Symptomer på sygdom hos papegøjer

Dato 16.06.2022 4 min

Ejer du en papegøje, er det godt at vide hvordan du kan se, hvis din papegøje er syg. Fugle er rigtig gode til at skjule deres sygdom, da de instinktivt ikke vil vise svaghed til omgivelserne. Denne adfærd, kan ofte resultere i, at fugleejere ikke opdager hurtigt nok, at deres papegøje er syg, da den udviser, at den er sund og rask. Her på siden har vi samlet information omkring symptomerne på sygdom hos papegøjer.

Du vil ofte først opdage, at din papegøje er syg, når den er rigtig svag. Her vil de sidde og puste sig op, og måske ofte sidde i bunden af buret. Hvis man først opdager sygdommen her, vil din papegøje ofte være så syg, at der ikke er noget at gøre, og så dør papegøjen. Netop derfor bør man som papegøjeejer, være rigtig god til at observere de små tegn på sygdom, så man kan nå at gøre noget.

Søger du en ny papegøje? Klik for og se mere 

Kontroller papegøjens gødning

En måde hvorpå, man kan holde øje med om papegøjen har det godt, er ved at kontrollere dens gødning. Papegøjers normale gødning består af tre forskellige bestanddele, som man kan kontrollere. Den ene er afføringen, som er restprodukter fra tarmen. Hos frøædende fugle vil dette som regel være grønt eller sort, men det hos fugle der spiser mange foderpiller vil være mere brunligt. Afføringen skal altid være sammenhængende. Urinen er væskedelen, som udskilles fra nyrerne. Urinen skal være gennemsigtig og klar, og hos fugle der får meget frugt og grønt, vil der være en forholdsvis stor mængde. Den tredje del af fuglens gødning er urinsyre, som er det faste restprodukt fra nyrerne. Dette vil være hvidt eller flødefarvet og komme ud sammen med afføringen og ligge sig ovenpå. En måde at opdage sygdom på, er ved at opdage ændringer i farve og konsistens ved fuglens gødning.

 

Fuglens vægt er en god indikator

Som fugle ejer er det en god idé at kontrollere fuglens vægt, da fuglen ofte vil tabe sig en del, hvis den er syg. Hvis du vejer din papegøje mindst en gang om ugen, kan du regelmæssigt holde øje med vægten. Hvis din fugl har tabt sig, er det en god idé at få undersøgt, om fuglen er blevet syg.

 

Papegøjens adfærd

Selvom fuglen eller papegøjen gerne vil skjule, at den er syg, så vil man i mange tilfælde godt kunne spotte ændringer i adfærden, hvis man er opmærksom. Ofte vil din papegøje eller fugl kvidre eller tale mindre, og det kan være et tegn på, at den ikke er helt rask.

 

Tænk over din papegøjens madvaner

En anden ting, som du kan holde øje med, hvis du gerne vil være på forkant, hvis din fugl eller papegøje skulle blive syg, er papegøjens madvaner. Madvanerne er ofte de samme hos en fugl, men bliver den syg, vil de ændre sig. Hvis papegøjen spiser meget ensidigt, hvor den spiser meget af en bestemt ting, modsat hvad den normalt gør, kan det være tegn på sygdom. En anden måde hvor maden kan give en indikation på sygdom, er hvis din fugl stopper med at spise eller spiser meget mindre end normalt. Nogle papegøjer vil blot sidde og leje med maden og slet ikke indtage det, hvis den har det skidt.

Der er altså mange forskellige måder, hvorpå man kan observere fuglens helbred. Hvis du er på forkant med fuglens helbred, så kan du hurtigere få fat i dyrlægen, hvis du tror, at der er noget galt. På den måde kan dyrlægen hjælpe din fugl inden det er for sent. Jo dårligere din fugl er inden dyrlægen får igangsat behandling, jo større risiko er der for, at det ender med et dødeligt udfald. Foruden at være god til at observere fuglen, så er det en god idé at tage din fugl eller papegøje med til regelmæssige helbredstjek hos dyrlægen. På den måde er man endnu mere på forkant med eventuelle sygdomstegn.

På dyreportal.dk finder du alle fuglearter til salg - Klik her

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor nyser min papegøje?

Hvis din papegøje eller fugl nyser, så kan det være tegn på A-vitaminmangel. Her vil din fugls næsebor være let fortykkede og lidt afrundende, og det er faktisk en ret almindelig lidelse hos fugle der udelukkende lever af frø.

Kan fugle blive forkølet?

Ja en fugl kan godt blive forkølet, og hvis man har mistanke om dette, bør man straks isolere den for at undgå smitte til andre fugle. Sørg for, at fuglen er i varme omgivelser og tag kontakt til dyrlægen, som kan hjælpe din fugl.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på