Marsvinets historie

Dato 28.01.2024 4 min

Et af de kæledyr, som mange har stiftet bekendtskab med, er det lille marsvin, som med sit søde udseende, er et af de dyr, de fleste elsker at eje. De har en fascinerende historie, som mange nok ikke kender, men her på siden, kan du blive klogere på historien bag et af de mest populære kæledyr gennem tiden.  

 

Oprindelse og historie

Marsvinene stammer fra de frodige områder i Sydamerika, og hvis man skal sige mere præcist, hvor de kommer fra, er det fra Andesbjergene. Deres naturlige levesteder omfatter græsarealer og buskads, og de lever normalt i grupper. De er kendt for at søge ly i klipper og huler, og derfor er andesbjergene et perfekt hjemsted for marsvinet.

Allerede tilbage i det 16. århundrede lavede man de første optegnelser over marsvinet, da de blev opdaget af europæiske opdagelsesrejsende, som kom til Sydamerika. Gennem tiden har marsvinet haft forskellige formål for menneskerne, og i starten var det noget helt andet end i dag, hvor de holdes som elskede kæledyr.

I første omgang blev de brugt som fødekilde, og de blev betragtet som en delikatesse blandt lokalbefolkningen. Da europæiske opdagelsesrejsende tog dem med til Europa, vandt de dog hurtigt frem som eksotiske kæledyr blandt de højere samfundslag.

I løbet af det 19. århundrede begyndte man at bruge marsvinet i videnskaben, hvor de blev brugt som laboratoriedyr, og man forskede i marsvinets biologi og adfærd, og det hjalp med at forstå de små væsner.

Det var først i det 20. århundrede, at marsvinet for alvor blev indført som kæledyr verden over, og her vandt de frem på grund af deres venlige og sociale natur, samt det relativt enkle plejebehov. Det gør dem til et ideelt valg for familier og personer, der ønsker et kæledyr, som er forholdsvis nemt at passe.

 

Forskellige slags marsvin

Et marsvin er ikke bare et marsvin, for der findes forskellige udgaver af arten, som hver især har deres egne unikke træk.

En af de mest normale er det korthårede marsvin, som har en tæt og glat pels, og de kræver derfor minimal pleje. De kommer i forskellige farver og mønstre, og er en marsvineart, som mange mennesker har som kæledyr. En anden marsvineart er det langhårede marsvin, som har en silkeagtig og lang pels, som modsat det korthårede marsvin kræver regelmæssig børstning. Derfor er de kun et oplagt valg, hvis man er indstillet på at pleje pelsen regelmæssigt. Et tredje marsvin, som er meget populært, er rex marsvinet, som har en krøllet pels, som giver dem et unikt udseende. De kræver mindre vedligeholdelse end de langhårede marsvin.

 

Marsvinets livscyklus

Selvom mange sammenligner marsvinet med hamsteren, så er det ikke det samme, og særligt ikke når man kigger på deres livscyklus. Marsvinet har en væsentligt længere forventet levetid, og bliver normalt mellem 5 og 7 år. De er samtidig også sociale dyr, der trives bedst i grupper. De kan dog godt holdes enkeltvis, men så kræver det mere omsorg og interaktion med deres mennesker. Marsvin er modsat hamsteren dagaktive, og det betyder, at de sover mest om natten.

 

Marsvinets rolle som kæledyr

Som nævnt, har marsvinet fundet vej ind i mange hjem verden over, og det er de i høj grad på grund af deres venlige og nysgerrig natur. De er velegnede kæledyr for både børn og voksne, men det er vigtigt at forstå, at det kræver engagement og opmærksomhed at eje et marsvin.

Man skal være opmærksom på at passe marsvinet korrekt, og først og fremmest er det vigtigt, at marsvinet har et rummeligt bur, hvor den kan bevæge sig, gemme sig i huler og bo sundt og rent. Samtidig skal marsvinet have det rette foder og en varieret kost. Deres kost inkluderer friske grøntsager, hø og foder lavet specielt til marsvin. Det er vigtigt at undgå skadelige fødevarer som slik og citrusfrugter. Marsvin er aktive dyr, så når man holder dem som kæledyr, har de brug for daglig motion, og det er bedst at tage dem ud af buret, så de kan bevæge sig mere frit. Samtidig er det en god idé at give dem legetøj, som kan holde dem beskæftigede og aktive. Alt i alt skal man sætte sig ind i marsvinets behov, så man kan passe den bedst muligt.

 

Konklusion om marsvinet

Marsvinet stammer fra Sydamerika, og har gennem tiden fundet vejen ind i hjem verden over, hvor den holdes som kæledyr. Udover deres rolle som kæledyr, har de også fundet vejen ind i populærkulturen og kunsten, hvor de bruges til at inspirere forfatter, kunstnere og animatorer verden over. Marsvinet er desuden brugt som symbol på leg og glæde, og det har været med til at styrke deres position som værdifulde medlemmer af familier verden over.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor store er marsvin?

Marsvin bliver typisk op til 20 til 25 centimeter i længden, og så vejer de typisk op til 1,2 kilo. De er altså noget større end en hamster, men mindre end kaniner, som er de kæledyr der minder mest om marsvinene.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på