10 af de mest kendte fugle

Dato 02.02.2024 6 min

Det kan være svært at definere hvilke fugle, der er de mest kendte, da det afhænger hvor man kommer fra og hvem man er. Der er dog nogle fuglearter, der er mere velkendte end andre, og her på siden har vi prøvet af samle 10 af de fugle, som er meget velkendte, og som langt de fleste mennesker har hørt om.

De 10 fuglearter, som vi har samlet her på siden, kan du blive meget klogere på, hvis du læser videre.

 

Spurven

De søde spurve, er små og livlige fugle, som har en global tilstedeværelse, og som er nært forbundet med menneskelige beboelsesområder. De har en karakteristisk brun fjerdragt, og kommer med en række forskellige kvæklyde, som er velkendte og ofte høres i både byområder og landområder. Spurvenes adfærd og tilpasningsevne til forskellige miljøer, gør dem til konstant tilstedeværende i mange miljøer. Spurvene trives ved at søge føde på jorden, og man ser dem ofte i flokke, og de er kendt for at udnytte menneskelige ressourcer, som f.eks. madvareaffald. De bygger ligeledes ofte reder i etablerede bygninger, og de er som forklaret ofte nærværende i nærheden af mennesker.

 

Ringduen

En af de duer, som er mest kendt, er ringduen, som også er kendt under navnet bydue. Den er en af de mest udbredte og genkendelige duer på globalt plan. Den har en grå fjerdragt og en markant halsring og rødlig følehud omkring øjnene. Netop halsringen er årsagen til dens navn. Ringduen ses ofte i byområder, hvor den lever i tæt sammenspil med mennesker. Den har karakteristiske kurrende lyde, og denne lyd er kendt i bybilledet mange steder i verden. Ringduen er kendt for sin tilpasningsevne til miljøer af forskellige art, og ringduen udfører ofte lange flyvninger mellem yngle- og fødeområder.

 

Skaden

Skaden er også en velkendt fugl, som er intelligent og livlig. Den er kendt for din sort-hvide fjerdragt og lange hale. Den har en slank krop og en markant kileformet hale, som skiller skaden ud i landskabet. Den har et skarpt og kraftigt næb, som gør den i stand til at forbruge en lang række fødevarer, og den spiser alt fra insekter til små pattedyr og frø og fødeaffald. Skaden er kendt som nysgerrig og for at stjæle skinnende objekter. Den har en kompleks social struktur og lever i familiegrupper, og dens karakteristiske høje kald, er en meget velkendt lyd.

 

Kragen

Den intelligente og alsidige krage, omfatter flere arter, herunder huskragen, sortkragen og ravnen. Kragen har en sort fjerdragt, den er slank og så har den et kraftigt næb. Den er kendt for at være skarpsindig og for sin sociale kompleksitet. Kragen er et dygtigt rovdyr, og den spiser både insekter, små pattedyr og kadavere. De har en krøllende kaldelyd, som den kommunikerer med. Den er trofast overfor sin familiegruppe og så er kragen meget territorial. Kragen er et symbol på mystik og visdom, og ravnen er f.eks. kendt fra nordisk mytologi.

 

Svalen

En af de fugle som er kendt af mange, er svalen, som findes i forskellige udgaver. Svalen er elegant og adræt, og så er den udbredt over hele verden. Den er kendt for sin karakteristiske spinkle krop, de lange skarpe vinger og deres evne til at bevæge sig akrobatisk gennem luften. Svalen flyver let og fanger insekter som føde, og så er det en meget social fugl. De lever i små flokke, hvor de bygger redder på bygninger og klipper, hvor de laver flere kuld af fugleunger hvert år. De rejser hvert år mellem deres yngle- og fødeområder, og de er et velkendt syn i naturen.

 

Gærdesmutten

Den lille og livlige spurvefugl, gærdesmutten, er trods sin beskedne størrelse en fugl med en markant personlighed og en særlig fremtræden. Den har en varm brunlig fjerdragt, en kort hale og en opretstående fjerdragt. Gærdesmutten er velkendt i skovklædte og buskede områder. De har højlydt og vibrerende sang, og synger året rundt. Gærdesmutten er meget aktiv, hoppende og snurrende, når den bevæger sig, og den jager insekter og små edderkopper. Gærdesmutten er på en og samme tid sky og nysgerrig, og den kan ofte observeres af mennesker i haver og byområder.

 

Rødhalsen

En rødhals er en charmerende fugl, som ofte ses i haver og skovområder. Den er kendt for sin karakteristiske rødorange fjerdragt på brystet og i ansigtet. Farven står i skarp kontrast til dens grålige og brune fjerdragt. Rødhalsen er dygtig til at tilpasse sig til forskellige levesteder, og den er meget territorial, især i ynglesæsonen. En anden ting, der karakteriserer rødhalsen, er dens særlige og kraftfulde sang. Rødhalsen har en nærværende og nysgerrig adfærd, og den er en meget populær fugl.

 

Den store flagspætte

En ganske imponerende og karakteristisk fugl, er den store flagspætte, som lever i skoven. Den har en sort-hvid fjerdragt med en markant rød nakke, som gør, at den er let at identificere, også for folk, der ikke er specialister i fugle. Den er kendt for sit stærke næb, som den hamre løs med på træstammer i jagten på insekter og larver i barken. De karakteristiske lyde skaber resonans i skoven, og indikerer den store flagspættes tilstedeværelse.

 

Skovskaden

Den farverige og intelligente kravefugl, skovskaden, trives i skovområder og særligt i løvskove, hvor den skiller sig ud med sine brune, sorte og blå fjerdragt, som gør, at den skiller sig ud i de grønne omgivelser. Den har markante hvide kindpletter og en lang og busket hale, som fuldender det karakteristiske udseende. Skovskaden er kendt for at have en nysgerrig og dristig adfærd, og den samler gerne føde og gemmer det til senere.

 

Blåmejsen

Den lille og livlige blåmejse, har en blålig overside, en gul underside og en sortøjet maske, som gør, at blåmejsen, er meget let at identificere. Det er en social og nysgerrig fugl, som har nemt ved at navigere gennem grene og kviste i sin jagt på insekter og larver. Den kan vende og dreje i luften med lethed, og så synger den en livlig og karakteristisk sang, som gør den til en hyggelig besøgende i haven.

 

Konklusion

Udover de ti ovennævnte fugle, er der rigtig mange andre fugle, som er meget kendte i verden over. De ti ovennævnte er alle særlige på deres egen måde, men omvendt er de også vidt udbredte, og derfor meget kendte af mennesker verden over. Fugle er en særlig skabning, som bidrager til en god fauna, og de har en stor betydning for økosystemet. Det er derfor vigtigt, at man passer godt på fuglene og giver dem de bedste betingelser for at overleve og trives.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange fugle findes der på verdensplan?

Præcis hvor mange fugle der findes i verden, kan være svært at fastsætte, men kigger man på arter, har man optegnet en liste over intet mindre end 9700 fuglearter på verdensplan, og fire af disse arter, findes der mere end en milliard eksemplarer af.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på