Zebrafinke

Dato 21.07.2022 3 min

En zebrafinke er en af de dyr, som man kan holde i hjemmet i bur. Det er en mindre fugl med et smukt ydre, som faktisk er særdeles populær.

 

Sådan lever zebrafinken i naturen

Zebrafinkerne lever normalt i store flokke i naturen, og de er meget udbredte på hele det australske kontinent. Den trives bedst i det åbne græsland, og den vil gerne være i nærheden at vand. Det gælder uanset om det er en sø, en flod, en lille bæk eller nær en stille vig ved kysten. En zebrafinke har i historien været brugt som vejviser for den australske befolkning, da den var tegn på, at der var vand i området. Zebrafinkerne er i den vilde natur udfordret af tørkeperioder, for på grund af dens afhængighed af vand, vil den ofte dø i tørken.

 

Zebrafinker i bur

I dag er der mange der har zebrafinker i bur, men det er ikke en zebrafinke fra den australske natur. Der eksporteres ingen zebrafinker fra Australien i dag, så de zebrafinker man kan køber er opdrættet under beskyttede forhold andre steder i verden.

Når man har en zebrafinke i bur, trives den fodermæssigt godt, da du som ejer kan sørge for en alsidig kost. Zebrafinkerne har været holdt i fangenskab i mange år, og den er en af de mest kendte tamfugle. Selvom den hører under kategorien tamfugle, er den dog langt fra den tammeste man kan få. F.eks. er både kanariefugle og undulater væsentligt lettere at gøre tamme og menneskevante.

 

Fakta om zebrafinken

De små søde zebrafinker kan fås i forskellige varianter, når man kigger på deres farver. De kan f.eks. fås i en lysrygget variant, i en orangebrystet variant og i en variant med sorte kinder. De oprindelige zebrafinker er grå, hvor hunden er ensartet i farven, mens hannerne har en brun-gul underside og orange pletter på kinderne.

 

Sådan fodrer du en zebrafinke

Man kan få færdige tropeblandinger som er ideelle til zebrafinker hos de fleste dyrehandlere. Disse blandinger indeholder de rette næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Derudover vil zebrafinken gerne have frisk mad i form af grøntsager og frugt. Der er desuden vigtigt at give zebrafinken et tilskud af hirsekolber. En ting, som man om alle omstændigheder ikke må fodre en zebrafinke med, er avocado, da det er meget giftigt for de små fugle, såvel som mange andre fuglearter.

 

Sådan skal du have din zebrafinke

Ligesom de fleste andre fuglearter, så trives zebrafinkerne bedst med god plads. De skal have plads til at flyve rundt, og derfor er en voliere det bedste valg. Har man ikke mulighed for så stort et bur, kan man vælge et mindre fuglebur. Er det valget, bør man lade sine zebrafinker komme ud af buret hver dag, så de kan flyve rundt. En zebrafinke trives bedst i temperaturer over 10 grader, og derfor haves de ideelt set indendørs.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en zebrafinke?

En zebrafinke er en lille fugl, og den er forholdsvis overkommelig at anskaffe sig når man kigger på prisen. Den er dog dyrere end eksempelvis en undulat. En undulat, kan man normalt anskaffe sig for omkring en 50’er, mens man for en zebrafinke må forvente at skulle give 200 til 300 kroner pr. stk.

Hvor gamle bliver zebrafinker?

I det vilde bliver zebrafinken ikke mere end 2-3 år normalvis, og som regel højest 5 år. I fangenskab kan de dog sagtens blive ældre, og det er ikke unormalt, at en zebrafinke i fangenskab bliver op imod 10 år.

Kan zebrafinker tåle frost?

Nej ikke for godt. Du kan sagtens have dine zebrafinker ude, men de skal have adgang til et lukket og frostfrit rum. Ideelt set har man zebrafinkerne indendørs, og de trives bedst i temperaturer på 10 grader eller højere.

Kan zebrafinker leve med andre fugle?

Man kan sagtens holde en zebrafinke med andre fugle, men dog ikke alle slags. Hvis du ønsker flere fuglearter, kan en undulat og en zebrafinke fungere fint sammen. De lever side om side i naturen og de kan derfor sagtens trives i samme bur. Det er dog vigtigt, at buret er stort nok.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på