Hamstere

Dato 15.08.2022 4 min

Der findes flere forskellige slags hamstere, som holdes som kæledyr eller som lever i naturen. I Danmark holder vi fem forskellige slags hamstere, og her på siden kan du finde viden om hamstere generelt. Mange kunne godt tænke sig at holde en hamster som kæledyr, men inden man kaster sig ud i dette projekt, er det vigtigt at sætte sig ind i dyrets behov.

 

Hamsteres sociale behov

Faktisk har en hamster ikke sociale behov, da det er et solitærdyr, som bør gå alene. I naturen lever hamstere alene og er kun sammen med andre i perioder, hvor de parrer sig. Det betyder også, at hamstere normalt foretrækker at leve alene når de er i fangenskab, da de forsvarer deres territorium kraftigt. Det er heller ikke lettere at få en han og en hun til at trives sammen, da de kun har glæde af hinanden i forbindelse med parring.

 

Sådan fodrer man en hamster

Det er vigtigt at fodrer en hamster korrekt, da det har stor betydning for dens trivsel. Det er normalt, at man som grundfoder giver et bestemt foder, som er beregnet til hamstere. Der er forskel på hamsterfoder, og det er derfor vigtigt, at man vælger det foder, som passer til den type hamster man har. Spørg eventuelt foderhandleren eller andre eksperter til råds. Foruden grundfoder, så vil din hamster helt sikkert sætte pris på at få lidt frugt og grønt. Det kan f.eks. være mælkebøtter eller grene fra ikke sprøjtede frugttræer. En hamster har en tendens til at gemme mad i et forråd, og derfor skal man tjekke hamsterens bur for mad jævnligt, så der ikke ophober sig en portion af fordærvet mad. En hamster har ikke brug for voldsom meget mad, og faktisk kan de fleste hamstere trives bedst med at have en ugentlig fastedag. En hamster kan også få små godbidder i form at nødder, kogler, rosiner eller lignende.

 

Tænk over redens opbygning

En hamster vil gerne bygge rede i sit bur, og mange tænker at hø og halm er det rette valg. Man skal dog være klar over, at hø og halm, på grund af dets skarpe ender, kan forårsage skader på hamsterens kindposer. Derfor er det bedste at købe rede-materiale, som er specielt egnet til hamstere. Sørg desuden for, at dit hamsterbur jævnligt bliver renset, så den bor rent og pænt, og dermed trives bedre. En hamster bør have et bur på minimum 80 x 40 x 35 cm, og så skal det stå et lyst og tørt sted, hvor det ikke trækker. Jo mere plads en hamster får, jo mere trives den, for fra naturens side, har en hamster et meget stort territorium. En hamster kan også godt lide at have noget at gemme sig i, og derfor er det en god idé at rede-materialet kan bruges til at bygge huler i.

 

Sådan håndterer du en hamster

En ting er fodring og rede opbygning, en anden ting er håndtering. Det er vigtigt, at man er forsigtig omkring en hamster, og når den løftes, skal det gøres med forsigtig og omhu. Det er vigtigt, at du holder hamsteren, så den ikke kan falde ud af din hånd, men samtidig sådan, at den ikke føler sig fanget. Det er rigtig vigtigt, at en hamster bliver aktiveret, og det kan man gøre ved at give den noget af gnave i. Man kan også give den legetøj, som f.eks. en løbehjul, hvor den kan motionere i. En løbegård, hvor din hamster får god plads, er bestemt også en god idé. Det er også mere sikkert med en stor løbegård, end hvis man slipper dem fri på gulvet. En hamster kan nemlig meget let blive væk på grund af den lille størrelse og hurtighed.

 

Kort fakta om hamstere

En hamster bliver normalt mellem 2 og 3 år, men kan godt blive ældre. Hunnen kan få mellem 4 og 12 unger i et kuld, og de er normalt kønsmodne allerede fra en alder af blot 4 uger. En hamster kan nemt blive syg, hvis den bliver udsat for træk, ligesom den kan blive for tyk, da de let får for meget mad. Det kan forårsage bylder og knuder, som kan være til stor gene for din hamster.

Ofte stillede spørgsmål

Kan en hamster bo alene?

Ja, faktisk foretrækker hamstere at bo alene. De er enspændere og vant til at bo for sig selv i naturen. De kan faktisk være aggressive, hvis de sættes sammen med andre.

Hvad må hamstere ikke spise?

Der er nogle forskellige stoffer der ikke er gode for hamstere. Det gælder f.eks. syre, laktose fra de fleste mælkeprodukter, solanin som f.eks. findes i rå kartofler og det sukkerstof som findes i avocadoer. De fleste løg er også giftige for hamstere og så er alle stenfrugter ikke velegnede til hamstere.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på