Fugl som kæledyr

Dato 24.06.2022 6 min

Sådan er en fugle som kæledyr

Hvis du gerne vil have et kæledyr, der ikke er så svært at tage sig af, anbefaler vi at vælge en undulat eller kanariefugl. Begge er fugle er klassiske kæledyr. De bliver ikke så store, og afhængigt af hvor mange fugle, du vil have, kræver de ikke alt for meget plads. Særligt undulater er populære kæledyr. De er sociale og nemme at gøre håndtamme, og derfor er de også gode til børn. Du skal dog være opmærksom på, at de kan blive op til 10-15 år gamle.

En anden populær fugl er papegøjen. Papegøjer er kloge, og mange arter kan lære at tale – eller i hvert fald at gentage ord. Papegøjer er også smukke og farverige, og det er derfor ikke overraskende, at de er populære. Papegøjer er dog ikke så lette at passe som undulater. Mange papegøjer er store og kræver meget plads. De har også et stort behov for at blive stimuleret, og derfor kræver de meget tid.

Nogle papegøjearter kan desuden blive op til 50 år gamle. De er altså et stort ansvar, og vi anbefaler derfor ikke, at du vælger en papegøje som førstegangskøber.

Find fugle til salg på dyreportal.dk - Klik her og se udvalget


Hvordan er en fugl som kæledyr?

Fugle er begavede, legesyge, og sociale dyr, og er derfor skønne kæledyr. De er også ret nemme at holde i forhold til andre kæledyr, da de er ret lette at træne, man skal ikke lufte dem i regnvejr, og hvis man ellers sørger for en god størrelse bur, og at der er to fugle af samme art, så kan de tåle at være alene hjemme i længere tid end mange andre kæledyr. Hertil lugter de og deres efterladenskaber heller ikke, som de pelsede kæledyr ofte kan gøre. Dog kan de støve en del, og der skal nok indregnes ekstra rengøring i hjemmet med en fugl.

De fleste stuefugle/burfugle er sociale og fredelige væsner, og kan trænes til at have tillid og knytte bånd med sit menneske. Faktisk kan mange fugle lære forskellige former for adfærd, tricks og at reagere på eget navn og kan, meget lig hunde, klikkertrænes. Fordi de er så sociale dyr er det vigtigt at sørge for at have to fugle af samme art, som kan holde hinanden med selskab når du ikke er hjemme til at snakke med dem.

Ligesom alle andre dyr har de forskellige arter af fugle forskellige behov og derfor er dette vigtigt at tage med i overvejelserne, når du vælger den fugl, der skal flytte ind hjemme ved dig. Her på siden kan du se en oversigt over forskellige fuglearter som egner sig godt til at være kæledyr/stuefugle, og klikke dig ind på hver enkelt og læse mere om, hvilken art der passer bedst ind i netop din hverdag.

Fugleburet

Fuglebure kommer i et utal af størrelser, fra de helt små til de markant større stuevolierer. Hvilken størrelse du skal anskaffe dig kommer både an på fuglens størrelse, men også på hvor meget tid du har om dagen til at lukke dem ud af buret, lade dem flyve rundt og aktivere dem. Hvis du ikke er hjemme meget af dagen, anbefales det at vælge et større bur, så fuglene har plads til at strække vingerne i løbet af dagen. Hertil kan man være lidt strategisk med sin placering af fuglenes siddepinde; placer dem med så meget afstand som muligt inde i buret, og gerne i forskellig højde så fuglen får mulighed for at flyve fra pind til pind, og derved får plejet deres naturlige instinkter i dit fravær. I bunden af fugleburet kan du enten strø et tyndt lag tørt sand eller lægge aviser ud, så det bliver nemmere at rense buret jævnligt.

Mange stuefugle elsker at bade. Dette både for at rengøre fjerene, at køle ned på varme dage og fordi det bare er sjovt at plaske rundt. Du kan altså med fordel installere et fuglebadekar i buret, og både gøre dine fugle rigtig glade, og selv blive smittet med det gode humør fra det lille væsen, der plasker rundt i sit badekar. Vandet bør skiftes dagligt og være rumtemperatur. Der er også mange fugle der nyder et ”brusebad” med lunkent vand fra en sprayflaske. I det hele taget er mange fugle meget legesyge, og for at stimulere den del af deres personlighed, er det godt at tilbyde forskellige muligheder for at underholdning. Der findes mange forskellige former for legetøj til fugle, og det er svært at sige, præcist hvad der vil virke for dit kæledyr. Det handler om at prøve lidt forskelligt og teste hvad dine dyr synes er mest interessant, og så sørge for, at der er forskellige udfoldelsesmuligheder til rådighed.

 

Hvad du skal være opmærksom på når du køber en fugl

Når du skal købe en fugl er der nogle ting, som er værd at være opmærksom på. For det første har alderen noget at sige i forhold til hvor meget held du kan have med at træne fuglen og skabe tillid. Unge fugle er mere formbare, mens det vil være sværere at træne ældre fugle. For det andet, så handler det om at finde en sund og rask fugl. En af indikatorerne på at fuglen er sund, er en flot fjerdragt. Fjerene skal ligge glat, fjerdragten være hel og uden huller, og så skal den være ren. En anden indikator er om fuglen er livlig og om den har helt åbne, klare øjne. Stressede fugle vil ofte blive mere anstrengte og derfor kan de se mere livlige og friske ud, end de egentlig måske er. Når du skal finde din næste fugl, så hold dig altså lidt på afstand af buret og brug langsomme, rolige bevægelser, så du så vidt muligt ser fuglene, som de naturligt er.

Når du så har fundet den perfekte lille nye ven og tager den med hjem, så husk på, at det er ret stressende for sådan et lille væsen at flytte ind i et helt nyt hjem fyldt med nye indtryk, lyde og mennesker. Lad derfor din nye fugl være det første døgn efter indflytningen, så den har ro til at bearbejde de nye omgivelser, inden den skal lære dig at kende. Stil til gengæld gerne buret i et rum som bliver brugt meget, eksempelvis stuen eller køkkenalrummet, så den er sammen med familien så meget af dagen som muligt. Hertil kan det være en fordel, når du skal skabe en tryg overgang for din nye fugl, at du har fået lidt af det foder, som den plejer at få hos opdrætteren med hjem, så den ikke også skal skifte foder midt i en stresset flytteperiode.

Skal du finde en ny fugl? Klik her og se fugle til salg

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på