Har du styr på hestens normalværdier?

Dato 31.05.2022 4 min

Ligesom hos mennesker, så kan hestens værdier, såsom temperatur og puls, være en indikation på, hvordan hesten har det. Derfor er det som en hesteejer en god idé at overvåge hestens normalværdier, så man ved, hvordan de er for ens hest, så man også kan opdage udsving i værdierne, som kan hjælpe en til at opdage, at hesten ikke har det godt.

Hvis du altid gør dig umage for at holde øje med om din hest værdier er normalt, så vil du lettere opdage, hvis der er noget galt og så kan du gøre noget ved problemet, inden din hest bliver alvorligt syg eller får en vedvarende skade.

Køb eller sælg heste på dyreportal.dk

Mange heste arbejder hårdt

Rigtig mange heste præsterer på et højt niveau, når de arbejder under rytter, og det kræver meget at præstere på det niveau, som mange heste gør i sporten. Der en belastning på væv, organer og kredsløb, og dette er en belastning, som hesten klarer til UG, hvis ellers dens systemer fungerer som de skal og hesten er sund og rask. Der kan derimod være en stor risiko ved at presse hesten, hvis den har mindre sygdom eller skade, og derfor er det godt, hvis man som hesteejer opdager selv de små svingninger i hestens værdier.

 

Har hesten feber?

En hests normaltemperatur er normalt på mellem 37,5 og 38,5, men den er individuel for den enkelte hest. Derfor bør man som hesteejer tage temperaturen regelmæssigt, da man så ved, hvor normaltemperaturen lægger for ens egen hest. Ved at kende normaltemperaturen, vil man også opdage udsving, selv hvis det er udsving, som er indenfor det, der er normaltemperatur hos andre heste. Feber skyldes at organismens temperaturregulering er højere end normalt, og årsagen er ofte, at hesten har en infektion med bakterier eller virus. En hest temperatur kan i disse situationer stige helt op til 40-41 grader.

 

Overvåg hestens åndedræt

En hest trækker vejret gennem næsen, hvor luften passerer svælget via et luftrør og til sidst ener i lungerne. Når hesten er i hvile og er afslappet, vil den normalt have et åndedrag, hvor der er 4 liter luft i hvert åndedrag, og den vil ånde mellem 7 og 15 gange pr. minut.

Hvis hesten er utilpas, vil dens åndedrag i nogle tilfælde kunne blive anderledes, og det kan derfor være en måde at opdage, at hesten er utilpas, hvis man holder øje med hestens vejrtrækning. Man skal dog tage højde for, at vejrtrækningen reguleres under arbejde eller i situationer hvor hesten er opmærksom, stresset eller bange.

 

Hestens lyde i mave og tarm

En anden ting, der er god at være opmærksom på, er lydene i hestens mave og tarm. Her vil man normalt kunne høre gurglende lyde, som er et tegn på, at maven og tarmen er i gang med at omsætte foderet til energi. Lydene høres bedst ved at lægge øret mod hestens mave. Er lydene formindsket eller helt væk, kan det være tegn på, at hesten har problemer i maven. Er dette tilfældet, bør man observere om hesten har andre tegn på f.eks. kolik, som kan være særdeles farligt for hesten, hvis det ikke bliver behandlet.

 

Hesten har en utrolig puls

En hest er ekstrem atletisk, og dens puls har et helt utroligt spænd, som vi mennesker kun kan kigge misundeligt på. De er lavet til at arbejde, men derfor kan deres puls godt være en indikation på, om den har det godt eller skidt. Hvis hesten i ro og hvile har en meget høj puls, er der ofte noget galt. En hvilepuls hos en hest er normalt mellem 25 og 40 slag i minuttet, og ved arbejde omkring 120-140 gange i minuttet. Man skal dog ikke være bekymret, hvis hestens puls i rigtig hårdt arbejde, bliver højere, for faktisk kan heste have en maksimal pulsfrekvens på mellem 210 og 240 slag i minuttet. Pulsfrekvensen er individuel og arveligt betinget hos heste.

 

Observer hestens gummer

Både hestens slimhinder og gummer, kan være en indikation på hestens ve og vel. Hestens synlige slimhinder, altså dens tandkød, bør være lyserødt og fugtigt uden pletter eller blødninger. Er gummerne misfarvede, gullige eller blålige, er det normalt et sygdomstegn. Man kan ved at presse på hestens gummer med en finger, kontrollere, hvor hurtigt tandkødet skifter farve fra hvid til lyserød. Hos en sund hest, tager det et til to sekunder for tandkødet at blive sin normale farve. Tager det længere tid, kan det være tegn på dehydrering, chok eller blodmangel. Vær opmærksom på, at hestens gummer kan farves, f.eks. af mælkebøttesaft. Her kan tunge og gummer blive helt sorte, og det skal man ikke bekymre sig om, da det blot er saften der har farvet tunge og gummer mørke.

Find skønne heste og ponyer som sælges

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan tager man hestens temperatur?

Det er faktisk ganske let at tage hestens temperatur, men der er dog nogle heste der ikke bryder sig om det. Du tager temperaturen ved at føre et termometer ind i hestens endetarmsåbning, og sørg for, at det kommer langt nok ind, da det ellers ikke vil vise den rigtige temperatur. Det er en god idé at øve dette med hesten, da man kan komme i situationer, hvor man akut må tage hestens temperatur, og så er det godt, at den ikke føler det som et overgreb, men er vant til situationen.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på