Kan krybdyr blive tamme?

Dato 16.06.2022 4 min

Krybdyr kan ikke blive tamme som eksempelvis hunde og katte, men de kan til gengæld godt blive hånd-tamme, og derfor fungere som et husdyr, som man kan være glad for. Det er svært at kalde et krybdyr for et kæledyr, da det ikke er et dyr som man ager og kæler med. Det krybdyr, som man nemmest kan gøre tam, er en skildpadde, som ofte lettere kan knytte sig til mennesker.

Leder du efter et nyt krybdyr? Tag et kig på dyreportal.dk

Slanger og gekkoer er ikke tamme

Særligt slanger og gekkoer, og andre af de krybdyr der minder om disse, bliver ikke tamme. De kan ikke lige at være i hænder og de vil ikke sidde i skødet af dig. Du kan vænne dem til at være vant til håndtering, men det er langt fra det samme som, at de er tamme. Det kan faktisk være stressende for dit krybdyr at blive håndteret, men det er dog alligevel en god idé at vænne dit krybdyr til lidt håndtering. Det kan nemlig blive nyttigt, hvis dit krybdyr f.eks. får brug for dyrlægen og derfor skal tages op i en transportkasse eller lignende. Kort sagt bliver krybdyr altså ikke tamme, men kan gøres vant til berøring og håndtering. Hvis du ønsker dig et tamt krybdyr, så kan du godt give op, for det findes ikke. Du kan dog få en følelse af, at en skildpadde er tam, og derfor er den nok det bedste valg, hvis du ønsker et tamt krybdyr.

 

Skildpadder er dog ikke tamme

Selvom skildpadden nok er det krybdyr, der bedst kan håndteres, og derfor mest kan fungere som et kæledyr, så bliver en skildpadde altså ikke tam. Skildpadder er ikke kæledyr, og du skal altså ikke løfte rundt på din skildpadde hele tiden, da den helst vil have, at du lader vær. Mange skildpadder vil ofte tisse eller komme af med afføring, når de løftes op, og det er et tegn på stress, som indikerer, at skildpadden faktisk ikke bryder sig om den berøring og det løft du forårsager. Skildpadder lever helst i et roligt miljø og i et langsomt tempo, og derfor skal vi lade dem gøre det. Derfor bør vi kun løfte og flytte på skildpadden, når det er strengt nødvendigt. Det kan f.eks. være, at din skildpadde har fået et blødt skjold, som kræver UV-belysning, og så er det selvfølgelig en god idé at flytte skildpadden ind i UV-lys. Selvom skildpadder ikke kan blive tamme, så vil en skildpadde man har i mange år, ofte blive mere social. Der er faktisk delte meninger omkring, om en skildpadde kan blive tam, men dens naturlige levevis, gør, at den ikke kan blive tam som en hund eller lignende, der kan dresseres og tæmmes.

 

Det mest håndterbare krybdyr

Som det allerede fremgår på denne side, er skildpadden det bedste valg, hvis man vil have et krybdyr, som kan minde om et kæledyr. Skildpadden finder sig i meget håndtering, og med tiden, vil den også blive mere social. Det er dog også vigtigt, at du tænker over, at din skildpadde har brug for ro og fred. Den skal have mulighed for at være sig selv, og leve som den ville gøre i naturen. Sørg derfor for, at den bor så den trives med de rette omgivelser, varmespot og mulighed for at bade. På den måde vil din skildpadde trives bedst. Selvom en skildpadde ikke bliver tam, og ikke nyder at blive nusset og løftet, så kan du godt få stor glæde af en skildpadde som husdyr. En skildpadde er nemlig sjov at observere, ligesom den kan have en afstressende effekt på dig som person. Deres rolige gemyt har nemlig vist sig at have en god effekt på de mennesker, som den bor hos.

Køb krybdyr på dyreportal.dk

Ofte stillede spørgsmål

Kan en slange blive tam?

Nej en slange vil aldrig blive tam, og man skal altid tænke sig om, når man håndterer en slange. Slanger kan vænne sig til berøring og løft, men de nyder det ikke, og man bør derfor ikke gøre det mere end højest nødvendigt.

Kan man have et krybdyr som kæledyr?

Et kæledyr er nok så meget sagt, men man kan godt have et krybdyr boende som et husdyr i et terrarie eller lignende. Nogle krybdyr egner sig bedre end andre, og man bør tænke over hvilket krybdyr man vælger. Nogle krybdyr er mere begyndervenlige end andre, og en skildpadde eller en skægagame kan være et godt valg som første gangs krybdyr-ejer.

Er skildpadder gode kæledyr?

Ja det kan de faktisk godt være, og skildpadder er nok det bedste krybdyr at vælge, hvis man ønsker et krybdyr, der kan minde om et kæledyr.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på