Har du besluttet dig for at anskaffe en sød lille kattekilling, som kan give dig glæde de næste mange år? Så er det en god idé at sætte sig ind i hvad det kræver at have sådan én i huset. Mange nybagte killingeejere bliver overrasket over hvor stor en omvæltning det er at få sådan en lille størrelse inden for hjemmets fire vægge. Selv om en killing ikke fylder det store i landskabet kan den sagtens nå at sætte sit præg på boligen inden for ganske få dage.
Derfor handler det om at imødekomme killingens behov på en måde så den helt fra starten trives og har det godt. På den måde kan du spare dig selv for ærgerligt oplevelser. Og du vil få en langt gladere og mere velafbalanceret kat ud af det.
Køb kattekilling ved at klikke her
Forbered dig grundigt inden killingen kommer hjem
En killing er klar til at flytte fra sin mor når den er tolv uger gammel. På det tidspunkt har killingen lært at bruge en kattebakke når den skal besørge. Killingen ernærer sig stort set kun ved fast føde, og er på alle måder uafhængig af sin mor. Og så vil killingen, såfremt den kommer fra et kærligt hjem (for eksempel et godt internat, et opdræt eller et katteri), være socialiseret i en grad så den har tillid til andre mennesker.
Dette betyder dog ikke at killingen blot kan indtræde i familiens daglige liv fra dag ét. Der er stadig en vis tilvænningsperiode, hvor killingen falder til og lærer rammerne at kende. I denne periode skal du være særdeles obs på killingens behov. Det er for eksempel vigtigt at du ikke lader killingen løbe frit omkring med det samme. Helt ideelt er det hvis du har mulighed for at holde killingen i et enkelt rum – for eksempel et ekstra badeværelse – det første par dage. Her efter kan killingen få lov at udforske resten af huset. Du bør ikke lade killingen løbe ud, da killinger ikke er særligt gode til at orientere sig. Du risikerer at killingen kommer for langt væk fra hjemmet og ikke kan finde tilbage. Og dette kan få katastrofale følger.
Indret hjemmet til killing
Derfor bør du sikre at killigen har alt hvad den behøver inden for hjemmets fire vægge – og at den er tryg her. Dette indebærer ganske få, men vigtige, forholdsregler. Selv om katte ikke har samme tilbøjelighed som hunde til at bide og gnave i alting, bør du sørge for at planter, der kan være giftige for katte, er uden for killingens rækkevidde. Selv små mængder af lilje eller liljekonval samt tulipan, hyacint og en række andre stueplanter er tilstrækkeligt til at kunne gøre din killing rigtig syg.
Du bør fra begyndelsen indrette din bolig med kradsetræer i alle rum – også selv om killingen på sigt får mulighed for at komme ud. På den måde kan du nemlig forhindre killingen i at udvikle dårlige vaner med at kradse i dine møbler. Killingen bør have mulighed for at gemme sig når den har behov for ro. Du kan med fordel investere i et kattetræ med reder og huler oppe i højden. De fleste katte sætter nemlig pris på at være i sikkerhed højt til vejrs under middagsluren.
Endelig skal killingen have adgang til mindst én kattebakke. Det er vigtigt at der er kattebakke inden døre – også selv om det er meningen at katten fortrinsvis skal besørge udenfor. Det er ikke altid at katten har lyst til at gå ud, for eksempel på grund af vejret, eller hvis den føler sig utryg. Og så er det en stor fordel at den har mulighed for at gå på toilettet inde i huset.
Det første dyrlægebesøg
Noget af det første du bør gøre når du får din killing hjem er at slå et smut forbi dyrlægen. Her kan din killing blive registreret og oprettet i dyrlægens system, hvilket er en fordel i forhold til fremtidige besøg i klinikken. Hvis din killing stammer fra et opdræt eller et internat vil den allerede være neutraliseret og have fået sin første vaccination. Disse procedurer udføres i forbindelse med killingens første sundhedstjek, ved hvilket killingens sundhedsbog samtidig oprettes. Hvis du blot har fået en killing forærende fra en privat katteejer, vil der endnu ikke være oprettet sundhedsbog – og så er der endnu en grund til at opsøge dyrlægen så dette kan komme i stand. Det er samtidig dit ansvar at få killingen neutraliseret, så du undgår uønskede killinger i fremtiden. Og hvis du ønsker at beskytte din killing mod grimme sygdomme så som kattesyge, katteinfluenza eller katteleukæmi lader du den vaccinere én gang om året.
Vælg det rette foder til din killing
Når du er hos dyrlægen kan du samtidig få hans eller hendes rådgivning omkring fodring af killingen. De fleste af de kendte kvalitets brands inden for kattefoder kan præsentere særligt killingefoder til katte af forskellige racer. Du bør altid vælge killingefoder i top kvalitet hvis du ønsker at killingen skal have de bedste muligheder for at udvikle stærke knogler, smidige muskler og sunde tænder. I nogle tilfælde vil kost tilskud i form af eksempelvis fiskeolie eller ekstra calcium og vitaminer tilrådes. Men du bør altid følge dyrlægens råd desangående.
