Giftige edderkopper

Dato 30.01.2024 6 min

Der findes rigtig mange edderkopper rundt omkring i verden, og de er kendt for deres fascinerende spindelvæv og deres evner som rovdyr. Nogle er også kendt for at være giftige, og det er netop dem vi vil kigge nærmere på her på siden. De fleste edderkopper er ganske harmløse for mennesker, men der findes en række edderkopper, der kan være til fare for mennesker. Her vil vi kigge nærmere på de mest giftige edderkopper i verden, deres egenskaber og de konsekvenser, som de kan have for mennesker. Vi vil blandt andet kigge nærmere på den sorte enkel og den farlige brasilianske vandrende edderkop.

 

Biologi og giftproduktion hos edderkopper

Edderkoppers gift består af komplekse proteiner og enzymer, som har til formål at lamme eller dræbe edderkoppens bytte. Nogle af disse giftstoffer kan også skade mennesker i form af vævskadelige virkninger, som kan være potentielt meget farlige for mennesker. Edderkopper bruger normalt deres gift til at lamme byttet, men hvis de føler sig truede, kan de også bruge det som selvforsvarsmekaniske. Det betyder også, at edderkoppebud på mennesker oftest opstår ved uheld, fordi edderkoppen føler sig klemt eller truet af et menneske. De fleste edderkoppebid forårsager kun milde reaktioner som hævelse og smerte, men nogle giftige edderkopper kan give mere alvorlige symptomer såsom muskelspasmer, feber og i sjældne tilfælde også død.

 

Fem af de mest giftige edderkopper i verden

Der findes flere forskellige edderkopper som er giftige, men nedenfor kan du blive lidt klogere på fem af de mest giftige edderkopper der findes i verden.

 

  1. Den sorte enke

Den sorte enke er kendt for sit glatte og sorte udseende med et karakteristisk rødt timeglasformet aftryk på undersiden af bughinden. Denne giftige edderkop findes primært i Nordamerika og kan forårsage alvorlige kliniske symptomer hos mennesker. Den sorte enke hører til en slægt af meget giftige kugleederkopper, og den er kendt for at dræbe og spise hannen efter parring. Arten findes også i Latinamerika, Vestindien og Canada. Dens bid kan føre til muskelsmerter, kvalme og vanskeliggørelse af vejrtrækningen.

Sorte enker producerer en neurotoksisk gift, som kan påvirke nervesystemet, og i værste tilfælde kan det altså også føre til død. Den sorte enke er en passiv jæger, der venter på at byttet bliver fanget i spindelvævet.

 

  1. Brasiliansk vandrende edderkop

En af de mest aggressive og giftige edderkopper i verden, er den brasilianske vandrende edderkop, proneutria spp., som primært lever i Sydamerika og i høj grad i Brasilien, heraf navnet. Den er en hurtig jæger som ikke spinder et væv. Den er aktiv om natten og kan findes i både skov- og byområder. Dens gift kan påvirke nervesystemet, og et bid fra denne edderkop, kan føre til stor smerte, svimmelhed og endda langvarig erektion. Den kan føre til kramper og opkastning, og i sjældne tilfælde alvorlige systemiske reaktioner hos mennesker.

 

  1. Sydney tragtedderkoppen

En tredje giftig edderkop, er Sydney tragtedderkoppen, som er en af verdens farligste edderkopper. Dens gift kan forårsage alvorlige systemiske effekter hos mennesker, og bid fra netop denne edderkop er set føre til muskelspasmer, åndedrætsbesvær og i ekstreme tilfælde også til død.

 

  1. Recluse edderkoppen

Denne edderkoppeart findes primært i Nordameriak og er kendt for, at dens gift kan forårsage nekrotisk vævsskade. De er nøjsomme og undgår normalt konfrontationer med mennesker, og væver uorganiserede fælder af spindelvæv. Dens gift indeholder enzymer, som forårsager nekrose, og som kan føre til systemiske reaktioner hos mennesker. Dens bid kan føre til nekrotiske sår, og kræver medicinsk behandling. Alvorlige bid kan føre til organpåvirkning.

