Der lever mange gæs rundt omkring i verden, og de er kendt for deres karakteristiske V-formede formationer og lydfulde optræden, som udgør en betagende del af naturen og dets dyreliv. Der findes mange forskellige gåsearter, og her på siden kan du blive klogere på nogle af de mange arter.
Gæs hører til dyrefamilien Anatidae, som også inkluderer ænder og svaner. Gæs er kendetegnet ved deres lange halse, robuste kroppe og karakteristiske næb. De er store fugle med et imponerende vingefang, og så er de kendt for deres lange migrationer, hvor de flyver tusindvis af kilometer mellem deres yngle og overvintringsområder. Nedenfor kan du læse mere om nogle af de gæs, der findes.
Canadagåsen
Canadagåsen er en af de mest kendte og udbredte gæs i Nordamerika, og den er kendt for sit karakteristiske sorte hoved og dens hvide halsringe. Den lever i en bred vifte af områder, f.eks. ved søer, floder og i store græsområder. Den kan også ses i byområder. Mange canadagæs deltager i de årlige migrationer, hvor de flyver fra det nordlige Nordamerika til deres overvintringsområder i det sydlige USA.
Snegåsen
Snegåsen er kendt for sin hvide fjerdragt og er almindelig i Arktis, hvor den lever på den arktiske tundraen og overvintrer i sydligere områder i Nordamerika og Mexico. Den gør ligesom de fleste gæs altså migration mellem sit yngle- og sit overvintringsområde.
Grågåsen
En af de mest udbredte gæs i Europa er grågåsen, som er kendt for sin gråbrune fjerdragt. Den lever i en bred vifte af områder, og kan ses både i vådområder, på græsarealer og i landbrugsområder. Den deltager i vinter-migrationen, hvor den i vintermånederne flyver til varmere områder i Europa og Nordafrika.
Knopgåsen
Den karakteristiske knopgås er som navnet hentyder kendt for sin knop på næbbet, og er udbredt i både Europa og Asien, samt i Nordamerika. Den lever i vådområder, på tundraen og på græsarealer og yngler primært i det arktiske og det subarktiske område. Den rejser hvert år langt mellem sit yngle- og sit overvintringsområde, præcis som de fleste andre gæs.
Den sibiriske hvide gås
Den sibiriske hvide gås er kendt for sin flotte hvide fjerdragt og det karakteristiske røde næb. Den findes primært i det nordlige Rusland og i Sibirien, og yngler i sumpomårder og vådområder, mens den overvintrer i Kina eller Japan. Den rejser således også langt hvert eneste år.
Den egyptiske gås
Egyptisk gås er kendt for sin karakteristiske sort-hvide fjerdragt og den markante lyd. Teknisk set er den egyptiske gås ikke en gås, men den deler træk med gås, og lever i et bredt spektrum af levesteder, herunder ved søer, floder og på græsarealer. Den trives også i parker og i landbrugsområder. Den bevæger sig rundt efter hvor den kan finde føde og tilpasse vejrforhold.
Gæs betydning for økosystemet
Gæs spiller ligesom mange andre fugle en vigtig rolle i naturen økosystem i hele verden. De er planteædere og bidrager til reguleringen af plantepopulationer. De spiser græs, vandplanter og frø, og de påvirker derfor områderne og vegetationen, der hvor de lever. Gæs der opholder sig i vandområder, hjælper med at cirkulere næringsstoffer i vandet, ved at forstyrre bundsedimentet med deres bevægelse og aktivitet. Gæs skaber balance i økosystemet og hjælper med at skabe en bedre vandkvalitet.
Konklusion omkring gæs
Der findes rigtig mange forskellige gæs i verden, og de har alle en vigtig betydning for økosystemet. De er interessante fugle, som mange der går op i fugle, godt kan lide at observere. Gæs lever i størstedelen af verden og de fleste arter migrerer hvert år langt mellem deres ynglesteder og deres vinterhabitat, som normalt er under varmere himmelstrøg.
Ofte stillede spørgsmål
Det anslås, at der findes 14 forskellige arter i verden, og tilbage i 2000 talte man det til, at der leverede omkring 3,5 millioner gæs alene i Europa. Det er en meget udbredt fugl som lever i store populationer i en stor del af verden.