Giv killingen masser af opmærksomhed
Hvis din killing skal trives optimalt har den brug for både kæl og aktivering. Mange mennesker tror fejlagtigt at katte er asociale dyr. Dette er også nærliggende,da katte ikke er flokdyr. Men det betyder ikke at katte ikke er sociale. Mange opdrætter vil ikke sælge killinger enkeltvis, men betinger sig at katten har en legekammerat. Katte kan nemlig, i modsætning til hvad mange tror, godt blive ensomme. Har du kun en enkelt kat er det således dit ansvar at aktivere den og sørge for at den får kærlighed og opmærksomhed i rå mængder. Ellers vil katten blive ulykkelig – og dette vil kunne mærkes på dens adfærd.
Adfærdsmæssige problemer og hvordan du løser dem
En killing, hvis sociale og aktivitetsmæssige behov ikke bliver mødt, vil med tiden udvikle en uhensigtsmæssig adfærd. Både unge og voksne katte har brug for opmærksomhed – og får de den ikke, vil du tydeligt få det at mærke. Dette betyder ikke nødvendigvis at katten bliver aggressiv på samme måde som en hund kan risikere at blive det. Men den vil vise sin utilfredshed gennem sin adfærd. Og du vil på ingen måde være i tvivl. I det følgende kan du læse om de mest kendte problemer med kattens adfærd. Du kan også kan blive klogere på hvorfor de opstår, hvordan du undgår dem, og hvorledes du kan hjælpe katten af med dem igen.
Killingen mjaver konstant
Hvis din killing konstant mjaver og klager sig er det nærmest helt bogstaveligt et råb om opmærksomhed. Killingen føler sig utryg og er sandsynligvis understimuleret. Det er faktisk de færreste katte som mjaver for at kalde på hinanden. Denne adfærd er nærmest eksklusivt forbeholdt mennesker. Du oplever måske at killingen mjaver om natten når du gerne vil sove. Dette betyder at den med stor sandsynlighed også går rundt og mjaver om dagen når du ikke er hjemme.
Katte ekspertens råd til at begrænse killingens mjaven er at begrænse dens færden til visse områder i boligen. De faste rammer kan gøre katten mindre usikker. Og du kan vælge at lade katten sove i dit soveværelse hvis dette kan få den til at føle sig tryg. Du kan også overveje at anskaffe en kammerat til din kat, for eksempel endnu en kat. Det kræver selvfølgelig en tilvænningsperiode. Men hvis din kat kan slippe for at være alene hjemme vil den sandsynligvis slippe den dårlige vane med tiden.
Min killing tisser indenfor
Hvis killingen tisser og besørger inden døre selv om den har adgang til en udendørs løbegård eller indhegnet have skyldes det sandsynligvis at den er utryg ved at gå ud. Den kan være blevet forskrækket eller truet af en anden kat, en fugl eller et andet dyr. En sådan oplevelse kan være meget overvældende for en lille killing, som derfor vil vælge at besørge i et hjørne inden døre frem for at gå ud i haven. Det er ikke fordi killingen mener noget ondt med sin handling – den føler sig blot for udsat i situationen når den er uden for huset.
Her nytter det ikke noget at skælde ud. Du bør i stedet tage hensyn til kattens behov, og give den adgang til en kattebakke i et par dage. Hernæst kan du hjælpe katten til at føle sig tryg uden døre igen ved at følges med den ud og sidde vagt mens den forretter sin nødtørft.
Min killing gemmer sig hele tiden
Der behøver ikke at være noget galt med din killing når den fortrækker til et fredeligt og uforstyrret sted. Som nævnt er katte ikke flokdyr, og har derfor brug for alenetid ind imellem. Hvis din killing nærmest konsekvent gemmer sig når dine børn er i rummet kan det være tegn på at deres adfærd er mere voldsom end hvad katten kan håndtere. Her er det vigtigt at instruere børnene i hvorledes de selv regulerer deres adfærd omkring killingen.
Dette indebærer såvel en afdæmpet stemmeføring som blid håndtering og opmærksomhed på killingens signaler. Når killingen lærer at børnene ved hvordan man gebærder sig omkring dyr vil de kunne vinde dens tillid. Og så kan killingen være en sjov og kærlig legekammerat for børnene i fremtiden. Du bør dog være opmærksom på om killingen konstant gemmer sig og ikke kommer frem for at spise, drikke eller besørge. Dette kan nemlig indikere sygdom eller smerter. Og så er det på tide at kontakte dyrlægen. Din dyrlæge kan samtidig give dig gode råd omkring hvorledes du sikrer killingens trivsel, så I sammen kan få et godt og langt liv. God fornøjelse med den nye killing!