Heste kan ikke tale som mennesker, men alligevel er der mange måder, hvorpå hesten kan vise sine følelser. Hestens kropssprog er ofte tydeligt, og hvis man forstår de forskellige signaler, kan man bedre forstå hestens behov.
Er hesten afslappet, er hesten glad, er hesten utilpas eller er hesten utryg? Hesten kan være i mange forskellige tilstande, og som hesteejer, er det rart at forstå hestens signaler. På den måde, kan man bedre passe hestens korrekt, og hjælpe den, hvis den er i situationer, hvor den ikke er tilpas.
Hesten humør har betydning for præstationsevnen
Rigtig mange heste bruges i konkurrencer, hvor de skal præstere på højt niveau. Her har humøret og sindstilstanden en afgørende betydning, hvor en glad og tilpas hest, ofte vil præstere langt bedre end en hest, som er utilpas eller nedtrykt.
For mange mennesker kan det måske virke som om, man tilskriver hesten menneskelige følelser, når man snakker om dens sindstilstand og humør. Det er dog et særdeles relevant emne at tage fat i, for heste har følelser præcis som mennesker, men dog på deres egen måde.
Tegn på, at hesten er afslappet
En hest der er afslappet, vil ofte virke tilfreds i de omgivelser, den begår sig i. Den vil have afslappede næsebor, som ikke er udspilede eller puster. En hest med en hængende underlæbe er ofte også afslappet. En afslappet hest er oftest en god ting, men man skal dog også være opmærksom på, at en hest kan virke afslappet, hvis den er rigtig utilpas, da den her ikke orker at gøre noget. Ofte vil der dog være hurtigere vejrtrækning, svedudtræk i pelsen eller lignende, som viser, at hesten er utilpas.
Tegn på, at hesten er fokuseret
Heste har brug for at kunne fokusere for at kunne præstere i en spring- eller dressurkonkurrence, eller lignende. En distraheret hest er ofte bekymret eller stresset, mens en opmærksom hest, fokuserer på dine signaler og følger med i, hvad du laver. En fokuseret hest til ofte rette sine ører mod dig og mod det den laver. En springhest kan f.eks. ofte variere mellem let bagud vendte øre mod sin rytter og fremadrettede ører mod forhindringerne. Heste der har svært ved at fokusere, kan ofte hjælpes på vej gennem repetition og arbejde, hvor den får lov at bestille noget og derfor komme på andre tanker end at være ufokuseret.
Tegn på, at hesten trives
En hest der er godt tilpas. Både i hesteflokken, i stalden og i forhold til de mennesker den har omkring sig, vil ofte signalere dette. En hest der ikke reagerer voldsomt ved, at du ankommer, er ofte tilpas i stalden eller på folden. En hest der slapper af, selvom der sker ting omkring den, er også en hest der trives. Heste skal også gerne lege og nusse med andre heste på folden, når den er tilpas i flokken.
Tegn på, at hesten er stresset
Hesten kan udvise stress på mange måder. Den kan f.eks. bevæge sig uroligt og stresset rundt i boksen og på folden. Den kan også trække sig fremfor at hilse på. Den kan virke irritabel og sur, og den vil aldrig være fokuseret på den opgave du stiller den. Heste kan være stressede af mange årsager, og det er vigtigt, at man som hesteejer er opmærksom på at undgå at hesten bliver stresset. En stresset hest bliver lettere syg og vil ofte have det rigtig skidt. Nogle stressede heste vil have mærkelige vaner, såsom at de bider i krybben eller flytter hovedet frem og tilbage i en bevægelse, som man på fagsprog kalder af væve.
Hestens ører og hale viser mange ting
Hesten kan vise sine følelser på mange måder, men eksempelvis halen og ørerne er nogle af de kropsdele, hvor man kan aflæse mange signaler. En hest der er sur, vil lægge ørerne fladt i nakken, mens en opmærksom og glad heste ofte vil spidse ørerne mod det den fokusere på. Halen kan vise forskellige ting, f.eks. vil en brunstig hoppe ofte lette på halen, mens en hest kan ”stikke halen mellem benene”, hvis den er utilpas eller utryg.
Hestens signaler med lyd
Selvom hesten ikke kan snakke med et sprog, så kan de alligevel godt give lyde fra sig, som man kan tolke på. En tilpas brummen eller et prust, når man er ude at ride er ofte et tegn på en hest, der er tilpas og glad. En skinger og vedvarende vrinsken kan derimod være udtryk for en stresset hest, som føler sig efterladt. Det kan f.eks. være når hesten er blevet taget fra resten af flokken af heste. Heste kan også hvine, og det gør de ofte når der er uenigheder med andre heste i flokken. Kraftig prusten eller fnysen kan være tegn på, at hesten er bange og samtidig vil signalere til de andre i flokken, at der er fare på færde. Heste kan også vrinske som en hilsen, f.eks. når deres ejer kommer ind i stalden og de er glade for at se ejeren.
Hesten har altså et særdeles nuanceret sprog, som dog skal tolkes ud fra dens kropssprog og lyde. Det kræver ofte en del omgang med heste, før man rigtig kan aflæse dens signaler, men der er rig mulighed for at forstå hesten gennem dens kropssprog.
Leder du efter hest? Se heste til salg på dyreportal.dk.
Ofte stillede spørgsmål
En syg hest vil ofte vise adfærd der signalerer, at den er utilpas. Det kan f.eks. være rastløshed eller pusten. Hvis man undersøger hesten, vil man også kunne finde forøget temperatur eller forhøjet puls i forbindelse med nogle sygdomme. Er man i tvivl omkring, om hesten er syg, bør man altid kontakte dyrlægen.