Akvariefisk som kæledyr

Dato 23.06.2022 4 min

Akvariefisk som kæledyr

Der er nogen, som måske ikke ville kalde akvariefisk for kæledyr, men de fleste med akvarium må nok også erkende, at man altså sagtens kan udvikle et forhold til sine fisk og akvariedyr, og man lærer deres forskellige personligheder bedre og bedre at kende jo længere tid man har dem. Især i børnefamilier kan akvariet være kilde til stor fornøjelse, når familiens yngste sidder og kigger ind i den lille eventyrverden, der er skabt i akvariet og giver navne til alle dets beboere. Akvariet er virkelig en smuk og spændende måde at have dyr på for folk i alle aldre. Det er en kæmpe verden, med uendelig mange muligheder for at tilpasse det, lige sådan som du allerhelst vil. Her på siden kan du klikke dig ind på de forskellige arter og læse mere om dem og deres behov.

Find farverige fisk som sælges - Klik her

 

Det er værd at være opmærksom på, at der findes flere forskellige typer akvarier:

  • Selskabsakvariet er det ”klassiske” akvarium, hvor man har flere forskellige typer af fredelige fisk der går sammen.

  • Artsakvariet er derimod et, hvor der kun går én type fisk, og derfor kan man indrette hele miljøet i akvariet til at tilgodese denne type fisk 100%.

  • Cichlideakvarier er også en hel akvarietype for sig selv, for dig der gerne vil nørde denne skønne familie af fisk.

  • Biotopakvarier er akvarier, hvor man tager udgangspunkt i et lille, afgrænset stykke af et økosystem, og forsøger at genskabe det naturlige miljø her så præcist som muligt.

  • Nanoakvarier er små akvarier, hvor der ikke er plads til særligt meget andet dyreliv end fx rejer eller helt små fisk. Det er således et lille, dekorativt akvarie, men uden meget plads til at avancere.

  • Slutteligt findes saltvandsakvarier og brakvandsakvarier, som giver helt andre muligheder i forhold til dyre- og planteliv, men som også er en anelse sværere at håndtere end et ferskvansakvarie, og derfor nok kræver lidt ekstra research.

Det er en god ide, på forhånd at gøre sig det klart hvilken type af akvarium, man ønsker at give sig i kast med, inden man går ud og begynder at købe udstyr, planter og fisk.

 

Gode råd om akvariet

Placeringen af dit akvarie betyder en del. Det skal selvfølgelig stå et sted i huset eller lejligheden, hvor du ofte befinder dig, så du kan få glæde af det mange gange i løbet af dagen. Det er vigtigt at akvariet står stabilt og helt plant, da risikoen for et utæt akvarie højnes hvis det står skævt. Hertil skal det helst stå et sted, hvor det ikke bliver udsat for direkte sollys, da dette fremmer algevæksten i akvariet. Og apropos alger, så er det nok ikke muligt at blive helt fri for dem, men der findes forskellige nyttedyr, som rejer, snegle og maller, der både spiser alger og overskudsfoder. De er altså akvariets små opryddere. Ikke alle nyttedyr-arter spiser det samme, så det kan godt betale sig at se lidt nærmere på, hvad de forskellige kan gøre, hvordan de er i forholdet med andre dyr og dine planter og så sammensætte en god blanding af nyttedyr. Dyr som store rejer, krebs og krabber er virkeligt smukke dyr, men de kan godt være lidt nogle bøller over for nogle af de andre beboere i akvariet, så husk at være påpasselig med hvem du sætter disse sammen med.

 

Hvad du skal være opmærksom på når du har akvariefisk

Forskellige fisk har forskellige behov, og derfor er det jo altid en god idé at læse op på hver art, inden man køber nye beboere til akvariet. Behovene afhænger af fiskens størrelse, adfærd, foderbehov, om de er bedst i flok eller alene, vandets temperatur, balance og kvalitet, samt størrelsen på akvariet. Ligesom fugle skal kunne strække vingerne – også i bur - så skal fisk også kunne svømme frit og forholdsvist uforstyrret, og derfor er akvariets størrelse ret afgørende for dyrenes velbefindende.

Der findes arter af akvariefisk, som er mere robuste og lettere at passe end andre, så hvis du er nybegynder udi akvarieverdenen, så gå ikke i panik. Der er masser af mulighed for at starte stille og roligt ud med få, nemme fisk, og så senere avancere og udvide bestanden med mere udfordrende dyr. Det er det gode med akvarier – det er ikke alt eller intet. Der er mulighed for at starte småt, og så løbende lære, opdage og opgradere.

Køb Akvariefisk på dyreportal.dk - Klik her

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på