Sygdomme hos skildpadder

Dato 16.06.2022 4 min

Skildpadder er et af de krybdyr, som flest mennesker gerne vil eje, da det efter manges mening minder mere om et kæledyr, end mange andre krybdyr. Skildpadder er kendt for at blive rigtig gamle, og det skyldes i høj grad deres gode helbred. Som skildpaddeejer, skal man dog være opmærksom på, at skildpadder kan blive syge. Her på siden har vi samlet en oversigt over nogle af de sygdomme, som skildpadder kan fejle, og du finder også information om hvordan symptomerne er.

Køb skildpadder på dyreportal.dk

Forkølelse hos skildpadder

En af de ting som er mest normale for skildpadder at fejle er en almindelige forkølelse. Ligesom mennesker og mange andre dyr, kan skildpadder nemlig godt få en forkølelse, men det er sjældent alvorligt for skildpadden. Hvis din skildpadde får en forkølelse, vil den normalt få kraftigt næseflåd, som kan være ved længe, og forkølelse kan også give nedsat appetit, som fører til vægttab. Årsagen til, at skildpadder bliver forkølet, er normalvis fordi, de har fået træk eller været i et for koldt miljø for længe. Der er ikke nogen behandling mod forkølelse hos skildpadder, men man skal sørge for at skildpadden kan komme ind under sin varmelampe hvor temperaturen skal være mellem 38 og 40 grader.

 

Skildpadder kan få forstoppelse

En anden ting, som skildpadder kan blive ramt af, er forstoppelse. Det er også en forholdsvis normal sygdom hos skildpadder, som ofte kan afhjælpes ganske let. Det er nemlig ofte fordi skildpadden har været i et for tørt miljø, at den får forstoppelse. Derfor vil et bad ofte kunne hjælpe på problemet. Skildpadder kan også få forstoppelse på grund af ormeangreb, men det skyldes ofte manglende mulighed for at bade. Hvis det ikke hjælper at bade din skildpadde, bør du kontakte dyrlægen for yderligere behandling.

 

Lungebetændelse hos skildpadder

Ligesom mennesker og nogle andre dyr, kan skildpadder blive ramt af lungebetændelse. Hvis en skildpadde får lungebetændelse, vil den have en støjende vejrtrækning, som faktisk godt kan forveksles med hannens parringslyde. En skildpadde der svømmer skævt, kan også være tegn på lungebetændelse. Årsagen til, at skildpadder får lungebetændelse, er ligesom ved forkølelse, at de har fået træk eller været i et koldt miljø. Hvis du tror, at din skildpadde har fået lungebetændelse, så er det vigtigt, at du kontakter dyrlægen.

 

Skildpadder med deformt eller blødt skjold

En anden ting som kan være til stor gene for skildpadden, er hvis den lider af deformt eller blødt skjold. Det er vigtigt, at man gør noget forebyggende, da dette godt kan ramme en ellers rask skildpadde. Symptomerne er udformningen og styrken i skjoldet. Grunden til, at skildpadder får denne lidelse, er mangel på kalk og vitaminer, og så kan det også skyldes mangel på det ultraviolette lys. Hvis skildpadden lider af dette, er det vigtigt, at man øger kalk og vitaminmængden i foderet, og så skal man give skildpadden tid i UV-belysning. Hvis du ikke kan afhjælpe problemet forholdsvist hurtigt med denne behandling, bør du altid kontakte dyrlægen for yderligere rådgivning.

 

Landskildpadder kan få ørnenæb

En sygdom som kun findes hos landskildpadder, er ørnenæb, som skyldes, at skildpadden bliver foderet med for blødt foder. Ørnenæb, er hvor næbet ikke er slidt ordentligt og derfor vokser ud som et ørnenæb. Hvis din skildpadde lider af dette, gælder det om at give den større stykker af grønt, som måske også er hårdere, så skildpadden skal bruge næbet mere for at indtage maden. På den måde vil næbet slides. Det kan f.eks. være en god idé at give din skildpadde majskolber, broccoli og kalksten. Sidstnævnte kan købes hos mange dyrlæger. Bliver ørnenæbet meget slemt, bør du kontakte dyrlægen som kan hjælpe med at file næbet.

 

Skildpadder har et godt helbred

Generelt er skildpadder dog sjældent syge, og de har faktisk et rigtig godt helbred. Det er derfor ikke mange bekymringer man har som skildpaddeejer. Hvis du tænker over hvordan du fodrer skildpadden og sørger for, at den har bademuligheder, har adgang til UV-lys og en god varmelampe, så vil du med stor sandsynlighed undgå sygdomme hos skildpadden.

Leder du efter en ny skildpadde? Klik her

Ofte stillede spørgsmål

Hvor gamle bliver skildpadder?

Hvor gammel en skildpadde kan blive, afhænger af hvilken skildpadde det er. De store havskildpadder og de største landskildpadder kan blive over hundrede år, og der findes beretninger om skildpadder der er blevet op imod 200 år. Mindre skildpadder, som dem man har i hjemmet, kan også blive rigtig gamle. De bliver nemt 50 år, men kan også blive op imod 80 år gamle, altså lige så gamle som mennesker.

Hvad er skildpaddens skjold lavet af?

Skildpaddens skjold er dannet af op til 60 knogler, som hænger sammen i et skjold. Skjoldet vokser sammen med resten af skildpadden, og skildpadder kan blive rigtig store.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på