Føllets stadier gennem opvæksten

Dato 18.04.2024 5 min

Et føl gennemgår forskellige stadier igennem livet. Det er en helt særlig ting at modtage et føl og opleve det gennem opvæksten, men hvordan er en almindelig opvækst egentligt for et føl.

 

Når føllet kommer til verden

Det er en særlig oplevelse, men også en skrøbelig begivenhed, når et føl kommer til verden. Normalt foler hoppen ca. 11 måneder efter inseminering eller bedækning, og selve folingen sker oftest om natten, og går hvis alt går godt rigtig hurtig. Det er dog en risikofyldt begivenhed, og det er derfor en god idé at være til stede, så man kan hjælpe hvis der bliver brug for det. Samtidig kan man kontakte dyrlægen, hvis der skulle blive brug for dette.

 

Folingen

Folingen er en fysisk anstrengende proces for hoppen, og det er derfor vigtigt, at man giver hoppen plads og ro, mens man overvåger folingen, så man kan hjælpe ved eventuelle komplikationer. En dyrlæges assistance kan være nødvendig, hvis der opstår problemer under folingen.

 

Føllets første dage

De første dage af føllets liv er afgørende for dets overlevelse og fremtidige trivsel. Lige når føllet er født ligger det ned, men indenfor ca. 1-2 timer bør føllet have rejst sig og bevæget sig rundt i boksen omkring sin mor. I starten kan føllet godt være meget stavrende og gå forsigtigt, men det tager ikke længe før det kan løbe og hoppe rundt. Kort efter, at føllet er kommet op at stå, vil det søge efter hoppens yver, og det er vigtigt, at det drikker mælk indenfor ca. 4 timer. Den første råmælk fra hoppen indeholder en masse, som er vigtigt for føllets fremtid. Det er desuden vigtigt at holde øje med, at føllet kommer af med afføring og får tisset i løbet af det første halve døgns tid. Når alle disse ting er opfyldt, og føllet virker tilpas og oplagt, kan man lukke hoppe og føl på fold et par timer ad gangen. Tænk over vejret, da føllet de første dage kan have svært ved at holde varmen.

 

Føllets behov for at bevæge sig

Et føl er et af de dyrebørn der hurtigst er på benene, og et føl har meget brug for at bevæge sig. Føllet har en naturlig trang til at bevæge sig og udforske sine omgivelser. Det er vigtigt at give føllet tilstrækkelig plads og mulighed for at bevæge sig frit. Det har det behov for, for at styrke føllets muskler og sener, ligesom det er med til at udvikle føllets koordination og balance. Føllets ben og gener har brug for at bevæge sig, så føllet kan folde sig ordentligt ud. Dette er afgørende for føllets fremtidige evner og mulighed for f.eks. at kunne blive en sportshest.

 

Når føllet vokser

I løbet af de første uger og måneder sker der meget med føllet. Det vokser hurtigt og dets behov for at bevæge sig bliver større og større. Det er en god idé at lade føllet gå ude hele døgnet rundt, så det kan motionere præcis som det har lyst til. Regelmæssig motion er afgørende for føllet, og det har det bedst mulighed for, når det er udendørs. Føllet vil også begynde at søge grænser, og her er det ikke kun hoppes opgave at opdrage, men også din som hesteejer. Det er en god idé at begynde at træne føllet fra start. I starten handler det om at lære det at have grime på og kunne blive trukket, ligesom det er en god idé at lære føllet at løfte ben og være kortvarigt væk fra sin mor.

 

Fravænning af føllet

Når føllet er 6-7 måneder, kan man fravænne det fra føllet, og inden man gør dette, er det vigtigt, at man har lært føllet at spise sin egen føde. Det er en god idé gradvist at vænne føllet til at være væk fra sin mor, inden man helt fravænner føllet. Ved at gøre overgangen gradvis, mindsker man stress og angst hos både hoppe og føl, og dermed vil der normalt opstå færre problemer omkring fravænningen.

 

Sygdomme hos føl

Føl er modtagelige overfor en række sygdomme og lidelser, og det bør man altid være opmærksom på. Det kan f.eks. få navlestrengsinfektion, luftvejsinfektion, infektion med parasitter eller følsyge. Det er vigtigt, at man opretholder kontrol med føllets sundhed og søger dyrlægehjælp, hvis man ser de mindste tegn på sygdom eller ubehag hos føllet. Det handler om at sikre hurtig og effektiv behandling, da det kan være afgørende for føllets fremtid.

 

Konklusion om føllets stadier

Der sker rigtig meget i de første måneder af føllets liv, og som hesteejer har man et ansvar for at sikre de bedste betingelser for, at føllet kan trives og udvikles præcis som det skal. De første måneder er afgørende for føllets fremtidige sundhed, trivsel og fremtidige præstationer, hvis det f.eks. skal være sportshest. Et føl kræver opmærksomhed, pleje og kærlighed, hvis man vil sikre, at man får en glad og tilpas hest på længere sigt.

Der er mange ting man skal have styr på, både under folingen, i de første dage af føllets opvækst, når føllet skal på fold og de første måneder af livet. Når føllet er vokset op med sin mor i de første 6-7 måneder, er det klar til fravænning, og her er det også vigtigt, at man gør det korrekt som hesteejer.

Kort sagt sker der rigtig mange ting med føllet i løbet af de første måneder af livet, og disse måneder har stor betydning for fremtiden.

Ofte stillede spørgsmål

Skal man træne føllet?

Det er en god idé at træne føllet så små allerede når det er få dage gammelt. Det handler om at vænne føllet til at have grime på, blive trukket og få løftet ben. Mere konkret træning, bør man vente med til føllet bliver en plag, men selve håndteringen, er det vigtigt, at man får styr på fra start.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på