Det kan være meget frustrerende, hvis ens hest ikke drikker nok vand, da det kan gøre den afkræftet og i værste fald syg. Det kan f.eks. være i varme perioder, i stresssituationer eller under transport, hvor man som hesteejer kan opleve, at hesten ikke drikker nok. I dette blogindlæg giver vi en række tips til, hvad man som hesteejer kan gøre, for at få hesten til at drikke.
Hesten skal drikke masser af vand for at fungere godt, og for at holde systemet kørende, så den kan præstere optimalt og undgå sygdom og svaghed. Mange ryttere er nervøse for, at deres hest ikke drikker nok, men der findes faktisk ganske mange ting, som man kan gøre for at hjælpe hesten til at drikke væske nok.
Find heste som sælges på dyreportal.dk
Så meget betyder væske for hesten
En hest kan leve utroligt mange dage uden mad, men efter blot få dage uden vand, vil det påvirke deres helbred, og derfor er væskeindtag alt afgørende for hesten. Væske holder hestens funktion i gang, og er f.eks. nødvendig for, at hesten kan fordøje og regulere sin kropstemperatur. Dehydrering og problemer som følge af væskemangel opstår, når væskeindtaget i en periode er lavere end den væske, som hesten afgiver igennem ånde, sved og gødning.
Rene trug og spande
Det første punkt, som er vigtigt at være opmærksom på, er at hesten drikketrug og spande er rene. Det kan virkelig nemmest bare at fylde vand i baljen, men man skal sørge for at gøre dem rene inden, da skidt og alger i drikketruget, kan betyde, at hesten ikke vil drikke. Hestens vand bliver hurtigt beskidt. Det kan f.eks. være fordi den taber foder ned i det eller fordi solen danner alger i vandet. Netop derfor er det vigtigt at rengøre trugene grundigt regelmæssigt.
Sørg for at vandet har den rette temperatur
Måske tænker du, at iskoldt vandt, er det lækreste, fordi du selv helst vil drikke et iskoldt glas vand. Det er dog ikke rigtigt i forhold til hestene, for de vil faktisk hellere drikke hvis vandet har lidt temperatur, det gælder særligt i de kolde vintermåneder. Tidligere forskning har vist, at heste drikker mere vand når vandet er lunkent frem for koldt. Det kan godt være, at din hest vil vælge det kolde vand, hvis du tilbyder den begge dele, men du vil opdage, at den drikker mindre af det kolde vand end af det lunkne.
Vand til rådighed hele døgnet
En anden måde at sikre, at hesten får væske nok, er ved at sørge for, at den har vand til rådighed hele døgnet. Enten ved drikketrug som du sørger for at fylde med rent vand, eller gennem automatisk vanding. Ved automatisk vanding, vil der hele tiden kunne drikkes rent og frisk vand. Har du automatisk vanding, er det vigtigt, at du gør drikkekoppen ren regelmæssigt, så skidt i vandkoppen, ikke betyder, at hesten ikke drikker. Det smarte ved automatisk vanding, er også, at vandet holder en mere stabil temperatur, fremfor når det står i trug, hvor det bliver varmt om sommeren og frossent om vinteren.
Giv din hest opblødt foder
Hvis du har mistanke om, at din hest ikke får drukket nok, så er det en god idé at give dens mad i opblødt version. Mange ryttere giver deres heste mash, som er foder der skal gives med vand. Det er dog ofte også muligt at opbløde det almindelige foder, og dermed sørge for, at hesten får vand når det indtager sin mad. De fleste heste vil gerne gå direkte i maden og spise det, mens de måske ikke er lige så motiverede for at drikke vandet uden maden i. Sørg for rigeligt væske i den opblødte mad, hvis du er usikker på, om din hest har fået mad nok.
Salt er vigtigt for væskeindtaget
Ligesom mennesker, har heste brug for salt for at oprette den rette balance i kroppen. Salt indeholder næringsstoffer og mineraler, og de er nødvendige for hestens fordøjelsessystem. Heste er i høj grad gode til at opretholde det rigtige indtag af salt, men i perioder hvor de sveder meget, kan det være en god idé at give hesten elektrolytter i foderet, så de får lyst til at drikke ekstra vand og samtidig har salt nok i kroppen.
Hæld æblejuice i vandet
Hvis du f.eks. skal transportere din hest langt, og er nervøs for, at den ikke vil drikke vand nok undervejs, så kan du hjælpe den lidt på vej. Du kan f.eks. give den mash, men hos nogle heste kan det også hjælpe at putte lidt æblejuice i vandet. De fleste heste kan godt lide smagen af æblejuice, og de bliver derfor på den måde mere motiverede for at drikke vandet, da det er smagen af æbler de går efter. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at dette ikke fungere ved alle heste, så det er en god idé at teste det hjemmefra, inden man kører afsted.
Dehydrering kan være alvorligt
Hvis hesten ikke får væske nok, kan det få fatale konsekvenser. Det fører til dehydrering, og dehydrering kan føre til andre alvorlige lidelser. Mangel på vand kan nemlig resultere i kolik, hedeslag og lignende, og det kan i værste fald få et dødeligt udfald. Der er altså al mulig grund til at være opmærksom på hesten væskeindtag.
Ofte stillede spørgsmål
Væske er altafgørende for hestens funktion og system, og ligesom mennesker, kan heste ikke leve uden vand ret længe. Forskning viser, at hesten kan undvære mad i op imod en måned, mens de kun kan leve uden vand i få dage.