Når du vælger at lade din familie forøge med et nyt firbenet medlem af typen som mjaver og spinder kan du se frem til mange timers glæde og morskab. Katten er noget nær det perfekte kæledyr, hvorfor antallet af katte i danske husstande langt overstiger antallet af hunde. Katten er det eneste tamdyr som har domesticeret sig selv. Det betyder at katten for mange tusind år siden helt af sig selv valgte at flytte tæt på mennesker. Overalt i verden kan man finde vidnesbyrd om menneskets forhold til katte – og i mange kulturer er katten blevet helligholdt, eller ligefrem tilbedt som en guddom.
En af grundene til kattens store popularitet er dens nytteværdi. Katten har selv tillært sig egenskaber som gør den attraktiv at have boende, for eksempel i form af jagtvaner som kan holde bestanden af skadedyr nede. Dette har især været en stor fordel i de samfund hvor størstedelen af den daglige føde stammede fra landbrug, og dermed var i fare for at blive spist af mus, rotter og andet utøj. Der ud over er en kat væsentligt mindre krævende end en hund. Hvor en hund skal luftes og aktiveres hver evig eneste dag, og samtidig er væsentligt dyrere at holde på kost, passer katte i høj grad sig selv. Man kan sagtens lade en kat være alene hjemme i en weekend hvis man skal på miniferie – og det er intet problem at lade fremmede passe katten, hvis man skal være væk i længere tid ad gangen.
Samtidig har katten tillært sig en adfærd som gør den nem at holde af. Selv om katte ikke er flokdyr, er de stadig sociale og kærlige væsner. Det er bevist at visse af kattens lyde udelukkende er tilegnet menneskelig kontakt – de bruger simpelt hen ikke disse lyde i forbindelse med samvær med andre katte. Og århundreders avl har samtidig sikret katte med ydre kendetegn som er tiltalende for det menneskelige øje. Det er dog vigtigt at du er opmærksom på det faktum at en kat, selv om den er knap så krævende som en hund, har behov for andet og mere end blot de basale livsfornødenheder. En kat synes måske mere uafhængig og selvstændig end en hund. Men tag endelig ikke fejl: Katten har i høj grad brug for dig og dit engagement hvis den skal trives optimalt.
Kattens daglige trivsel – dit ansvar som katteejer
Når du står for at skulle hente din nye bedste ven fra internatet eller opdrætteren er det således vigtigt at du er dig dit ansvar bevidst. Det at have kat er andet og mere end blot at stille mad frem og lade katten passe sig selv. Din omsorg og opmærksomhed er afgørende for kattens trivsel. Og du vil hurtigt blive opmærksom på dette hvis du ikke er obs på hvordan katten har det i det daglige. Hvis katten ikke trives og har det godt, vil det afspejle tydeligt sig i dens adfærd. Du vil med andre ord kunne iagttage ændringer i kattens handlingsmønstre hvis der er noget den mangler, eller hvis den ikke får hvad den har behov for når det handler om opmærksomhed eller pleje.
Det kan for eksempel være at katten begynder at besørge rundt omkring i huset, hvis den ikke føler sig godt tilpas. Du kan opleve at katten kradser i din yndlingssofa – eller at katten slet og ret gemmer sig for dig eller øvrige familiemedlemmer. Og så er der ikke megen sjov ved at have kat. Derfor bør du være endog særdeles opmærksom når det handler om kattens trivsel. I det følgende kan du få gode råd til hvordan du sikrer de bedst mulige livsvilkår for den nye kat.
Forbered hjemmet på det nye familiemedlem
Uanset om du og din familie har besluttet jer for at købe en killing hos en opdrætter, eller om I adopterer en voksen kat på et internat, er det vigtigt at I indretter boligen så den også matcher katten. Dette behøver ikke at betyde de voldsomme ombygninger. Men for at spare jer for de værste ærgrelser, og samtidig sikre kattens trivsel, er der visse forhold som bør være på plads. Først og fremmest er det vigtigt at I i kattens første uger sørger for at den ikke kan komme ud. Især killinger og unge katte har vanskeligt ved at orientere sig, og farer derfor let vild.
