En hest eller en pony kan være rigtig hyggelig at have, og mange børn drømmer om at få deres egen pony eller hest. Hvis man seriøst overvejer at købe en hest, skal man dog være klar over, at der er et stort ansvar forbundet med titlen som hesteejer, ligesom det kan være rigtig dyrt at have en hest.
Alt efter hvordan du vælger at have din hest, så kan prisen variere fra et par tusinde kroner om måneden til mange tusind kroner om måneden i udgifter til at passe og pleje din hest. Først og fremmest skal man tænke på omkostningerne til opstaldning, hvis man ikke har plads til heste derhjemme. Opstaldning vil typisk svinge fra omkring 1500 kroner pr. måned til 7-8000 kroner. Prisen afhænger af flere parametre. Det kan være afgørende hvor i landet, man skal have hesten stående, for i nærheden af København og Aarhus er ofte væsentligt dyrere end langt ude på landet. Samtidig kan prisen variere efter hvad der er inkluderet i prisen. Er alt, såsom foder, pasning og lignende, inkluderet, vil prisen være højere, end hvis man selv skal stå for mange ting.
Disse udgifter følger med hestehold
Uanset om du har en eller flere heste, så er der mange omkostninger forbundet med at eje en eller flere heste. Det er ikke kun foder og pasning, der kan koste, for der er rigtig mange andre omkostninger løbende, og derfor er en hest blandt de dyreste dyr at have. Nedenfor har vi samlet en liste med mange af de udgifter man må forvente.
- Lovpligtig ansvarsforsikring, der dækker hvis hesten gør skade på andre eller deres ting.
- Faste udgifter til dyrlæge, herunder årlige vaccinationer, ormekur, tandraspning og eftersyn.
- Udgifter til opstaldning eller drift af stalden, hvis du har dem hjemme.
- Foder, hø og tilskud, som hesten har brug for.
- Udstyr til dig og din hest. Kan hurtigt koste mange tusind kroner om året.
- Øvrige udgifter til dyrlægen, hvis hesten kommer til skade eller bliver syg.
- Omkostninger til beslagsmeden, som passer hestens hove. Forvent minimum, at smeden skal forbi din hest hver ottende uge.
- Du skal også påregne omkostninger til sadelmager, kiropraktor, massør og lignende, som hesten meget vel kan få brug for løbende.
- Undervisning af dig og din hest, hvis du har brug for hjælp til at blive bedre til at ride og til at uddanne din hest.
- Omkostninger til strøelse, så hesten kan sove godt og tryg i sin boks.
Dyrlægen kan blive en meget dyr post
Hvis man har en hest, som ofte bliver syg eller skadet, vil man hurtigt kunne bruge rigtig mange penge på dyrlæge. Det er ikke usandsynligt at bruge 30-40.000 kroner på en hest, hvis den er meget syg. Denne post kan derfor slå bunden ud af manges økonomi, og som hesteejer gælder det om at gøre alt hvad man kan, for at undgå disse omkostninger. Det kan man i nogle tilfælde ved at være på forkant med pasning og pleje af sin hest, i form af årlige sundhedstjek og regelmæssige besøg fra smeden. Derudover er det meget vigtigt, at man har styr på korrekt fodring og lignende af hesten, da hesten er meget sart i maven og det kan få fatale konsekvenser, hvis den fodres forkert.
Lav et hestebudget
Hvis du overvejer at købe en hest, er det altid en god idé at lave et budget over de omkostninger, man kan forvente og de omkostninger man ved, der følger med. Ved at lave et hestebudget, kommer der ikke så mange ubehagelige overraskelser, og man kan være mere tryg ved, at man ved hvor mange penge det vil koste løbende. Hvis man gerne vil have en hest, men ved, at man ikke har råd til at stå med en stor dyrlægeregning, så kan det være en god idé at forsikre hesten yderligere udover ansvarsforsikringen.
Sikrer dit hestebudget med forsikringer
Rigtig mange hesteejere er mere trygge ved at have heste, hvis de ved, at de har en forsikring der dækker hvis hesten bliver syg eller hvis hesten dør eller kommer til skade, så den ikke længere kan rides. Ved at tegne en livsforsikring og en uanvendelighedsforsikring, vil du få en del af hestens værdi, hvis uheldet er ude. Ved at tegne en sygeforsikring til din hest, vil du få hjælp til dækning af en stor del af dyrlægeudgifterne, og på den måde, vil du ikke stå med en stor dyrlægeregning du ikke kan betale. Du skal dog være klar over, at forsikringer til heste er forholdsvist dyre, så man skal opveje hvor meget det kan svare sig at forsikre hesten.
Lav din egen økonomiske hestebuffer
Det er altid en rigtig god idé at spare penge om, så man har en såkaldt buffer, hvis der skulle ske et eller andet, hvor man har brug for penge til sin hest. Det kan være til dyrlæge, men det kan også være til andre ting. Det kan f.eks. være, at du pludselig står med en hest, der har brug for en ny sadel. En sadel kan være rigtig dyr at købe, hvis den skal være særligt tilpasset hesten, og her kan det være rart at have sparet penge op løbende, så økonomien ikke vælter.
En anden god regel er, at hvis man skal investere i en hest, så bør man vælge hesten med omhu. Det er en dum idé at købe sig til problemerne, og derfor er det en god idé at få tjekket hesten grundigt igennem af en dyrlæge, inden man skriver under på en købskontrakt. På den måde har man sikret sig, at hesten ikke fejler noget i det øjeblik man køber det. Det er en god idé at få lavet et sundhedstjek og få foretaget røntgen af hestens knogler, så man kan se, at der ikke er nogle alarmerende fejl her.
Ofte stillede spørgsmål
Du kan let forsikre din hest. Det kan gøres ofte gøres gennem dit almindelige forsikringsselskab, men rigtig mange hesteejere vælger et specielt forsikringsselskab, som er specialiseret i at forsikre heste på bedste vis. Her kan man få god vejledning til at forsikre hesten bedst muligt ud fra ens egen situation.
Du skal minimum beregne 3000-10.000 kroner pr. måned til udgifter til din hest, alt efter hvordan du har hesten stående og hvilken type hest det er.