Hamsterens historie

Dato 27.01.2024 6 min

Et dyr som de fleste har hørt om, men som mange nok ikke kender så meget til, er en hamster. Hamsteren er en lille pelsklump med store kindposer og øjne, der som regel kigger nysgerrigt. Mange har en hamster som kæledyr, men mange kender måske ikke til deres udvikling gennem tiden, og historien bag det søde kæledyr. Her på siden, har vi samlet forskellig information omkring hamsteren, som er et værdsat kæledyr i Danmark og andre steder af verden.

 

Hamsterens oprindelse

Hamsteren har sine rødder i Mellemøsten, det sydøstlige Europa og det vestlige Asien, og de første registrerede beskrivelser af hamsteren går tilbage til det 18. århundrede, hvor de blev opdaget i Syrien. Da dens levesteder omfatter tørre områder som stepper, ørkener og tørre landbrugsområder, giver det god mening, at de er herfra. De har en evne til at overleve i hårde miljøer, hvor både føde og vand er sparsomt, og det har været afgørende for deres succes som art.

Hamsteren i den oprindelige form, var langt fra det vi i dag kender som et kæledyr. De små gnavere var naturlige nomader, som strejfede omkring efter øde. I deres kindposer, kunne de lagre maden, og det gjorde dem i stand til at overleve i perioder, hvor føde var svært tilgængeligt.

I det 20. århundrede begyndte hamsteren at dukke op som kæledyr, og de første forsøg på at avle med hamsteren var i 1930’erne, hvorefter de løbende er blevet mere og mere almindelige i hjem verden over. I første omgang var de tiltænkt som laboratorie-dyr, men der gik ikke længere før de blev brugt som kæledyr.

 

Forskellige hamster-arter

Der findes omkring 25 udgaver af hamsteren, og fire af disse arter er de primære, når man taler om kæledyr. Det drejer sig om den gyldne hamster, som formodentligt er den mest udbredte og kendte hamsterart, der holdes som kæledyr. De blev opdaget i det sydvestlige Iran tilbage i 1839 og blev bragt til England af zoologen Israel Aharoni i 1931. De er kendte for deres gylne pels og deres legesyge natur. En anden er dværghamsteren, som er mindre gyldne. De er kendt for deres sociale adfærd, og så trives de i små grupper. De har vundet popularitet på baggrund af deres interessante adfærd. En tredje art, der holdes som kæledyr, er det syriske hamster, og den er den største blandt de populære arter. Denne hamster, har en særligt rolig natur. En fjerde meget populær hamsterart, er den kinesiske hamster, som adskiller sig ved dens lange og muselignende hale. De er desuden mere sociale end mange andre hamstere, og kan derfor let holdes i grupper eller par.

 

Hamsterens adfærd

Det er vigtigt, at man forstår hamsterens livscyklus, hvis man vil holde hamster som kæledyr. Hamstere har et relativt kort liv, og bliver normalt kun 2 til 3 år gamle, selvom de dog kan leve længere. I naturen er denne korte levetid afgørende for at bevare artens overlevelse. De er nataktive væsner, og i løbet af dagen vil de ofte sove, mens de udforsker og bevæger sig mere om natten. Det er en god idé at give dem et hjul og andet til leg, hvis man vil holde hamster i hjemmet, da man på den måde undgår fedmeproblemer.

Hamsterens rejse fra et dyr der udelukkende levede i det vilde til at blive et kæledyr, handler i høj grad om dens charmerende væsen. Deres kompakte størrelse gør dem desuden velegnede til folk der bor på mindre plads, og derfor er det et hit for mange der bor i lejligheder. Det er dog vigtigt, at man ikke undervurdere behovet for plads og stimulation, hvis man vil sikre sig, at ens hamster har det godt.

Hamsteren er i dag også kendt som et symbol på flid og forberedelse, og udtrykket hamsterhjul refererer til den ofte gentagne cyklus, som mange mennesker lever under med daglige opgaver.

 

Gode tips til at holde hamster

Hvis du ønsker at have en hamster som kæledyr, kan du nedenfor finde nogle tips til, hvad du skal bruge for at have en hamster, og hvordan du plejer og passer din hamster.

Først og fremmest skal du have et bur, hvor der er tilstrækkelig plads til, at hamsteren kan udforske og lege. Derfor er det en god idé at have rør, huler og forskelligt legetøj som kan stimulere og aktivere dem i løbet af dagen og natten.

Dernæst er det vigtigt, at du skaffer det rigtige foder til din hamster. De har brug for en balanceret kost, der både byder på hamsterfoder, friske grøntsager og i perioder protein. Det er vigtigt, at man ikke giver hamsteren giftige fødevare som f.eks. chokolade, citrusfrugter og løg, som hamstere ikke kan tåle.

Det er vigtigt, at en hamster får motion nok, og netop derfor er et løbehjul, også kaldet et hamsterhjul, en rigtig god idé, da de kan bruge tid på at løbe rundt i hjulet. Det er vigtigt, at du forstår hamsterens sociale behov. Nogle arter er solitære, mens andre trives bedst i små grupper. En syrisk hamster, skal f.eks. helst holdes alene, da de ellers ofte til komme i konflikt med hinanden.

Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at du sørger for en god hygiejne omkring din hamster. Sørg for at holde buret rent og fjerne skidt og affald løbende. Det kan være en god idé at lave et sandbad, hvor hamsteren selv kan sørge for at holde pelsen ren og sund. Det er desuden en god idé med regelmæssige tjek hos dyrlægen, der kan hjælpe med at holde øje med tegn på vægttab eller dårlig pelskvalitet.

 

Konklusion omkring hamstere

Hamsteren er et elsket kæledyr, som har en spændende historie, og som også lever i det vilde i Mellemøsten, Sydøsteuropa og det vestlige Asien. De er blevet bragt ind i menneskers hjem på grund af deres charmerende udseende og rare væsen. De har i næsten 100 år været holdt som kæledyr, men blev oprindelig bragt ind i fangenskab, da man ville bruge dem som forsøgsdyr. I naturen er de robuste og gode overlevere, men de lever kun få år på grund af deres korte livscyklus, som sikrer hurtig formering og dermed overlevelse i naturen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor stor er en hamster?

En hamster er ikke særlig stor. Normalt bliver de omkring 13 til 18 centimeter i længen, og de vejer normalt op til 150 gram. Det afhænger dog lidt af hvilken art man vælger.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på