Hestens adfærd er mange ting, og hestens personlighed kan komme til udtryk gennem mange forskellige udtryk og kropsholdninger. Hvis du skal være hesteejer, er det godt at være klogt på hestens adfærd, og derfor har vi samlet en række god information omkring hestens adfærd. Hestens naturlige adfærd er altafgørende for at de kan overleve. Hestens kropssprog kan fortælle om hesten er sund og rask eller om den er syg, og det er derfor altafgørende, at man som hesteejer forstår hestens sprog.
Hestens syn
Hestens øjne sidder på siden af hovedet, og det er en rigtig vigtig ting i forhold til hestens adfærd. Det giver den nemlig mulighed for at se vidt omkring, da den på den måde får et stort synsfelt. Hestens kan godt se i farver, og gul er den farve, som hesten ser bedst. Derefter kommer grøn, så blå og til sidst rød. Heste ser også ganske kort i mørke.
Hestens hørelse
Hestens øre er tragtformede og den del af ørene som stikker frem er skabt til at opfange lydens, og hesten kan ved at bevæge ørerne i forskellige retninger opfange lyden samtidigt fra flere retninger. Hestens kan høre lyde i samme frekvensområde som mennesket, og det betyder, at de kan høre lyd mellem 30 hertz og 20.000 hertz. Hestens ører bruges ikke kun til at høre med, men er også en vigtig del af hestens sprog, og man kan via ørerne aflæse mange signaler fra hesten.
Hestens lugtesans
Der er lavet flere studier af hestens lugtesans, og de har vist flere ting om hestens lugtesans. Studier har f.eks. vist, at hesten har en særdeles veludviklet lugtesans og, at hestens lugtesans har en rigtig stor betydning for hesten.
Hestens følesans
En hest har en meget veludviklet følesans og hele hestens hud er et stort føleorgan, og det er altså hestens hud der registrerer alle former for berøring. Hestens overlæbe er desuden udstyret med ekstra mange følenerver, og derfor er berøring på mulen en stor del af hestens kommunikationssystem. Hestens mule er meget følsom, og de bruger mulen til at føle på mange måder.
Hestens sprog
Hestens sprog består af rigtig mange signaler, og mange af de signaler hesten sender er medfødte signaler, som den helt naturlig udviser. Hestens sprog vises igennem lyd, lugt, syn og berøring, hvor at lyden faktisk er den der fylder mindst. Hesten kan godt udsende lydsignaler, men det er bevægelse og kropssprog der udgør det største sprog for hesten. Det kan være svært for mennesker at opfange alle hestens signaler og dermed aflæse dens sprog til fulde, men jo mere man begår sig med heste, jo bedre vil man blive. Hestens vil gerne læses, og jo bedre man er til at læse hesten, jo bedre kemi kan man få med hesten.
Hestens hale
Hesten bruger også halen som en del af deres sprog, og du kan faktisk læse meget ud af hestens bevægelse med halen og den holdning som halens holdes i. F.eks. vil en hoppe i brunst ofte lette på halen, for at vise, at den er klar til at blive drægtig.
Ofte stillede spørgsmål
Hvis din hest er urolig eller utilpas kan du berolige den på forskellige måder. En måde er ved selv at udvise ro, for hesten aflæser rigtig meget ud fra menneskers kropssprog, og hvis du signalerer, at du er afslappet, vil hesten også med større sandsynlighed være afslappet. Derudover kan du berolige hestens med ros og kærlighed, hvor du ager og klapper den. Nogle heste slapper også lettere af, hvis de får foder, så det kan også være en måde at få hesten til at slappe af.
Heste slikker på mange forskellige ting og sager, og det er ofte fordi de keder sig eller synes noget smager godt. En hest kan også finde på at slikke på saltholdige ting, hvis de mangler salt. Der kan altså være mange forskellige ting, som kan være årsag til, at hesten slikker. En hest der slikker, er som regel godt tilpas, og det er derfor ikke et tegn som man skal bekymre sig om.