Giv katten de bedste muligheder for at udforske hjemmet
De første par dage efter hjemkomst bør kattens revir begrænses til et enkelt rum, for eksempel et ekstra badeværelse i boligen. Du kan indrette badeværelset med et blødt leje til katten, en kattebakke, og selvfølgelig dens mad- og vandskål. Dette er ikke synd for katten – snarere tvært imod. På den måde kan katten nemlig lære at føle sig tryg i sine nye rammer inden den skal udforske resten af boligen. Hvis der er områder i huset, hvor du ikke ønsker at katten skal komme, er der ingen vej uden om at opsætte en afspærring eller altid sørge for at holde døren lukket. Ellers vil katten uvægerligt opsøge det forbudte område. Det ligger i dens natur – og det kan du ikke opdrage sig ud af.
Optimer kattens muligheder for at stille sine daglige behov
Når først katten har vænnet sig til hjemmets duft og lyde kan du lade den bevæge sig rundt i boligen. Her bør du først og fremmest sørge for at katten har et hyggeligt g rart sted at sove – og gerne flere af slagsen. Det er de færreste katte som holder sig til én soveplads. Katte er af natur både rovdyr og byttedyr. Det betyder at de ønsker at beskytte sig mod rovdyr, som kan finde på at angribe mens de sover. Og derfor vil de gerne have flere muligheder for at gemme sig, så deres fjender ikke altid ved hvor de er.
Af samme grund vil katten gerne ligge højt, og helst i en hule. Du kan med stor fordel indkøbe et kattetræ som giver katten mulighed for at komme højt til vejs, og som samtidig er udstyret med huler og reder. Der ud over er det vigtigt at overveje placering af mad- og vandskål samt kattebakke. Det er klart at katten helst ikke spiser det samme sted som den besørger – dette er imod dens basale instinkter.
De fleste katte sætter faktisk pris på at besørge samme sted som resten af hjemmets beboere – og derfor giver det mening at sætte kattebakken ud på toilettet. Overvej eventuelt en overdækket en af slagsen, hvilket giver katten privatliv samtidig med at den begrænser mængden af grus som ryger ved siden af når katten dækker sine efterladenskaber til. Hvad de færreste er opmærksomme på er at et lignende princip gør sig gældende for mad- og vandskålens placering. Katte er blandt andet ådselsædere, og vil derfor ikke være tilbøjelige til at drikke vand i nærheden af fødekilden, da dette kan være forurenet. Du bør således ikke placere vandskålen lige op og ned ad madskålen, men gerne i den anden ende af rummet. Og det er samtidig tilrådeligt med en vandfontæne, da katte foretrækker frisk, rindende vand.
Beskyt katten mod farer i hjemmet
Selv om katte ikke er lige så tilbøjelige til at sluge diverse genstande og fødevare emner som hunde er, bør du sørge for at visse emner er på afstand af katten. Dette gælder for eksempel visse typer potteplanter og afskårne blomster samt gavebånd og lignende. Især killinger kan godt lide at lege med gavebånd – og så er der fare for at den får slugt det, eller får det i den gale hals. Op til flere planter af de typer som vi ynder at bruge til pynt er meget giftige for katte. Dette gælder planter som eksempelvis julerose, julestjerne, nerie, alle typer liljer (her under påskeliljer og pinseliljer), tulipaner, hyacinter og mistelten. Hvis du ønsker at have denne type planter i dit hjem bør du placere dem et sted hvor katten ikke har mulighed for at komme til at gnave i dem.
Andre objekter som for eksempel silica gel, som ofte findes i små poser medfølgende pakker indeholdende elektronik, tøj, sko og lignende samt fødevarer emner så som chokolade kan også forårsage forgiftning hos katte. Og selv om katte er kræsne, med en lav tilbøjelighed til at guffe andet i sig end kattemad, bør du sørge for at holde disse giftstoffer væk fra katten.
