Fugles diæt

Dato 27.01.2024 5 min

Hvis man ønsker at fodre fugle i det fri eller hvis man har fugle i fangenskab, er det vigtigt, at man forstår deres behov for korrekt ernæring og en givende kost. Kosten er afgørende for fugles ve og vel, og det er en nøglefaktor i forhold til at sikre deres sundhed og trivsel. Her på siden kan du blive klogere på fugles naturlige diæt, hvilke fødevarer der er farlige for fugle, og hvordan man opfylder deres behov, hvis man holder fugle i fangenskab.

 

Hvad spiser fugle i naturen?

Der er ikke et svar på, hvad fugle spiser i naturen, da det afhænger meget af hvilken fugl der er tale om og hvor i verden fuglen lever. Deres kost afhænger altså af forskellige faktorer, som deres art, deres levested og hvilken tid på året det er. Der er forskellige behov hos de forskellige fuglearter, men langt de fleste fugle lever af forskellige frø og frugt, som de kan finde i naturen. Der er dog også fugle der lever af insekter og små dyr. Hvis man forstår fugles diæt, er der større chance for, at man kan lykkes med at have fugle i fangenskab, som trives og som lever længe.

De forskellige fuglearter har som sagt forskellige behov, og deres kostbehov er afhængige af art, størrelse, deres metabolisme og deres adfærd. Der er ikke en opskrift, som passer til både små spurve og store papegøjer, og derfor er det vigtigt, at man forstår de kostbehov, der er hos den fugl man gerne vil holde som tamfugl. Det er vigtigt at undersøge behovene og snakke med mere erfarne personer omkring ernæringen, inden man anskaffer sig en kanariefugl, en papegøje eller en helt tredje fugl, som egner sig som tamfugl.

 

Kosttilskud til fugle

Der findes forskellige kosttilskud udviklet til fugle, som er lavet for at imødekomme specifikke ernæringsbehov. Hvorvidt kosttilskud er nødvendige, afhænger af, om man er i stand til at fodre fuglen efter dens behov, uden at give den kosttilskud. Det er vigtigt, at man altid har øje for fuglens behov og dens sundhed.

 

Menneskemad til fugle

Det er kort sagt aldrig en god idé at fodre sin tamfugl med ens egen mad, da meget mad, som mennesker spiser, er farligt for fugle. Der vil selvfølgelig være ting, som vi spiser, som man sagtens kan give sin fugl, men man skal ikke uden videre tanke give fuglen en bid af den mad man selv spiser. Der er flere fødevare der er særdeles farlige for fugle, det gælder f.eks. chokolade, koffein, avocado og lignende, som de fleste fugle ikke kan tåle.

Fugles kost er afgørende for deres fysiske helbred, men også for deres adfærd og deres reproduktionsevner. Forkert føde kan have en negativ indflydelse på fuglens sundhed og i værste fald føre til tidlig død eller sygdom.

 

Fugles madbehov

De fleste fugle er naturligt programmeret til at søge efter føde i en stor del af døgnet, og det er vigtigt, at man opretholder dette i fangenskab. Det er en instinktiv adfærd, som man skal sørge for at stimulere, for at fuglen kan trives. Derfor bør man ikke blot servere maden i en skål, men f.eks. fordele frø rundt i buret, så fuglen selv kan lede efter maden.

Der findes mange forskellige tilbud af fuglefoder, men det er vigtigt, at man følger en ernæringsplan, som passer til den fugl, man har. Papegøjer er f.eks. kendt for at have brug for en særlig kost. De spiser f.eks. nødder, frugt og grøntsager, og de har brug for en varieret kost, og det er vigtigt at være opmærksom på, at de ikke får problemer med fedme eller vitaminmangel.

Det er derfor vigtigt at overvåge fuglens helbred, og derfor bør man også sætte sig ind i, hvordan man laver regelmæssige sundhedstjek.

 

Fugles madbehov gennem livet

Fugles diæt skal være i overensstemmelse med den stadie de er i, i deres liv. Derfor skal de fodres efter om de er i gang med af lægge æg, om de er unger, voksne eller gamle. Du skal justere diæten efter de specifikke ernæringsbehov for det enkelte livsstadie og den enkelte fugleart.

Det er vigtigt, at man vælger et kvalitetsfoder til fuglen, da man på den måde med større sandsynlighed sikrer, at man opfylder fuglens ernæringsbehov.

Udover foderet, har fugle brug for god adgang til vand, og faktisk er netop vandbehovet noget af det vigtigste at opfylde. Fugle kan dehydrere, og det kan føre til mange forskellige sygdomme og følger, hvis dette sker.

 

Føde som mental stimulering

Som nævnt tidligere, handler det ikke kun om hvad fuglen fodres med, men også om hvordan den fodres. Fugle har brug for mental stimulering, og her er kosten en vigtig faktor. De fleste fuglearter, vil naturligt søge efter mad, og det er derfor vigtigt, at man giver foderet på en måde, hvorpå fuglen kan søge efter maden og opretholde sine naturlige instinkter. Det er samtidig med til at holde fuglen skarp og aktiv, så den ikke kommer til at lide af inaktivitet eller fedme.

En afbalanceret kost er afgørende for fuglens mentale velvære, lige så vel som dens fysiske velvære. Korrekt ernæring reducerer risikoen for mentale udfordringer og ernæringsmæssige problemer, som fedme, hormonelle ubalancer og vitaminmangel.

 

Foder i ansvarligt fuglehold

Det er altså kort sagt vigtigt, at man har øje for fodringen af fugle, hvis man har valgt at have fugle i fangenskab. Korrekt fodring er en vigtig del af et ansvarligt fuglehold, og det skal man også være opmærksom på, når man vil anskaffe sig en fugl. Det er vigtigt, at man kun støtter ansvarlige opdræt, som har forholdt sig til fuglenes ernæringsmæssige behov. Køber man en fugl fra et hjem, hvor den ikke har fået den rigtige kost, er sandsynligheden for, at den allerede har problemer og sygdomme stor.

Det kan konkluderes, at korrekt fodring af fugle, er afgørende for at lykkes med at have fugle i fangenskab som tamfugle eller kæledyr.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad spiser fugle?

Det er meget forskelligt hvad fugle spiser, og det afhænger af, hvilken fugleart der er tale om. De spiser f.eks. nødder, frø, frugter, grøntsager, små insekter og dyr. Nogle fuglearter spiser kun vegansk føde, mens andre også kan spise animalske produkter. Der er mange menneskelige fødevare der er giftige for fugle, og derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i fodringen af fugle, inden man anskaffer sig en tamfugl.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på