Katten er det mest populære familiedyr i Danmark, og overhaler hunden med flere længder når det handler om antal. I hundredtusindvis af danske familier huser én eller flere katte. Katten har igennem mange år været blandt de mest elskede kæledyr – og dette er ikke uden grund. Katte er søde, medgørlige, omgængelige og samtidig selvstændige væsener. Det betyder at du kan have stor glæde af en kat i huset uden at det behøver at koste dig nær så megen tid eller overskud som en hund.
Du skal for eksempel ikke lufte din kat morgen, middag og aften, med mindre du selv – og katten – ønsker det. Katte er vant til at passe sig selv – og langt de fleste katte kan lære at bruge en kattebakke til at besørge. Der ud over er en langt billigere at have på kost end en hund. Katte spiser ikke nær så meget, da en kats aktivitets niveau er meget lavere end en hunds. Faktisk bruger katten størstedelen af sin tid på at sove eller hvile, og brænder derfor ikke samme mængder energi af som en hund. Og du har ikke samme udgifter til hverken sundhedsforsikring eller lovpligtig ansvarsforsikring når din firbenede ven siger miav i stedet for vov.
Endelig er en kat knap så krævende når det gælder pelspleje. Selv om du med jævne mellemrum bør klippe kløer på din indekat – især hvis der er tale om en seniorkat – og selvfølgelig bør passe de årlige dyrlæge besøg, klarer katten faktisk sin soignering helt selv. Der er således rigtig mange gode grunde til at holde kat. Med en kat i huset har du altid hyggeligt selskab, og en herlig legekammerat til børnene. Men det er selvfølgelig ikke altid helt problemfrit at holde kat. Katten kan komme til skade, blive syg, eller udvikle adfærdsproblemer. I det følgende kan du læse mere om hvad du kan gøre hvis din kat begynder at udvise aggression eller andre former for uhensigtsmæssig adfærd.
Hvordan ved jeg om katten er syg?
Først og fremmest er det vigtigt at du lærer din kat at kende, således at du kan kende forskel på sygdomstegn og deciderede adfærdsproblemer. Fysisk smerte og ubehag kan sagtens komme til udtryk i form af hidsig eller afvisende adfærd såvel som apati eller tilbagetrukkethed. Hvis katten eksempelvis har smerter i kroppen, for eksempel gigt smerter i sine led, vil den vægre sig ved håndtering. Katten kan blive håndsky, det vil sige at den søger at undgå berøring og kan reagere med hvæsen hvis du prøver at ae den eller løfte den.
En syg kat vil trække sig tilbage fra omverdenen og gemme sig. Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på om katten spiser, drikker og besørger som normalt, om den kaster op eller har feber, eller om den grundlæggende virker mat. Hvis du finder at katten udviser tegn på sygdom bør du omgående tage den til dyrlæge. Kattens system er temmelig sårbart over for blandt andet væskemangel og den øvrige belastning som følger med feber, opkastninger eller diarre. Og ubehandlet sygdom kan i værste fald koste katten livet.
Andre årsager til aggressiv eller sky adfærd
Det er selvfølgelig ikke givet at fysisk sygdom er grunden til din kats pludselige adfærdsændring. Andre faktorer kan også sagtens spille ind. Det kan for eksempel være stress, sorg, overbelastning eller traume. Nedenfor vil vi gennemgå mulige årsager til adfærdsproblemer hos din kat.
Min kat vil ikke gå udenfor
Hvis din kat, som ellers er vant til at opholde sig udendørs, pludselig nægter at gå uden for en dør, kan det skyldes stress ved situationen. Det kan være at den er blevet skræmt af høje lyde (for eksempel naboen der benytter motordrevne haveredskaber) eller andre dyr såsom fremmede katte, hunde eller måske endda en ræv. Det er vigtigt at katten bliver tryg ved at gå udenfor igen. Du bør give den mulighed for at sunde sig i et par dage, og til formålet købe en kattebakke så den har mulighed for at besørge inden døre. Her efter kan du følge katten ud og blive hos den indtil den indser at der ikke er noget at være bange for.
Min kat gemmer sig konstant
Hvis katten gemmer sig kan det som nævnt oven for skyldes sygdom. Men det kan også være at katten er skræmt eller traumatiseret. Er der andre dyr i husstanden bør du tjekke om de er blevet uvenner. Hvis en anden kat eller husets hund har sat katten på plads kan det resultere i en undvigende adfærd.
Hvis der er små børn i hjemmet bør du sørge for at de ved hvordan man omgås katte. En kat sæter ikke pris på hårdhændet håndtering, højlydte stemmer eller alt for voldsom adfærd. Dette kan få katten til at fortrække. Og derfor skal børene lære dæmpe deres stemmer og generelle adfærd samt at optræde varsomt i håndtering af dyret.
Min kat er aggressiv overfor mennesker
Hvis katten generelt opfører sig aggressivt over for andre mennesker, og knurrer, hvæser eller måske ligefrem går til angreb, kan det skyldes en neurologisk lidelse. Aggression kan være et symptom på rabies – og har du mistanke om dette skal katten øjeblikkelig sættes i karantæne. Smerter i tænder, led eller muskler kan afføde det der kaldes en afværgereaktion, også kaldet smerte aggression. Katten vil uvilkårligt rive, bide og klage sig hvis du kommer til at røre det ømme punkt.
Løsningen på smerte aggression er behandling af det ramte område. Hos en sund kat vil angrebslysten høre op når smerterne forsvinder. En anden årsag til pludseligt opstået aggression hos katte kan være stress. Hvis katten ikke føler at den kan være i fred for resten af familiens medlemmer når den ønsker det vil den reagere med vrede og frustration. Og dette kan altså komme til udtryk gennem deciderede angreb.
Hvis børnene oplever at katten er aggressiv bør du bede dem holde sig væk. Katten skal have ro og fred – ellers vil den blot fortsætte med at rive, bide og generelt være ubehagelig. Endelig findes der katte som lige fra killingealderen er så voldsomt traumatiserede at de aldrig får et nært og kærligt forhold til mennesker. Dette gælder for katte der har levet deres liv som vildkatte, eller som er blevet mishandlet hos deres forrige ejer. En kat, som ikke i tilstrækkelig grad er blevet menneskeligt socialiseret siden den var killing, vil have en kortere lunte end en kat fra et opdræt eller et katteri. Du kan muligvis godt tæmme en sådan kat sådan at den kan leve med dig i din bolig. Men det er risikabelt at prøve at kæle med den.
Hvad stiller jeg op med en aggressiv kat?
Når katte bliver aggressive eller går til angreb nytter det ikke noget at prøve at afstraffe katten eller på anden måde irettesætte den. Katte forstår ikke dette sprog. Det eneste der er at gøre er at give katten plads. Du bør i videst muligt omfang undgå at fremprovokere aggression hos katten. Og du bør klarlægge årsagen til den aggressive adfærd, hvad end der er tale om sygdom, dårlig socialisering, stridigheder mellem husets kæledyr eller stress. Du bør altid konferere med din dyrlæge hvis katten igennem en længere periode udviser negativ adfærd. Han eller hun vil kunne hjælpe dig med såvel udredning som behandling af din kat.