Byg et kattevoliere eller en løbegård
Hvis du gerne ser at katten har mulighed for at komme ud bør du sikre rammerne for udelivet ved hjælp af en indhegning. I diverse byg-selv grupper på sociale medier kan du få inspiration til indretning af en løbegår i din have, eller et kattevoliere på altanen eller terrassen. Hvis du vælger at bygge løbegård til kat ude i haven bør du være opmærksom på giftige planter og andre potentielle dødsfælder. Ud over de oven for nævnte planter har katte ikke godt af vilde vækster så som rododendron, azalea, vintergæk, guldregn og thuja samt bærrene fra liguster, vedbend, kristtorn og efeu. Du bør derfor sikre at løbegården ikke rummer andre planter end græs og lignende.
Når du vælger at hegne haven inde, og dermed holde din kat på egen matrikel, udviser du hensyn til din omverden samtidig med at du skåner katten. En intakt kat, som løber frit, kan afstedkomme i hundredvis af uønskede killinger hvert år. Fritløbende katte er desuden mere udsatte for såvel smitsomme sygdomme og parasitter som for ulykker, for eksempel påkørsel. Og en kat, der kommer for skade at æde rottegift eller NPK-gødning, har kun spinkle chancer for at slippe uden men.
Min kat kratter i alting, hvad gør jeg?
Hvis din kat ikke har mulighed for at komme udendørs stilles der endnu højere krav til indretning af din bolig. Blandt andet er det meget vigtigt at du hyppigt tømmer kattebakken, i hvert fald hvis du ikke ønsker at katten skal besørge andre steder. Og har du mere end én kat, bør der også være mere end én kattebakke. Der ud over er det en god idé at give katten mulighed for at kratte kløer. Når katten kradser er det for at holde sine kløer ved lige så de ikke vokser ud af kontrol, og samtidig holder sig skarpe og kampklar. En udekat vil typisk benytte et træ når der skal krattes kløer. Men denne mulighed har indekatten ikke – og så er det at den kan finde på at bruge sofaen eller lænestolene til formålet.
Hvis du ønsker at undgå ærgrelsen forbundet med itu-kradsede møbler bør du spendere hvad det koster at placere et kradsetræ eller kradsebræt i hvert af husets rum. Du har her forskellige muligheder – og så er det bare at vælge hvad der passer ind i din indretning.
Du kan for eksempel vælge
1. Et kattetræ med mulighed for at klatre og gemme sig.
2. Klatretræer til indekatte giver katten mulighed for at bruge sine kræfter, vedligeholde sin koordination, og samtidig krybe i sikkerhed højt til vejrs hvis der for eksempel kommer gæster eller når du skal støvsuge.
3. De fleste kattetræer har stolper beklædt med sisal reb, som er det samme materiale der benyttes til kradsebrædder og lignende. Dermed har katten mulighed for at kratte kløer når den opholder sig i kattetræet.
4. Et stand alone kradsetræ – som du faktisk selv kan bygge.
5. Det helt simple kradsetræ til katte består af en cylinder beklædt med sisal reb og fastgjort til en plade så det kan stå sikkert på gulvet.
6. Du kan købe kradsetræer i varierende størrelser hos langt de fleste dyrehandlere. Og hvis du er fiks på fingrene kan du godt selv bygge kradsetræer til din kat ved hjælp af materialer du finder i dit lokale byggemarked.
Kradsebrædder i hvert rum
I lighed med oven for nævnte kradsetræer kan du selv bygge kradsebrædder til katte. Et sådant kan monteres på væggen, og fylder derfor ikke nær så meget i landskabet som et kattetræ eller et kradsetræ. Du kan med stor fordel montere kradsebrættet i en skrå vinkel, og dermed give katten de bedste vilkår for at kratte kløer. Og sætter du brættet op nær sofaen eller lænestolen minimerer du risikoen for at katten vælger møblerne når der skal kradses. Du kan altid rådføre dig med din dyrlæge hvis du er i tvivl om den optimale indretning af boligen i forhold til kattens trivsel. God fornøjelse med din nye kat!