Marsvin

Dato 18.08.2022 4 min

Hvis du gerne vil have et marsvin, så er det en god idé at forberede dig på at skaffe to, for et marsvin trives bedst med selskab fra artsfæller. Der er mange ting, som man bør være klar over, inden man skaffer sig marsvin, og det kan du blive meget klogere på her på siden.

 

Det rette marsvinene bur

Det er rigtig vigtigt, at der er god plads i marsvineburet, da det lille væsen trives bedst med god plads at færdes på. Et marsvinebur bør mindst være 100 cm langt, 50 cm bredt og 40 cm højt. Det er en god idé, at bunden er lavet af plastik, da den så er let at gøre rent. Ovenpå bunden bør der være et metalgitter, som kan holde marsvinet sikkert inde. Et træ-bur er ikke et godt valg, da det sure vand og er svært at gøre rent. Sørg også for, at dit marsvin får en solid madskål og en drikkeflaske, som du altid sørger for, at der er rent vand i.

 

Indret dine marsvins hjem

Når du har fået skaffet et bur til marsvin, så er det tid til at indrette hjemme. Sørg for, at der er dejlig strøelse i hele buret, og så er det en god idé at lave en træhule til marsvinet, da de godt kan lide at søge i ly og gemme sig. Marsvin sætter særligt pris på, at der er hø i buret, da det kan spises. Sørg derfor regelmæssigt at give dit marsvin rent hø, blot en lille tot ad gangen. Sørg for at rengøre marsvinets bur hver uge, da marsvinet ikke trives hvis buret bliver beskidt. Du bør også rengøre området, hvor marsvinet gøder hver dag. Marsvin skal kunne komme i skygge, hvis buret står i sollys, og så er det vigtigt, at marsvinet ikke bor i træk. Ydermere trives marsvin på ingen måde i nærheden af røg.

 

Marsvinet er et selskabsdyr

Et marsvin er et rigtig flokdyr, og de elsker selskab. Et marsvin trives allerbedst med en legekammerat af samme art, og man kan altså sagtens have flere marsvin sammen. En han kan dog godt lugte meget, hvis han er i nærheden af en hun, og derfor kan der være fordele ved at holde to hunner sammen, da de så lugter mindre. Hunnen kan allerede få under når de er 3 måneder gammel, men det er alt for tidligt, så man bør sikre, at marsvinet ikke bliver parret før hun er omkring 6 måneder. Samtidig er det ikke optimalt, at man venter til et marsvin, er over 1 år første gang den skal have unge. Du kan sagtens have to hunner sammen eller to hanner sammen, man skal dog være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at kastrere dem, hvis man har to hanner sammen, da de ellers kan finde på at slås.

 

Korthårede og langhårede marsvin

Man kan få marsvin i både kort og langhårede marsvin, og de er rigtig søde begge to. Hvis man har et langhåret marsvin, skal man sørge for at børste marsvinet hver dag, så pelsen ikke filtrer. De langhårede marsvin kræver utroligt meget pelspleje, og hvis man ikke kan overskue dette, bør man altid vælge et korthåret marsvin. Har man et korthåret marsvin, så kan man bruge en gummistrigle til at strigle dem et par gange om ugen.

 

Et sundt marsvin

Et marsvin som er tilpas og sundt har klare øjne og ren omkring snuden, ørerne og i bagenden. Pelsen skal være blank, tyk og sund at se på. Et marsvin må ikke være tyk, men skal samtidig være i god stand. Hvis et marsvin nyser eller har diarre, er den ikke sund og tilpas, men den skal derimod være livlig og glad. Et marsvin trækker normalvis vejret ganske hurtigt, så det behøver man ikke være bekymret for. Det er vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i marsvins behov inden man anskaffer sig et. Et marsvin skal f.eks. fodres korrekt. Et marsvin er vegetar, og et marsvin kan godt lide at finde foderet i stedet for at få det serveret lige foran snuden af den. Et marsvin har meget energi.

Ofte stillede spørgsmål

Kan marsvin kæles med?

Ja. Kort sagt, så elsker marsvin opmærksomhed. Du bør bruge minimum en time dagligt på at kæle med dit marsvin, og så kan det også godt lide at blive børstet. Har du et langhåret marsvin, så er det en nødvendighed at børste marsvinet, så pelsen ikke bliver filtret.

Kan et marsvin være alene hjemme?

Et marsvin kan sagtens være alene hjemme og kræver ikke meget. Det lille kæledyr fylder ikke meget, og kan sagtens være alene hjemme, men skal selvfølgelig ikke efterlades alene hjemme i dagevis.

Trives marsvin med andre?

Ja et marsvin vil meget gerne have en kammerat. I nogle lande er det faktisk ulovligt at have marsvin alene, da de har et stort socialt behov i forhold til deres artsfæller.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på