Hvert år bliver massevis af føl født rundt omkring i verden, og på sigt vokser de op til at være store heste eller ponyer, og måske nogle af dem endda bliver fremtidens sportsstjerner. Hvis man selv skal have et føl, så er der flere ting, man bør være opmærksom på, så man kan give føllet den bedste start på livet. Her på siden, har vi samlet en række gode råd til dig.
Inden folingen
Inden hoppen skal fole, er det vigtigt, at man forbereder sig og skaber et miljø og rum, hvor hoppen kan fole trygt og sikkert. Der er flere ting, man skal tage højde for som f.eks. plads i boksen eller hvilken type strøelse der skal være i bunden. Der er også mange der har glæde af at have overvågning i stalden, så de kan holde øje med hoppen på alle tider af døgnet, ligesom man kan anskaffe sig en folingsalarm, som kan hjælpe med at gøre en opmærksom på, når hoppen skal til at fole, så man kan være der og hjælpe, hvis det er nødvendigt.
Inden føllets ankomst er det vigtigt at sikre, at man er klar til at modtage et nyt medlem i hesteflokken, og stalden skal f.eks. gerne være ren, tør og sikker, så man mindsker risikoen for skader eller sygdomme, som kan opstå hos føl.
Selve folingen
Folingen er den afgørende begivenhed i forbindelse med at få et føl, og netop derfor er det også vigtigt at være forberedt og opmærksom på tegnene på, hvornår folingen skal ske. Ved at have forberedt sig korrekt og skabt en behagelig atmosfære omkring hoppen, øger man chancen for at folingen går godt. Stress kan påvirke hoppen, og dermed føllet negativt. Det er vigtigt, at man har dyrlægen nær når folingen indtræffer, så man hurtigt kan få hjælp, hvis der skulle opstå komplikationer under folingen. Det går oftest helt som det skal, men det er også godt at forberede sig på, hvad man selv kan gøre, hvis der opstår problemer undervejs og hoppen har brug for hjælp.
Efter folingen
Når føllet er kommet til verden, handler det om at sikre hoppe og føl den bedste start på deres fælles tilværelse. Det er vigtigt at give dem tiden til at binde sig til hinanden, og samtidig skal hoppen have den rette støtte fra dig som ejer. Når føllet er født, skal man desuden observere, at alle ting forløber som det skal. Indenfor få timer skal føllet selv kunne rejse sig og gå rundt, ligesom det i løbet af de første timer skal indtage den vigtige råmælk fra moren. Nogle gange kan hoppe og føl have lidt svært ved selv at få det hele til at fungere, og her kan en hjælpende hånd fra dig som ejer være guld værd. Det gælder særligt førstegangsfolende hopper, som måske ikke lige forstår, at de skal stå stille og lade føllet die. Nogle gange kan det også være smertefuldt for hoppen når føllet dier første gang, da yveret kan være meget anspændt og dermed kan det være smertefuldt, når føllet berører det.
Når føllet er født, skal det inspiceres, og man skal sikre, at der ikke er synlige defekter eller problemer, som kræver øjeblikkelig opmærksomhed og hjælp fra en dyrlæge. Det er desuden vigtigt at sikre sig, at føllet kommer af med afføring og kan tisse uden problemer. Alt dette skal også ske indenfor det første halve døgn eller skal man tilkalde dyrlægen. Det er desuden vigtigt at sikre sig, at hoppen kommer af med efterbyrden indenfor nogle timer efter folingen, da en tilbageholdt efterbyrd, kan være meget farlig for hoppen og potentielt livsfarlig. Kommer den ikke, eller kommer der kun en del af efterbyrden, er det vigtigt at tilkalde dyrlægen med det samme.
Sundhedspleje og ernæring
Føllets sundhed er afgørende for, at det kan trives og overleve. Derfor anbefales det også, at man har en dyrlæge til at undersøge føllet kort efter fødslen, da man så kan være med til at sikre et sundt og velfungerende føl. Regelmæssige veterinærtjek og vaccinationer er vigtige for at forebygge sygdomme og sundhedsmæssige problemer.
Korrekt ernæring er også vigtigt for, at føllet trives og for at det udvikler sig korrekt. Moderen producerer normalt mælk nok til at opfylde føllets behov de første måneder, men det er vigtigt at overvåge, at føllet får nok mælk. Det er vigtigt at sikre, at føllet får nok mælk og senere løbende overgår til fast føde, som opfylder dets ernæringsmæssige behov.
Socialisering og træning af føllet
Det er også vigtigt, at føllet lærer at interagere med andre heste og mennesker på en positiv måde. Det er en god idé at lade føllet interagere med sin mor og andre heste i et kontrolleret miljø, da det hjælper med at udvikle dets sociale færdigheder, og samtidig kan det være med til at forhindre adfærdsproblemer senere hen.
Selvom det måske kan lyde voldsomt, at man skal træne et føl, så er det ikke desto mindre en rigtig god idé. Det handler om at starte træningen af føllet tidligt, så det bliver fortrolig med at have grime på, følge med træktovet og blive trukket af mennesker. Det er samtidig en god idé at træne føllet i at kunne løfte hove, så det er klar til, hvis det får brug for hjælp til beskæring af hovene fra smeden. Et føl har brug for en rolig og konsekvent træning, og det er vigtigt, at man er sød ved føllet, uden at det får lov at løbe om hjørner med en.
Føllets mentale sundhed
En ting man også skal være opmærksom på, er føllets mentale sundhed. Det er vigtigt at holde øje med, at føllet trives i den flok, som den går i. Det er desuden vigtigt at holde øje med, at forholdet mellem mor og føl er godt. Hoppen må gerne opdrage på føllet og sætte føllet på plads, men samtidig skal hun også være omsorgsfuld og kærlig ved føllet. Nogle gange sker det uheldige, at hoppen er for hård ved føllet, og her er det vigtigt, at man som hesteejer skrider ind og løser problemet.
Ofte stillede spørgsmål
En hoppe er normalvis drægtig i 11 måneder, eller mere præcist i 336 dage. Det er dog helt normalt, at hoppen foler 14 dage før og op til en måned efter terminen. Man ser ofte, at hopper holder på føllet længere i de tidligere forårs måneder, og man mener, at det skyldes, at hopperne venter på, at vejret bliver bedre.
Normalt tager en foling mellem 10 minutter og 25 minutter. Tager det mere end en halv time, bør man hjælpe, og allerede inden da, skal man skride ind, hvis det ser ud til, at hoppen har udfordringer med at fole.
Normalt fravænner man et føl når det er 6-7 måneder gammelt, men nogle venter endnu længere eller til fravænningen automatisk sker fordi hoppen afviser føllet. Der er forskellige måder hvorpå man kan fravænne et føl, og man bør vælge den måde der fungerer bedst for ens hestehold og ens hoppe og føl.