 

  1. Funnel-Web edderkoppen

Denne edderkop findes primært i Australien, og er kendt for sit potente giftstof og aggressive adfærd. Den væver en karakteristisk fælde i form af en tragt og er kendt for at være en hurtig og aggressiv jæger. Dens gift kan påvirke nervesystemet, og er kendt for at være særligt farlig for mennesker. Bid kan forårsage alvorlige systemiske symptomer, herunder åndedrætsbesvær og i nogle tilfælde død. Øjeblikke medicinsk intervention er afgørende for at sikre overlevelse efter et bid fra denne edderkop.

 

Hvor findes der giftige edderkopper?

Der findes giftige edderkopper i flere dele af verden, men Europa er rimelig forskånet for giftige edderkopper, hvor hun enkelte eksempler kan findes i Sydeuropa.

I Nordamerika findes der flere slags giftige edderkopper, og f.eks. finder man den sorte og den brune enke, som er set føre til smerte og hævelse, samt mere alvorlige tilfælde hos mennesker med muskelspasmer, kvalme og opkast. I Sydamerika er den brasiliansk vandrende edderkop en udbredt trussel, og den kan påføre mennesker del ubehagelige og farlige symptomer efter dens bid. I Australien er både Sydney tragtedderkoppen og funnel-webedderkoppen bosat, og de kan forårsage meget alvorlige systemiske reaktioner for mennesker, og derfor er Australien også kendt for at være der, hvor de farligste edderkopper lever. I Afrika og Asien findes der også giftige edderkopper, men dog ikke i samme grad som på de førnævnte kontinenter. Der findes f.eks. den sorte knapspind i Afrika og den indiske ornamentaledderkop i Asien. Bid fra disse to kan forårsage lokale symptomer og i meget sjældne tilfælde systemiske påvirkninger hos mennesker.

 

Midler mod edderkoppegift

En del forskere studerer aktivt edderkoppegiftens sammensætning og virkningsmekanismerne for at udvikle bedre forståelse for giften, og for at sikre gode behandlingsmetoder ved bid. Antivenom er en specifik modgift mod edderkoppegift, og den er udviklet mod nogle af de mest giftige edderkopper i verden. Den er afgørende for behandling af alvorlige tilfælde og hjælper med at neutraliserer giftens virkning.

 

Konklusion om giftige edderkopper

Der findes som I kan læse mange forskellige giftige edderkopper, nogle mere farlige end andre. De lever på mange af verdens kontinenter, men er ikke et enormt problem for mennesker, hvis man undgår områderne hvor de bor og sørger for at bære beskyttende tøj, hvis man alligevel begiver sig ud i naturen, der hvor de giftige edderkopper lever.

De giftige edderkopper kan udgøre en reel risiko for mennesker, men langt de fleste edderkopper er heldigvis harmløse for mennesker og bidrager til en positiv balance i økosystemet. Det gælder om at forstå edderkoppers adfærd, og på den måde identificere potentielle risici, som man kan tage sine forholdsregler ud fra. Forskning og bevidsthed spiller en nøglerolle i forhold til at undgå konfrontationer og sikre balancen mellem mennesker og giftige edderkopper, som lever i den samme verden. Hvis man bliver bidt af en giftig edderkop, gælder det om at søge lægehjælp med det samme, da man på den måde bedst muligt kan undgå alvorlige konsekvenser.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man dø af edderkoppebid?

Ja det kan man godt. Langt de fleste edderkopper er harmløse, men der findes en række giftige edderkopper, som kan skade mennesker med deres bid, og i værste tilfælde føre til død. Oftest er symptomerne dog mildere end død, hvor der er tale om kvalme, opkast, muskelspasmer og smerte, hvilket også i sig selv kan være alvorligt.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på