter for at anskaffe dig en racekat bør du tjekke dit lokale internat eller kattehjem. Her vil du typisk kunne finde skønne katte i alle aldre – også racekatte. Held og lykke – og god fornøjelse med din nye firbenede ven!

Find den kat eller killing som passer til dine behov - Klik her

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på